Heb ik energiemonitoring nodig om te verduurzamen?

Verduurzamen staat bij jou als ondernemer hoog op de agenda. Niet alleen omdat het moet van de overheid, maar ook omdat je bij wil dragen aan een beter milieu. Hier komt energiemonitoring ook geregeld om de hoek kijken. Maar heb je energiemonitoring echt nodig om te verduurzamen? Het antwoord is simpel: ja. Je kunt zelfs niet zonder. In dit artikel leggen we je uit waarom.

Gericht investeren in verduurzaming

Je bedrijfspand verduurzamen kan op veel verschillende manieren. Je kunt zonnepanelen aanleggen, warmtepompen aanschaffen, LED-verlichting kopen en ga zo maar door. Je kunt natuurlijk als een kip zonder kop dit soort maatregelen doorvoeren, maar het is slimmer om te berekenen welke investeringen je het meest opleveren. Daarvoor heb je energiemonitoring nodig. Hiermee zet je de hoogte van de investering af tegen de verwachte besparing. Zo heb je de terugverdientijd meteen helder en investeer je gerichter in verduurzaming.

Inzicht in je dagelijkse verbruik

Voordat je slim kunt gaan verduurzamen, moet je inzicht hebben in je dagelijkse verbruik. Energiemonitoring en een monitoringsdashboard helpen je daarbij. Je opwek en verbruik zie je terug in grafieken, verdeeld over maanden en jaren. Zo vergelijk je gemakkelijk je huidige verbruik met je verbruik in het verleden. Op deze manier zie je het effect van de maatregelen die je doorvoert gelijk goed terug.

Sluipverbruik aanpakken

Veel apparaten verbruiken continu stroom. Ook als je ze niet gebruikt. Vooral oude apparaten verbruiken veel energie terwijl ze op stand-by of zelfs uit staan. Die energieverspilling noemen we sluipverbruik. Sluipverbruik is relatief gemakkelijk aan te pakken, als je maar weet waar het zit. Daarvoor heb je dus energiemonitoring nodig.

Energiemonitoring wettelijk verplicht

Het is eigenlijk al wel helder: je hebt energiemonitoring nodig om te verduurzamen. Bovendien is het voor de meeste bedrijven en instellingen zelfs verplicht. In dit artikel lees je wat de verplichting inhoudt, of je er aan moet voldoen en hoe je er aan voldoet. 

En nu?

Energiemonitoring is geen makkelijk klusje. Gelukkig hoef je het ook niet zelf te doen. Ondersteunende tools zoals ELIX Insight helpen je hierbij. ELIX Insight analyseert je gas- en stroomverbruik en geeft je inzicht in hoe je slim kunt verduurzamen. Daarmee is het meest tijdrovende werk gedaan en kun jij stappen zetten in het verduurzamen van je bedrijf. 

ebook energiemonitoring en winstgevende verduurzaming 203x300 1

Download gratis e-book: ‘Energiemonitoring en winstgevende verduurzaming’

vinkje Met energiemonitoring wettelijk verplichte besparingen doorvoeren

vinkje Zien waar je het meeste geld verliest

vinkje Maximaal inzicht in het energieverbruik van je pand

vinkje Welke aansluitwaarde je écht nodig hebt