Welke subsidies en fiscale regelingen zijn er voor duurzaam ondernemen? 

Voor duurzaam ondernemen kennen we zowel subsidies als fiscale regelingen. Beide kunnen duurzaam ondernemen voor jou een stuk aantrekkelijker maken: subsidie in de vorm van een financiële bijdrage en fiscale regelingen in de vorm van belastingvermindering. In totaal zijn er twaalf mogelijkheden. 

Van welke mogelijkheden jij kunt profiteren, hangt af van jouw investering. Bovendien kun je sommige subsidies en regelingen met elkaar combineren. Hier lees je alvast alles wat je moet weten over de verschillende subsidies.

Download e-book ‘Subsidie voor zakelijke zonnepanelen’ (SDE++)

subsidie voor zakelijke zonnepanelen sde

  • Hoe je met de SDE++ je rendement maximaliseert
  • Hoe je de SDE++ direct goed aanvraagt
  • Wat voor gevolgen de SDE++ voor je businesscase heeft
Download e-book

Subsidies en fiscale regelingen voor duurzaam ondernemen

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Voor bedrijven die willen investeren in algemene bedrijfsmiddelen is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) op touw gezet. Met deze fiscale regeling betaal je minder inkomsten- of vennootschapsbelasting en blijft er meer over van je winst. 

Meer over de KIA

Energie-Investeringsaftrek (EIA)

Net als bij de KIA, kun je met de Energie-Investeringsaftrek (EIA) belasting op je investeringen besparen. Je investering moet dan wel op de milieulijst staan. Afhankelijk van onder andere de milieueffecten kan 45,5% van het investeringsbedrag in mindering gebracht worden op je fiscale winst.

Meer over de EIA

Milieu-Investeringsaftrek (MIA)

Ook met de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) kun je belasting besparen op investeringen die op de milieulijst staan. Je kunt met de MIA tot 45% van je investeringskosten van je fiscale winst aftrekken. 

Meer over de MIA

Stimulering Duurzame Energieproductie

Voor grootverbruikers die willen investeren in grootschalige duurzame energieproductie of CO2-verlaging kan de SDE++ een interessante subsidie zijn. 

Meer over de SDE++

Subsidie Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE)

Handel je vanuit een Vereniging van Eigenaren (VvE), woonvereniging of woningcorporatie en wil je besparen op je gebouwen? Dan kom je mogelijk in aanraking voor de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De SVVE bestaat uit drie onderdelen, waarvoor je apart subsidie aan kunt vragen.

1. Subsidie voor energieadvies

Wil je inzicht in welke energiebesparende maatregelen voor jouw gebouw(en) het meeste opleveren? Als je hiervoor een energieadvies op laat stellen, kun je voor dat advies subsidie aanvragen. 

2. Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen

Voer je minimaal één energiebesparende isolatiemaatregel uit? Of verduurzaam je je gebouw met een warmtepomp, zonneboiler of centrale aansluiting op het warmtenet? Daarvoor heeft de SVVE de subsidie voor verduurzamingsmaatregelen. Wel belangrijk: deze subsidie moet je aanvragen voordat je de maatregelen uitvoert. 

3. Subsidie voor oplaadpuntenadvies

Om een goed toekomstbestendig laadplein te realiseren, begin je met deskundig advies. Met de subsidie voor oplaadpuntenadvies van de SVVE kun je hier subsidie voor krijgen. Dankzij deze subsidie kun je tot wel 75% van de advieskosten terugkrijgen, met een maximum van € 1500,-. Ontdek welk advies in aanmerking komt voor de subsidie. 

Meer over de subsidie voor oplaadpuntenadvies

Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie (VEKI)

Industriële bedrijven die investeren in bewezen CO2-reducerende maatregelen kunnen aanspraak maken op de Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie (VEKI). Heb je de VEKI op zak? Dan worden je investeringskosten voor 30 tot 70 procent vergoed. 

Hernieuwbare energietransitie (HER+)

Als je vanuit samenwerkingsverband investeert in een project dat bijdraagt aan CO2-vermindering in 2030, kom je mogelijk in aanmerking voor de regeling Hernieuwbare energietransitie (HER+). De besparing die jouw project realiseert moet dan wel groter zijn dan de subsidie die je aanvraagt. Als je voldoet aan de voorwaarden kun je, afhankelijk van het soort project, tot wel € 6 miljoen per project ontvangen. 

Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA)

Voor eigenaren van gebouwen met een maatschappelijke functie is er de subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA). Als je voldoet aan de voorwaarden vergoedt de subsidie 30 procent van de projectkosten en 50 procent van de kosten voor energieadvies en het energielabel. Het maximale subsidiebedrag is € 2,5 miljoen. 

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

De regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) is voor pilot- of demonstratieprojecten die een bijdrage leveren aan CO2-vermindering. De DEI+ maakt onderscheid tussen acht verschillende thema’s. Hoeveel subsidie je kunt krijgen en aan welke voorwaarden je precies moet voldoen, hangt af van het thema waarin jouw project valt. 

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

De willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je combineren met de MIA. Investeer je in bedrijfsmiddelen die op de milieulijst staan en minimaal €2.500 kosten? Meldt het bedrijfsmiddel dan binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting tot aankoop. Je kunt dan 75% van de investeringskosten afschrijven. 

Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

Voor ondernemers in het midden- of kleinbedrijf is er de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). Bij duurzaam ondernemen spelen zowel advies als ondersteuning een belangrijke rol. De SVM is een subsidie voor de kosten die je maakt voor advies en ondersteuning. 

Meer over de SVM

Waar wacht je nog op? Ontdek hoe jij kunt profiteren!

Leuk en aardig al die subsidies en regelingen, maar welke stappen kun jij nu het beste zetten? Voordat je kunt profiteren van de financiële voordelen, kan er best veel op je afkomen. De verschillende voorwaarden, subsidiebedragen en ingewikkelde aanvragen maken het al snel lastig te overzien. Gelukkig hoef je het niet alleen uit te zoeken. 

Hoe jij het best kunt profiteren van de subsidies en fiscale regelingen hangt af van jouw specifieke situatie en investering. Benieuwd naar jouw mogelijkheden, de voorwaarden, of het aanvragen van subsidies en regelingen? Neem contact met ons op!

Neem contact op

Nieuwste artikelen

Ga terug naar de kennisbank