Veelgestelde vragen over energie

Hieronder vind je de meest gestelde vragen omtrent zakelijke energie van ELIX. Mis je een onderwerp of kan je niet het antwoord vinden op je vraag? Laat het ons dan weten via klantenservice@elix.nl

Alles over zakelijke energielevering

Facturatie

Klant worden bij ELIX

Klantvragen

Salderen

Alles over zakelijke energielevering

Levert ELIX groene energie?

ELIX levert uitsluitend Nederlandse groene elektriciteit, afkomstig uit zon en wind. Voor aardgas passen we geen CO2-compensatie toe. Zo zijn we in 2023 door HIER.nu beoordeeld als energieleverancier die écht 100% groene stroom levert.

Wat zijn de risico’s van dynamische energiecontracten?

Met een zakelijk dynamisch energiecontract weet je vooraf niet wat je energiekosten zijn. Doorgaans pakt dit gunstig uit, omdat je energiekosten meestal gemiddeld lager zijn met een dynamisch energiecontract dan met een vast of variabel energiecontract. Maar ja, die meestal die brengt dus ook een risico met zich mee: het kan voorkomen dat je verbruik op ongunstige momenten valt of de prijzen op de markt snel stijgen en dalen door verstoringen in de energiemarkt. Je energiekosten kunnen dan wat hoger uitvallen dan je gewend bent. Het komt eigenlijk niet zo vaak voor, maar omdat je het risico niet helemaal kunt uitsluiten, is het verstandig om altijd een buffertje aan te houden om (tijdelijke) prijsstijgingen op te vangen.

Waarom zijn dynamische energieprijzen vaak lager?

Met dynamische energiecontracten wordt er ingespeeld op de schommelingen in energieprijzen. De stroomprijzen verschillen namelijk per uur en de gasprijzen per dag. Omdat zakelijke klanten vaak veel energie verbruiken tijdens kantooruren, profiteren zij bij uitstek van lage elektriciteitsprijzen omdat juist dan veel zonnestroom wordt opgewekt. Uitgerekend dan zijn de prijzen laag, of zelfs negatief. Dat sluit niet uit dat er een kans bestaat dat de prijzen soms hoger uitvallen dan bij een vast of variabel contract, dat is het risico van een dynamisch contract.

Wat zijn de voordelen van een dynamisch energiecontract?

Met een dynamisch energiecontract betaal je uurprijzen voor stroom en dagprijzen voor gas. Je kunt je verbruik aanpassen aan die prijzen en op die manier je energiekosten verlagen. En zelfs als je dat niet doet, valt de gemiddelde prijs die jij betaalt voor dynamische energie lager uit dan de prijs die je zou betalen met een variabel of vast energiecontract. Dit komt doordat de stroomprijzen op de markt tijdens werkuren het laagst zijn door de grote hoeveelheid zonnestroom op het net. En als de prijzen op de markt dalen, profiteer jij daar direct van mee. Andersom loop je natuurlijk ook wat risico op stijgende energieprijzen. Gelukkig levert dat risico je ook een grote besparing op, want doordat jij zelf wat risico neemt, betaal je geen torenhoge risicopremies aan je energieleverancier. Al met al zien we dat je gemiddeld goedkoper uit bent met een dynamisch energiecontract dan met een vast of variabel contract.

Richt ELIX zich alleen op zakelijke klanten?

We richten ons op zakelijke klanten, maar kunnen ook particuliere klanten van dienst zijn.

Wat is dynamische zakelijke energie?

