SON 2024: subsidie voor Slimme Oplossingen bij Netcongestie in Noord-Holland

Goed nieuws voor ondernemers in Noord-Holland! Op 1 juli 2024 stelt de provincie Noord-Holland de subsidieregeling Slimme Oplossingen bij Netcongestie (SON 2024) open. De provincie wil bijdragen aan een toekomstbestendig elektriciteitsnetwerk en ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor bedrijven. Dé kans voor bedrijven om stappen te zetten in winstgevende verduurzaming en te profiteren van een slimmere energiehuishouding. 

Waarvoor is de SON 2024?

In heel Nederland spelen de uitdagingen van beperkte netcapaciteit. Vrijwel overal zijn de gevolgen van netcongestie voelbaar. Netcongestie ontstaat als het elektriciteitsnet te weinig ruimte heeft om de grote hoeveelheden stroom die we afnemen en terugleveren te transporteren. En dat zie je ook in Noord-Holland gebeuren. 

Bedrijven die een nieuwe of zwaardere aansluiting nodig hebben, komen steeds vaker op een wachtlijst terecht. Terwijl ook in Noord-Holland de wachtlijsten steeds langer worden, ziet de provincie in wat er moet gebeuren: bedrijven moeten slimmer met elektriciteit omgaan. Om dat te stimuleren, stelt de provincie Noord-Holland de SON 2024 beschikbaar.

Waar kun je de subsidie voor gebruiken?

De SON 2024 is voor ondernemers die willen investeren in technologieën en oplossingen die bijdragen aan het verminderen van netcongestie. Denk bijvoorbeeld aan een slimme meter, een energiemanagementsysteem, professioneel energieadvies of software die je helpt om je stroomvraag slim te sturen. Al deze investeringen kunnen ervoor zorgen dat we meer flexibiliteit krijgen in ons energiesysteem en we de druk op het net beter over de dag verdelen.

De SON 2024 dekt 50% van de kosten die je hiervoor maakt, tot een maximum van € 15.000. 

Hét moment om te investeren in slimme oplossingen

Vroeg of laat moet je meebewegen naar een flexibeler energiesysteem. Dit vraagt om veranderingen, die best ingrijpend kunnen zijn voor je bedrijfsvoering. Je wilt daarom investeren in slimme oplossingen die niet alleen bijdragen aan het verminderen van netcongestie, maar ook aan de efficiëntie en duurzaamheid van je bedrijf. Daarvoor heb je inzicht, expertise en slimme software nodig. 

Voor bedrijven in Noord-Holland geeft de SON 2024 extra reden om nu te investeren in slimme oplossingen. Maar ook voor bedrijven die geen aanspraak kunnen maken op een subsidie voor slimme oplossingen wegen de voordelen zwaarder dan de kosten. Je bedrijf heeft hoe dan ook baat bij een slimmere energiehuishouding. Daarmee profiteer je nú van lagere energiekosten, verminder je je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en zet je alvast belangrijke stappen richting het energiesysteem van de toekomst. 

Voor wie is de SON 2024?

Je kunt aanspraak maken op de SON 2024 als je initiatief bijdraagt aan het verlichten van netcongestie. Om dat aan te tonen, dien je een aanvraag in met alle relevante informatie over je initiatief. Je beschrijft bijvoorbeeld wat je precies wilt implementeren, welk resultaat je voor ogen hebt en uit welke onderdelen je initiatief bestaat. 

Je kunt je aanvraag vanaf 1 juli 2024 indienen, en uiterlijk tot 1 oktober 2024, 17.00 uur. De provincie behandelt ze vervolgens op volgorde van indienen. Dus wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Vergroot je kansen door goed te controleren of je aanvraag volledig is en je voldoet aan de voorwaarden. Is je aanvraag incompleet? Dan beland deze voorlopig onderaan de stapel. En als je niet voldoet aan de voorwaarden, kom je natuurlijk sowieso niet in aanmerking. 

Behandelt de provincie jouw aanvraag en vinden ze dat jouw initiatief haalbaar is en voldoende impact heeft? Dan krijg je de SON 2024-subsidie toegewezen.

Profiteer nu van slimme oplossingen voor jouw bedrijf

Wil je stappen zetten richting een slimmere energiehuishouding, maar weet je niet precies waarin je wil investeren? Plan dan een gratis adviesgesprek in. Wij rekenen voor je uit wat het meeste oplevert én helpen je met de subsidieaanvraag.

mockup congestie

Download gratis e-book: ‘Eerste hulp bij netcongestie’

check Lees alles over wat netcongestie is
check Bekijk wat je nog wel kunt doen als je last hebt van netcongestie
check Ontdek hoe je toch je bedrijfsvoering kunt continueren