Hoe vraag ik telemetrie-uitlezing aan op mijn grootverbruikersaansluiting?

Je ziet dat dynamische energie jouw bedrijf een grote besparing op kan leveren en besluit een zakelijk dynamisch energiecontract af te sluiten. Vanaf dat moment maken wij alles voor je in orde en is het voor jou een kwestie van achterover leunen. Tenminste, als je een telemetriemeter hebt en de telemetrie-uitlezing voor jouw grootverbruikersaansluiting geregeld is. Hier lees je wat het precies inhoudt en welke stappen je moet nemen om het te regelen. 

Wat is telemetrie-uitlezing?

De letterlijke betekenis van telemetrie zegt het eigenlijk al: meten op afstand. Een telemetriemeter meet heel nauwkeurig wat jouw stroomverbruik en gasverbruik is. Het uitlezen van die slimme meter laat je doen door een erkend meetbedrijf, dat verantwoordelijk is voor het meten van jouw energiestromen. 

Jouw meetbedrijf kan jouw telemetriemeter uitlezen op afstand en de telemetriegegevens doorsturen. Hiervoor moet je telemetrie-uitlezing aanvragen. 

Waarom heb ik een telemetrie-uitlezing nodig?

Als je energie af wil nemen tegen dynamische tarieven, hebben wij als energieleverancier inzicht in jouw verbruik nodig. We kunnen alleen stroom leveren tegen de uurprijs als we weten wat jouw kwartierdata is. En om de dagprijs voor gas aan je te factureren, moeten we jouw dagstanden kunnen zien. Dit regel je dus met een telemetrie-uitlezing.

Hoe vraag ik een telemetrie-uitlezing aan?

Het aanvragen van een telemetrie-uitlezing klinkt ingewikkelder dan het is. Als je de volgende drie stappen volgt, heb je het zo geregeld. 

Stap 1: Neem contact op met je meetbedrijf 

Het installeren en onderhouden van meetapparatuur die jouw verbruik meet, is het pakkie -an van het meetbedrijf. Daarom laat je aan hen weten dat je een telemetrie-uitlezing aan wil vragen, waarmee je kunt profiteren van dynamische energietarieven. Zij geven je informatie over de opties die je hebt en laten je weten of er nog technische vereisten zijn. 

Stap 2: Onderteken een contract

Zodra je met het meetbedrijf hebt gesproken, stellen zij een contract op. Hierin staan alle details over de telemetrie-uitlezing. Ook vind je in dit contract bijvoorbeeld terug welke gegevens verzameld worden en wat de frequentie van de uitlezing is. Lees dit contract goed door en trek aan de bel als je vragen hebt voordat je het ondertekent. 

Stap 3: Neem contact op met je netbeheerder

Na het ondertekenen van het contract ben je er nog niet. Je moet namelijk nog contact opnemen met je netbeheerder. Zij kunnen de allocatiemethode voor je wijzigen van profiel-allocatie naar telemetrie-allocatie. Die wijziging zorgt voor inzicht in je verbruik gedurende een specifieke periode. Bij deze stap helpt het om de EAN-code van je aansluiting bij de hand te houden. Die kun je vinden op je energierekening. 

Bereken je maandbedrag voor dynamische energie

Als je de telemetrie-uitlezing geregeld hebt, kun je gaan profiteren van energie tegen dynamische tarieven. Benieuwd wat jij zou betalen met een dynamisch energiecontract van ELIX? Bereken je gemiddelde termijnbedrag en bespreek de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek.

elix energiecontractscan 243x300 1

Bereken gratis jouw gemiddelde termijnbedrag voor dynamische energie

check Krijg direct inzicht in je maandbedrag
check Ontdek hoe je bespaart op je energierekening
check Bekijk hoe je profiteert van negatieve energieprijzen