ELIX levert zakelijke klanten elektriciteit en gas tegen dynamische tarieven. We kopen elektriciteit en gas in op de dagmarkten. Hier is de stroomprijs ieder uur verschillend en geldt voor gas een dagprijs. Met een dynamisch energiecontract hangt jouw energietarief dus af van wat de energie op de markt waard is op het moment dat je het verbruikt. Als de marktprijs voor stroom bijvoorbeeld daalt, daalt jouw stroomprijs mee. Worden de stroomprijzen negatief, doordat er bijvoorbeeld veel zonnestroom opgewekt wordt? Dan krijg je soms zelfs betaald voor de stroom die je afneemt. Tegenover het risico dat je loopt op stijgende energieprijzen staat een flinke besparing, omdat je geen hoge risicopremies hoeft te betalen. Doordat je voor dynamische zakelijke energie nooit meer betaalt dan de energie waard is, is een dynamisch energiecontract gemiddeld goedkoper dan andere zakelijke energiecontracten.

Facturatie

Hoe werkt een dynamische maandnota voor kleinverbruikaansluitingen?

Je krijgt elke maand een voorschotfactuur. De eerste twee maanden staan hier alleen voorschotbedragen op. Vanaf de derde maand zie je ook het daadwerkelijke energieverbruik tegen de daadwerkelijke prijs van de vorige maand op de factuur staan. Je daadwerkelijke verbruik wordt hierbij verrekend met het voorschot van die maand. We brengen telkens een nieuw voorschot voor de komende maand in rekening.

Kan ik de datum van de automatische incasso wijzigen?

Wij hebben een vast moment waarop we de factuur naar onze klant sturen en de energie inkopen. Hierdoor is het niet mogelijk om de datum van de automatische incasso te wijzigen.

Wanneer wordt de automatische incasso afgeschreven?

De automatische incasso vindt meestal plaats op de 19e van de maand. De eerste incasso na de overstap kan op een andere dag vallen. Dit ligt aan de dag waarop de energielevering start.

Waar wordt mijn voorschot op gebaseerd?

We bepalen het voorschot, ook wel het termijnbedrag, op basis van jouw verwachte verbruik en de verwachte prijzen van de volgende maand. Dat doen we iedere maand opnieuw, waardoor de hoogte van je voorschot ook iedere maand verschilt. Houd er rekening mee dat je voorschot in de winter doorgaans wat hoger uitvalt dan in de zomer.

Hanteren jullie een voorschot?

Ja, die voorschotbedragen gebruiken wij om elektriciteit en gas in te kopen. Na afloop van de maand wordt het voorschot verrekend met een afrekenfactuur op basis van het daadwerkelijke verbruik en de daadwerkelijke prijzen.

Hoe is mijn factuur opgebouwd?

De factuur is als volgt opgebouwd:

Energieprijzen:

  • Beursprijs: je betaalt de kostprijs van gas en elektriciteit op de energiemarkt. Deze prijs hangt af van vraag en aanbod en kan daarom fluctueren.
  • Inkoopvergoeding: de kosten voor het leveren van energie. Denk hierbij aan markttoegang, organisatiekosten, onbalanskosten, kosten voor landelijk gastransport, kosten voor aankoop van certificaten voor groene stroom, (GvOs). De inkoopvergoeding is een opslag per kWh of m3.
  • Vaste leveringskosten: vast bedrag per maand.
  • Overheidsheffingen: de belastingen op energieverbruik, zoals Energiebelasting en btw.
  • Netbeheerkosten: de netbeheerder zorgt voor het onderhoud en het beheer van het energienetwerk. Hiervoor brengt de netbeheerder kosten in rekening, die je via de energiefactuur betaalt.

Waar kan ik de facturen inzien?

Je ontvangt je facturen maandelijks in je mailbox. Daarnaast kun je ze inzien in ons klantportaal.

Klant worden bij ELIX

Moet ik mijn meterstanden doorgeven?

Heb je een slimme meter? Dan hoeft het niet. Ben je een grootverbruiker? Ook dan hoeft het niet. Je hoeft de meter alleen af te lezen als je een conventionele meter hebt of als de slimme meter een storing heeft

Hanteren jullie ook borg?

Bij aanmelding controleren we altijd de kredietwaardigheid van onze klanten. In enkele gevallen beoordelen we deze als onvoldoende. Als dat zo is, vragen we om extra zekerheden in de vorm van borg voordat we overgaan tot het leveren van energie.

