Wat is de ISDE-subsidie?
ISDE staat voor Investeringssubsidie voor Duurzame Energie en Energiebesparing. Deze subsidie is door de overheid ingesteld om het genereren van duurzame energie te stimuleren. Zowel particulieren als ondernemers kunnen deze subsidie aanvragen. Sinds 2024 is deze subsidie niet meer mogelijk voor zakelijke zonnepanelen, maar wel voor onder andere warmtepompen. Lees verder om erachter te komen wat de hoogte van jouw subsidie kan zijn, hoe je de subsidie aanvraagt en wat de voorwaarden zijn.
Wat is de hoogte van de ISDE-subsidie?
In 2024 is het budget voor de ISDE-subsidie € 600 miljoen. Dit budget is beschikbaar voor zonneboilers, (hybride waterpompen, isolatiemaatregelen, elektrische kookvoorziening en aansluitingen op een warmtenet.
Op de website van de RVO kun je door middel van de rekentool de ISDE-subsidie berekening als je een subsidie aanvraagt als woningeigenaar. Voor ondernemers is er geen rekentool beschikbaar. Het subsidiebedrag dat je ontvangt is dan afhankelijk van het type en het aantal verduurzamingsmaatregelen dat je laat installeren.
Hoe moet ik de ISDE-subsidie aanvragen?
Je vraagt de ISDE-subsidie aan via de website van de RVO. De subsidie moet eerst goedgekeurd worden voordat je een overeenkomst sluit met een uitvoerder van jouw verduurzamingsmaatregel. Als je aanvraag is goedgekeurd, moet je de installatie binnen 24 maanden laten plaatsen. Let er daarbij op dat de installatie geplaatst moet zijn door een professioneel installateur, anders heb je geen recht op ISDE-subsidie.
Wat zijn de voorwaarden van de ISDE-subsidie?
Er is natuurlijk een aantal voorwaarden verbonden aan de ISDE-subsidie:
- Je hebt een geldig KVK-nummer
- De maatregel wordt in Nederland geïnstalleerd
- Je hebt bij het vaststellen van de subsidie bewijs nodig dat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat installeerde
- De maatregelen blijven minimaal één jaar in je eigendom en geïnstalleerd in of aan het pand. Dit geldt vanaf de datum van de subsidievaststelling.
- Je krijgt geen subsidie als er al eerder subsidie ontving voor de betreffende maatregel. Ook krijg je geen subsidie als je voor de maatregel fiscaal voordeel ontvangt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).
Subsidies voor zakelijke zonnestroominstallaties
De ISDE-subsidie geldt dus van 2024 niet meer voor zonnepanelen, maar er zijn nog wel veel andere subsidies waar je aanspraak op kunt maken voor je zakelijke zonnestroominstallatie. Zonnepanelen zijn dus nog steeds rendabel! Wil je weten welke subsidies jij allemaal kunt krijgen? En hoe je die subsidies kunt krijgen? Je hoort het in onze webinar!
Advies op maat
Ben je benieuwd wat een zakelijke zonnestroominstallatie voor jou betekent? Of ben je benieuwd wat voor rendement het jou kan opleveren en wat de terugverdientijd is? ELIX helpt je hier graag bij. Vraag vandaag nog een gratis adviesrapport aan.