Home   >   Zakelijke zonnepanelen   >   Flexibel afschakelen: wat is het en wat kun je ermee verdienen?

Flexibel afschakelen: wat is het en wat kun je ermee verdienen?

2 min leestijd
Gepost op 24 mei 2022

Als de zon volop schijnt, wekken zonnestroominstallaties veel op. Soms schroeven we de opwek op die momenten met opzet terug. Dit noemen we flexibel afschakelen of curtailment. Maar waarom zou je de opwek bewust terugschroeven? In dit artikel leggen we je uit waarvoor het afschakelen dient en hoe je ermee kunt verdienen.

Congestie beheersen

Als eerst heeft het te maken met de belasting van het elektriciteitsnet. Om te voorkomen dat het overbelast raakt, kan er geen onbeperkt aantal zonnestroominstallaties terugleveren aan het net. Zoals het nu geregeld is, kunnen de aangesloten installaties ook tijdens de pieken terugleveren. Maar zulke pieken komen jaarlijks slechts een handvol keer voor. Dit betekent dat er in de rest van dat jaar niet optimaal gebruik gemaakt wordt van het elektriciteitsnet. Met het oog op de energietransitie is dat natuurlijk zonde!

Door flexibel af te schakelen, maken we efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet. Door op de zonnigste dagen de opwek terug te schroeven, toppen we de hoogste pieken af. De ruimte die we hiermee creëren kan vervolgens benut worden voor nieuwe zonnestroominstallaties.

Inkomsten genereren met flexibel afschakelen

Nu blijft de vraag: hoe kan je door flexibel afschakelen verdienen? Om dat te begrijpen, nemen we je even mee naar het energieleverancierschap van ELIX. Wij voorspellen iedere dag weer hoeveel een zonnestroominstallatie op gaat wekken. En die opgewekte stroom verkopen we vervolgens op de energiemarkt. Maar deze voorspelling zit er altijd wel iets naast. En ook de voorspelling van andere energieleveranciers is nooit 100% accuraat. Als de opwek hoger ligt dan verwacht, kunnen we te maken krijgen met een stroomoverschot.

De gevolgen daarvan zijn best logisch: met een overschot aan stroom raakt de energiemarkt uit balans. Om dit te voorkomen, krijgen energieleveranciers een boete als ze onbalans veroorzaken. Maar als je de onbalans op de markt door je installatie af te schakelen, krijg je juist geld.

Twee vliegen in één klap dus: we maken efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet en genereren inkomsten!

Advies nodig?

Wil je meer inzicht in de verdien- en besparingsmogelijkheden voor jouw bedrijf? Als expert op het gebied van energie helpen we je graag verder met een gratis advies op maat! Of je in aanmerking komt voor curtailment, lees je hier.

Meer lezen over verdienen met zakelijke zonnepanelen?