Investeren in zakelijke laadpalen: hier moet je beginnen
Investeren in zakelijke laadpalen is voor steeds meer bedrijven geen keuze maar een verplichting. Vanaf 2025 moet je namelijk per 20 parkeerplaatsen minimaal één laadpaal aanleggen. De kans dat een aantal van je werknemers en klanten elektrisch rijden, is bovendien groot. Dus ook in dat opzicht is investeren in zakelijke laadpalen helemaal geen gek idee. Maar wat komt er allemaal bij kijken en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel lees je daar alles over.
Welke laadpaal heeft je bedrijf nodig?
Wil jij alleen voldoen aan de minimale verplichtingen die de overheid stelt op het gebied van laadpalen bij je kantoor? Dan kies je waarschijnlijk de meest simpele en goedkoopste optie. Maar als jij, net als veel andere ondernemers, ook wel de voordelen van het investeren in zakelijke laadpalen ziet, wil je natuurlijk de beste keuze maken. Dan is er een aantal zaken waar je op moet letten.
Typen laadpalen
Ruwweg genomen zijn er drie soorten laadpalen: langzame laders, ‘gewone’ laadpalen en snelladers.
De langzame laders worden ook wel Mode 2-laders genoemd. Vaak worden oudere elektrische auto’s of plug-in hybrides met deze methode opgeladen. Dat kan via een gewoon stopcontact met een speciale laadkabel, of met een zogenaamde wallbox. Het laden van een moderne elektrische auto duurt met dit type laadpaal veel te lang, en is dus eigenlijk niet geschikt voor je bedrijfspand.
Mode 3-laders zijn al iets interessanter voor wie wil investeren in zakelijke laadpalen, omdat ze meer stroom kunnen leveren. Zodra er een elektrische auto wordt aangekoppeld aan deze laadpaal, bepalen paal en auto de geschikte spanning. Dit kan tot wel 64 ampère zijn, waardoor een elektrische auto een stuk sneller opgeladen wordt dan bij een Mode 2-lader. Toch is deze variant ook niet echt geschikt voor gebruik bij je bedrijfspand, omdat het laden vaak toch te lang duurt. Een Mode 3-laadpaal wordt wel veel in thuissituaties gebruikt, omdat een elektrische auto daar ‘s avonds en ‘s nachts langere tijd opgeladen kan worden.
Dan komen we tot slot bij de snellader, oftewel de Mode 4-laadpaal. Als je wil investeren in zakelijke laadpalen, is dit type doorgaans het meest geschikt. Waar bij Mode 2 en Mode 3 de wisselstroom uit de laadpaal in de auto omgevormd moet worden naar gelijkstroom, kun je bij een Mode 4-laadpaal direct met gelijkstroom laden. Veel auto’s kunnen met zo’n snellader in een uur van 20% naar 80% opgeladen worden, waardoor jouw werknemers en klanten met een volle batterij weer op weg kunnen.
Andere aandachtspunten bij het investeren in zakelijke laadpalen
Hoewel het type laadstation ontzettend belangrijk is als je nadenkt over het investeren in zakelijke laadpalen, is het zeker niet het enige. Hieronder een paar punten waar je alvast rekening mee moet houden.
- Hoeveel laadpalen heb je nodig? Aan de ene kant heb je natuurlijk de verplichting van de ene laadpaal per 20 parkeerplekken. Maar wat als je op zoek bent naar het beste rendement, hoeveel ga je dan investeren in zakelijke laadpalen?
- Welk laadvermogen heb je nodig? Niet elke elektrische auto kan met hetzelfde vermogen opgeladen worden. Heb je een elektrisch wagenpark, onderzoek dan welk laadvermogen deze auto’s nodig hebben.
- Welke slimmigheden wil je inbouwen? Er zijn op het gebied van laadpalen allerlei interessante opties die jouw leven als eigenaar of het leven van degenen die de palen gebruiken, makkelijker maken. Bijvoorbeeld load balancing!
- Is je elektriciteitsaansluiting geschikt? Hoe meer laadpalen, hoe zwaarder je elektriciteitsaansluiting moet zijn. Er zijn ook mogelijkheden als je in een gebied werkt met beperkte netcapaciteit.
En zo kunnen we nog een hele tijd doorgaan. Ben je bijvoorbeeld van plan om je investering laadpalen terug te verdienen door laadpassen te verstrekken? Dan heb je ook daar een keuze in te maken. Verder zijn er natuurlijk de investeringskosten, subsidies en fiscale regelingen.
Door de laadpalen het bos niet meer zien
Investeren in zakelijke laadpalen is niet per se een makkelijke klus. Er komt veel bij kijken en het gaat niet om kleine bedragen, dus wil je de juiste keuze maken. Daarom hebben we een mooi aanbod voor je: een gratis advies op maat. Op basis van een aantal gegevens kunnen onze experts voor je bekijken wat je precies nodig hebt, hoeveel het je gaat kosten en wat het je gaat opleveren. Je zit verder nergens aan vast, al hopen we natuurlijk dat wij jouw partner zijn zodra je gaat investeren in laadpalen.