We analyseren je energieprofiel en checken hoeveel energie er beschikbaar is.
Alles staat op een rij in de businesscase: jouw investering, het rendement, je inkomsten en interessante subsidies.
Blij met de businesscase? Dan werken we jouw laadinfrastructuur verder uit en nemen je al het werk uit handen rondom de realisatie.
Jij bent helemaal klaar om te profiteren van je laadinfrastructuur. Geen omkijken naar HBE-registratie, onderhoud, service of backoffice!
Het is een keuze waarvan je misschien niet wist dat je ‘m moest maken: met welke soort stroom wil jij je elektrische bouwmaterieel opladen? Wisselstroom (AC) of gelijkstroom (DC)?
Niet vreemd als je het antwoord niet direct paraat hebt. Bij ELIX denken we dat de meeste bouwbedrijven het meeste hebben aan DC-laden. We leggen graag uit waarom!
Elektrische voertuigen maken gebruik van gelijkstroom. Kies je voor een AC-lader, dan moet deze wisselstroom in het voertuig nog omgezet worden naar gelijkstroom. Een DC-lader vormt de wisselstroom al direct om naar gelijkstroom, waardoor je je elektrische voertuig veel sneller kunt opladen. En laadsnelheid is natuurlijk een belangrijk argument! Het opladen van bijvoorbeeld een elektrische minishovel duurt met een AC-lader zo’n 6 tot 8 uur. Een DC-lader kan dezelfde minishovel is 30-120 minuten opladen tot 80 procent, een enorm verschil!
Naast de laadsnelheid zijn er nog meer verschillen tussen DC-laden en AC-laden. AC-laders zijn bijvoorbeeld een stuk goedkoper. Daar staat tegenover dat DC-laders met een véél hoger maximaal vermogen kunnen laden: 22 kW voor AC tegenover 300 kW voor DC.
Een belangrijk verschil tussen AC- en DC-laders is ook de flexibiliteit: een AC-lader is alleen te gebruiken voor ‘normaal’ laden, bij een relatief lage laadsnelheid. Prima als je alleen ‘s nachts bijlaadt en alle tijd hebt. Maar wat als je tussen twee klussen door snel moet bijladen? Dan heb je een probleem! Daar komt de flexibiliteit van een DC-lader ontzettend goed van pas: je kunt normaal laden als je de tijd hebt, en snel laden als het nodig is!
Hoewel je in eerste instantie misschien het liefst kiest voor een goedkopere AC-lader, is het toekomstplaatje iets om goed rekening mee te houden. De kans is levensgroot dat de elektrificatie doorzet, dat batterijen van elektrisch materieel meer capaciteit krijgen en je vaker wilde dat je tóch voor die DC-lader had gekozen. Daarom denken wij dat een ondernemer met oog voor de toekomst in de basis altijd voor DC-laders zou moeten kiezen.
Gaat het over DC-laden, dan gaat het vaak ook over de beschikbare energie: met hun hogere vermogens vragen ze nu eenmaal meer van je elektriciteitsaansluiting.
Is die capaciteit beschikbaar, dan is er natuurlijk niets aan de hand. Maar onderneem jij in een gebied waar netcongestie voor problemen zorgt, dan kan die capaciteit wel een uitdaging vormen.
In dat geval is er vaak een mooie businesscase mogelijk waarbij laadinfrastructuur voor de bouw gecombineerd wordt met zakelijke zonnepanelen en een zakelijke batterij voor energieopslag. Dat klinkt als een groot project, wat het ook wel is, maar het is óók een uitstekende manier om toekomstbestendige laadinfrastructuur te realiseren. En als elektrisch materieel ook in jouw onderneming straks niet meer weg te denken is, kun je maar beter direct de juiste keuze maken, toch?