Dynamische energiecontracten: zo werken ze!

We kennen allemaal het vaste en variabele energiecontract. Met een vast contract zet je je energieprijs voor langere tijd, vaak een jaar, vast. Bij een variabel contract wordt je energietarief per periode, meestal een maand, opnieuw bepaald. Tegenwoordig is er nog een derde optie voor zakelijke energie: een dynamisch energiecontract. De prijs van energie verschilt daarbij per uur, en de prijs van gas verschilt per dag. Met dynamische energiecontracten speel je op deze schommelingen in: je krijgt stroom voor de dan geldende uurprijs, en gas voor de dan geldende dagprijs. In veel gevallen is dit een stuk voordeliger. Op deze pagina lees je alles wat bij dynamische energiecontracten komt kijken.

Dynamisch energiecontract: goedkoper en meer inzicht

Bij een vast en variabel contract hanteren energieleveranciers een vast bedrag voor geleverde stroom en gas. Om de risico van prijsschommelingen te dekken, is deze vaste prijs een stuk hoger dan de marktprijs, oftewel het bedrag dat energieleveranciers betalen. Zo zorgen ze ervoor dat ze zeker weten geen verlies draaien. Dat dit belangrijk is, hebben we de afgelopen tijd gezien: door de hoge gasprijzen kwamen veel energieleveranciers in de moeilijkheden.

Met een dynamisch energiecontract werkt het allemaal net iets anders. Je betaalt gewoon de uur- of dagprijs, zonder verdere haken of ogen. Je betaalt verder alleen voor de service die je energieleverancier verleent: dit is een vast bedrag per maand  en verschilt per aanbieder. Voor dit bedrag zorgt de aanbieder ervoor dat jij je energie krijgt tegen de uur- of dagprijs, zodat jij een helder inzicht hebt in je energie- en servicekosten.

Alles over dynamisch energiecontract stroomprijs en gasprijs 1024x611

Zo werkt het dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch energiecontract betaal je iedere maand een voorschot aan je energieleverancier. Dit voorschot is gebaseerd op een analyse van je energieverbruik en een voorspelling van de marktprijs van elektriciteit en gas. Natuurlijk gaat het hier om prognoses, en kan het zijn dat je voorschot te hoog of te laag was. In het eerste geval krijg je het resterende bedrag terug, in het tweede geval moet je helaas nog wat extra geld bijleggen. 

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een andere prijs: de handelsprijs is lager of hoger dan de prognoseprijs, het verbruik is lager of hoger dan het prognoseverbruik of het risico van de handelsprijs is hoger of lager dan ingecalculeerd. Aan de hand van deze fluctuaties wordt de hoogte van het voorschotbedrag maandelijks gecontroleerd en zo nodig bijgesteld. Een bijkomend voordeel is dat het contract ook dagelijks opzegbaar is.

Alles over dynamisch energiecontract: dynamische- en vaste prijzen

Dynamisch versus vast en variabel

Om je een beeld te geven van het voordeel van een dynamisch contract, kijken we naar de energieprijzen in 2022. Voor elektriciteit was het gemiddelde tarief voor gebruikers met een vast of variabel energiecontract € 0,4581 per kWh. Vergeleken met de hoogste uurprijs van elektriciteit in dat jaar, € 0,8710 per kWh, is dit behoorlijk laag. Maar als je kijkt naar de laagste uurprijs van elektriciteit in dat jaar, -€ 0,2224 per kWh, dan zien we dat het ook heel anders kan zijn. En ja, energieprijzen kunnen negatief zijn! De gemiddelde uurprijs was in 2022 € 0,24019 per kWh, en dat is een stuk goedkoper dan het tarief bij een vast of variabel contract. Kortom, met dynamische energiecontracten kan je energierekening er een stuk leuker uit gaan zien.

Ben je er nog niet helemaal uit? In de afbeelding hieronder kun je eenvoudig het verschil zien tussen de verschillende soorten energiecontracten.

energiecontract beslisboom e1697033347438 1024x805

Aanbod op maat

ELIX geeft je inzicht in welke mogelijke kosten er zijn verbonden aan een zakelijk dynamisch energiecontract. Benieuwd wat een dynamisch energiecontract voor jou zou betekenen? Bereken het aanbod voor zakelijke energie van ELIX en ontvang een vrijblijvend en gratis voorstel voor dynamische energie.

elix energiecontractscan 243x300 1

Bereken gratis jouw gemiddelde termijnbedrag voor dynamische energie

check Krijg direct inzicht in je maandbedrag
check Ontdek hoe je bespaart op je energierekening
check Bekijk hoe je profiteert van negatieve energieprijzen