Waar begin ik met zakelijk verduurzamen?

In het kort

Beginnen met zakelijk verduurzamen doe je in drie stappen:

  1. Energiezuinige inrichting
  2. Opwekken van duurzame energie
  3. Het managen van je energiehuishouding

Lees verder om erachter te komen hoe je met deze pijlers te werk gaat.

Verduurzaming is al een lange tijd een belangrijk thema. We doen het om ons milieu te beschermen, om geld te besparen en om te voldoen aan eisen vanuit de overheid. Dat je zakelijk moet verduurzamen, is helder. Maar waar begin je? Met de vele mogelijkheden die er zijn, kan het voor jou als ondernemer lastig zijn om door de bomen het bos te blijven zien. Daarom lees je in deze blog waar je begint met zakelijk verduurzamen.

Zakelijk verduurzamen is maatwerk

Ben je van plan om je bedrijfspand te verduurzamen? Dan sta je voor een hele klus, die veel van je tijd en geld in beslag neemt. Met de investeringen die je doet, wil je natuurlijk zo veel mogelijk duurzame stappen zetten. Grofweg steunt je zakelijke verduurzaming op de volgende 3 pijlers: 

  1. Energiezuinige inrichting
  2. Opwekken van duurzame energie
  3. Managen van je energiehuishouding

Een goede combinatie van deze pijlers draagt bij aan een duurzaam bedrijfspand. Maar die goede combinatie, dat is nog wel een dingetje. Een kant-en-klaar stappenplan zou heel fijn zijn, maar dat kunnen we je in deze blog niet geven. Want welke investeringen het meeste opleveren, is voor ieder bedrijf verschillend. En ook het moment waarop je dit het beste kan doen, is een kwestie van maatwerk. 

Het begint met inzicht

Bepalen welke eerste stappen in verduurzaming je moet gaan zetten, kan dus best lastig zijn. Want hoe kom jij erachter hoe je zakelijk verduurzamen precies aan moet pakken? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: je begint altijd met inzicht in je energieverbruik. Pas als je weet hoe je energiehuishouding in elkaar steekt, kun je effectief en efficiënt zakelijk verduurzamen. 

Het monitoren van je energie geeft je inzicht in je energieverbruik. Door je verbruik dag in dag uit vast te leggen, zie je na een tijdje patronen ontstaan. Dat klinkt als een ingewikkelde, tijdrovende klus, maar dat hoeft het gelukkig niet te zijn. Sterker nog: met energiemonitoring is het zo gedaan. Een goed energiemonitoringssysteem geeft je inzicht in je energieverbruik, zonder dat het jou tijd en moeite kost. 

Wij vinden dat je als ondernemer in een oogopslag moet kunnen zien hoe jouw energiehuishouding in elkaar steekt. ELIX Insight maakt dat mogelijk. We voeren een uitgebreide data-analyse uit en kijken naar patronen in je energieverbruik. Dit levert nuttige inzichten op, die we weergeven in jouw energie- en verduurzamingsdashboard. Zo zie jij precies waar in jouw situatie de grote kansen liggen en bereken je moeiteloos welke investering jou het meeste oplevert. 

De volgende stappen

Met inzicht in je energieverbruik ben je al een heel eind op weg. Toch kan het nog steeds lastig zijn om de juiste stappen op de juiste momenten te zetten. Je kunt aan de slag gaan en gaandeweg zien hoe het loopt, maar met advies van ervaringsdeskundigen sta je sterker. Vraag onze experts om een zakelijk energieadvies op maat, zodat je weloverwogen keuzes in zakelijke verduurzaming kunt maken.

adviesrapport zonnestroom mockup 2 e1645094900797 1024x1024

Vraag gratis professioneel advies op maat aan

 

check ELIX Insight
check Een aanspreekpunt voor verduurzaming
check Groene energie tegen inkoopprijs
check Adviesrapporten met allerlei verduurzamingsbusinesscases