Hoe kan ik overstappen naar ELIX?

Dat kan via onze aanmeldpagina: www.elix.nl/energie. Daar kun je je gegevens invullen en een voorbeeldberekening maken, waarna je een aanbod krijgt. Als je hiermee instemt maken wij de overstap verder in orde.

Vergoeden jullie opzegboetes?

Wij vergoeden geen opzegboetes van vorige leveranciers.

Kan ik overstappen naar ELIX als ik nog een lopend energiecontract heb?

Ja, dat kan zeker. Let hierbij wel goed op de opzegtermijn van je leverancier. Bij een vast energiecontract geeft de leverancier vaak een boete, ook wel opzegvergoeding of opzegboete genoemd. Hoe hoog die boete is, hangt af van het energiecontract dat je hebt en het moment waarop je ‘m opzegt. Een opzegboete hoeft je overstap niet tegen te houden, want soms kan de boete op langere termijn uit, doordat je veel bespaart met onze dynamische energieprijzen. Hoe het precies zit met overstappen en opzegboetes, hangt ook nog af van of je klein- of grootverbruiker bent.

Voor kleinverbruikers met een vast energiecontract geldt dat wet- en regelgeving de hoogte van de opzegboete bepalen. Kleinverbruikers met een variabel of dynamisch energiecontract kunnen probleemloos overstappen, maar krijgen afhankelijk van de energieleverancier wel te maken met een opzegtermijn van 30 dagen.

De richtlijnen die gelden voor grootverbruikers die over willen stappen, verschillen per contract en hangen af van de algemene voorwaarden die de huidige energieleverancier stelt. Let hierbij goed op of het contract niet stilzwijgend verlengd kan worden. Bij een vast energiecontract geldt vaak een opzegtermijn van minimaal 3 maand. Kom je er na de overstap achter dat je vorige contract nog doorloopt en wil je terug overstappen? Dat is geen probleem, maar dan brengen we de gemaakte kosten voor de tijd dat wij je leverancier zijn geweest wel in rekening.

Ik heb een maandbemeten grootverbruikaansluiting voor gas (type G2C), kan ik ook een dynamisch contract krijgen?

Voor G2C aansluitingen krijgen we niet de verbruiken per dag door, maar slechtst een keer per maand stuurt de netbeheerder de meterstanden. Om van deze maandelijkse meterstanden toch een dynamisch contract te kunnen maken, verdelen we dit verbruik over de dagen van de maand op basis van temperatuur en verbruikskenmerken. Hiermee schatten we een dynamisch contract zo nauwkeurig mogelijk in.

Kan ik als grootverbruiker ook een dynamisch contract krijgen?

Zeker. Wel heb je hierbij telemetrische uitlezing van je aansluiting nodig. Als je nog geen telemetrie-uitlezing hebt, kun je die doorgaans eenvoudig aanvragen.

 

Kan ik ook klant worden zonder een slimme meter?

Ja, in principe kan dat. Om een dynamisch contract te kunnen afsluiten heb je echter wel een slimme meter nodig. Als je een conventionele meter hebt kunnen we je ons modelcontract aanbieden. Helaas is dit qua prijs niet altijd gunstig, omdat wij gespecialiseerd zijn in dynamische contracten. Het is mogelijk om een slimme meter aan te vragen via je netbeheerder:

Klantvragen

Waar kan ik de facturen inzien?

Je ontvangt je facturen maandelijks in je mailbox. Daarnaast kun je ze inzien in ons klantportaal.

Ik ben verhuisd, wat moet ik nu doen?

Ga je verhuizen? Neem dan contact op met de klantenservice via klantenservice@elix.nl. Graag horen we wat het nieuwe adres is en of er een slimme meter aanwezig is.

Waar kan ik mijn gegevens wijzigen?

Wil je je rekeningnummer, wachtwoord of mailadres wijzigen? Dat kan in ons klantportaal. Als dit niet lukt, kun je de wijziging ook doorgeven in een mail naar klantenservice@elix.nl.

Hoe kan ik jullie bereiken?

De klantenservice is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-17.00. Daarnaast kun je ons altijd bereiken via de mail: klantenservice@elix.nl.

Hoe kan ik mijn energiecontract opzeggen?

Als je overstapt naar een andere energieleverancier ontvangen wij daar automatisch bericht van. Je hoeft ons in principe dus geen bericht te sturen om je energiecontract op te zeggen. Heb je een grootverbruikersaansluiting? Dan kan het wel verstandig zijn om ons op de hoogte te stellen, om eventuele boetes rondom opzegtermijnen te voorkomen.

Stap je niet over, maar wil je de levering beëindigen, stuur dan een bericht naar klantenservice@elix.nl. Vermeld daarin je naam, adres, of het gaat om gas- en/of elektriciteitslevering en de datum waarop het contract beëindigd moet worden.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat nu?

Je wachtwoord van het klantportaal vergeten? Geen zorgen! Via ons klantportaal stel je heel eenvoudig een nieuw wachtwoord in.

Ik heb meerdere adressen? Hoe kan ik mijn termijnbedragen zien?

In ons klantportaal vind je meer informatie over je termijnbedrag. Je gaat hiervoor via het menu ‘Financieel’ naar het blokje ‘Termijnbedrag’. Hierin vind je een drop-down menu, waarmee je heel eenvoudig de verschillende adressen kunt selecteren waarvoor je je termijnbedragen wil inzien.

ik heb meerdere adressen hoe kan ik mijn termijnbedragen zien 300x269

Hebben jullie een klantenomgeving?

Ja, je vindt allerlei relevante informatie in ons klantenportaal. Denk bijvoorbeeld aan een overzicht van je facturen, contracten, tarieven en meterstanden. Je vindt hier ook overzichten van je daadwerkelijke verbruik van de afgelopen maand en kunt zelfs je verbruik op uurniveau bekijken.

Hoe moet ik mijn meterstanden doorgeven?

Bij de aanmelding, een tariefwissel of een storing hebben wij je meterstanden nodig. In deze situaties ontvang je van ons een link waarmee je je meterstanden kan doorgeven. Heb je van ons geen link ontvangen in de mail? Of lukt het niet om de meterstanden via de link door te geven, maak dan foto’s van je meterstanden en stuur dit naar klantenservice@elix.nl. Dan verwerken wij ze voor je!

Wat doen jullie bij een storing van een slimme meter?

Heeft je slimme meter een storing? Neem dan contact op met je netbeheerder. Het gevolg van een storing voor je dynamische energiecontract hangt af van hoelang de storing duurt:

  • Gaat het om een tijdelijke storing? Dan maken we een schatting van je verbruik op basis van je energieprofiel.
  • Gaat het om een langdurige storing? Dan bestaat de kans dat je over moet gaan op een ander energiecontract.

Hanteren jullie opzegboetes?

ELIX biedt alleen dynamische energiecontracten en het modelcontract aan. Daarbij hanteren we geen opzegboetes.

Is jullie energiecontract dagelijks opzegbaar?

Ja, ons energiecontract is dagelijks opzegbaar. We verwerken de afmelding binnen 5 werkdagen en daarna zit je dus nergens meer aan vast.

Salderen

Hoe werkt salderen met een dynamisch contract?

ELIX stelt op basis van slimme meterdata ieder kwartier vast of er sprake is van levering of teruglevering. Voor ieder kwartier hanteren we de uurprijs van het betreffende kwartier. Is er sprake van verbruik? Dan hanteren we de uurprijs voor de geleverde elektriciteit. Is er sprake van teruglevering? Dan ontvang je de uurprijs. De energiebelasting wordt op jaarbasis gesaldeerd. Dit wordt op de jaarnota verrekend.