Actieradius van elektrische vrachtwagen: hou rekening met deze factoren

Als je al in een elektrische auto rijdt, weet je dat er niets zo relatief is als de actieradius. Dat is in de wereld van elektrische vrachtwagens niet anders. En waar de hoeveelheid elektrische auto’s de afgelopen jaren enorm is toegenomen, is het nu de beurt aan de transportsector. Steeds meer transporteurs stappen over op elektrische vrachtwagens, niet in de laatste plaats door strengere wet- en regelgeving. Ben jij een transportondernemer en ben jij ook bezig met deze overstap? Dan vraag je je vast af hoe het zit met de actieradius van een elektrische vrachtwagen.

In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp, de rol van laadpalen voor elektrische vrachtwagens en hoe energieopslag in dit plaatje óók nog een rol speelt!

Actieradius van elektrische vrachtwagens: niets is zo relatief

De actieradius van elektrische vrachtwagens wordt door allerlei factoren beïnvloed. Laten we daarom eerst eens kijken wat de actieradius van een elektrische vrachtwagen nu precies bepaalt.

Batterijcapaciteit

We beginnen met een schot voor open doel: hoe meer capaciteit de batterij in je elektrische vrachtwagen heeft, hoe verder je kunt rijden. Mits ‘ie opgeladen is, natuurlijk…

We zien dat de batterijcapaciteit erg verschilt per soort vrachtwagen. Een vrachtwagen van 7,5 ton heeft bijvoorbeeld aan een batterij met een capaciteit van zo’n 120 kWh genoeg om 200 kilometer te rijden. 

Een vrachtwagen van 40 ton of meer heeft natuurlijk een veel zwaardere batterij nodig om tot hetzelfde aantal kilometers te komen. En wil je met zo’n zware elektrische vrachtwagen ook internationaal gaan rijden? Dan kijk je bijvoorbeeld naar een batterij met een capaciteit van zo’n 500 kWh, waarmee je in theorie 600 kilometer kunt rijden.

In theorie, want er zijn nog andere factoren die invloed hebben op de actieradius van een elektrische vrachtwagen.

Beladingsgraad

Een zwaar beladen elektrische vrachtwagen verbruikt meer elektriciteit dan een lege. Heb jij inzicht in het gemiddelde gewicht waarmee je huidige vrachtwagens rondrijden? Dan is dat een mooie basis om te zoeken naar de juiste elektrische vrachtwagen. Het doel is uiteindelijk om een vrachtwagen te vinden die qua rijbereik en batterijcapactiteit precies bij je past. Meestal vermelden fabrikanten zowel een actieradius met als zonder belading.

De menselijke factor

Sommige chauffeurs zijn geboren met een zwaardere rechtervoet dan andere chauffeurs. Dat dit invloed heeft op de actieradius, verrast je waarschijnlijk niet. Maar de menselijke factor is bij een elektrische vrachtwagen wel een stuk groter dan bij een traditionele vrachtwagen. Dat komt omdat elektrische vrachtwagens zelf energie kunnen opwekken, het zogenaamde regenereren.

Dit regenereren gebeurt als er op de motor geremd wordt, in plaats van met het rempedaal. Dus de chauffeur die een rotonde rustig nadert, haalt meer kilometers uit een volle batterij dan een collega die op het laatste moment stevig remt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het accelereren!

Het weer

Batterijen zijn eigenlijk een beetje prinsesjes. Ze houden niet van kou, en ook niet van hitte. Dus in hartje winter en hartje zomer is je actieradius mogelijk lager dan bij ‘gemiddeld’ weer. En nog zo’n fijne factor waar je geen invloed op hebt: de wind. Heb je ‘m tegen? Dan gaat je actieradius omlaag. 

Heuvels?

Misschien is dit voor veel transporteurs in ons vlakke kikkerlandje geen probleem. Maar bij internationaal vervoer kan het zomaar zijn dat je elektrische vrachtwagen veel heuvels moet overwinnen. En je raadt het al: dat vraagt meer van je batterij dan vlakke ritten.

De uitdagingen voor transporteurs (en hoe je ze overwint!)

Zoals je hebt gelezen, is het bepalen van de actieradius van een elektrische vrachtwagen nog geen uitgemaakte zaak. Toch verwachten we dat dit onderwerp snel niet meer zo relevant is: de ontwikkelingen in de wereld van batterijen gaan zo snel, dat elektrische vrachtwagens binnen een paar jaar waarschijnlijk ook prima geschikt zijn voor internationaal vervoer.

Een uitdaging van een heel ander kaliber is het laden van je elektrische vrachtwagen en hoe je dit inpast in je strakke planning. Het opladen van een elektrische vrachtwagen duurt een stuk langer dan het voltanken van een dieselvrachtwagen. Bovendien zijn geschikte laadpunten voor vrachtwagens ook een stuk schaarser dan tankstations.

Het belang van eigen zakelijke laadpalen

Stel je eens voor: elke transporteur met een eigen tankstation, inclusief zelfgestookte diesel. Klinkt je waarschijnlijk als muziek in de oren, of niet? Hoewel dát echt niet gaat gebeuren, is het met elektrische vrachtwagens een heel ander verhaal. Want wie zijn eigen laadpalen voor elektrische vrachtwagens heeft, slaat meerdere vliegen in één klap.

Ten eerste plan je veel strakker en nauwkeuriger als je weet dat jouw elektrische vrachtwagens aan het eind van de dag gewoon weer aan de stekkers hangen. Met een zogenaamde gedistribueerd systeem kies je daarbij voor maximale flexibiliteit: met zo’n systeem kun je overdag bijvoorbeeld snelladen met 400 kW, terwijl je ‘s avonds 8 vrachtwagens met 50 kW elk kunt bijladen.

Ten tweede heb je natuurlijk de mogelijkheid om gratis energie in je vrachtwagens te steken. Hoe dan? Met zakelijke zonnepanelen, natuurlijk! En mogelijk met een beetje energieopslag. Met een oplossing op maat heb je al snel een heel mooi rendement te pakken, helemaal nu je kunt profiteren van de SPRILA-subsidie.

Zonnestroom en energieopslag

Grote kans dat je al een zonnestroominstallatie hebt. Mogelijk verdien je ook nog een aardig zakcentje door energie terug te leveren aan het net. Maar steeds vaker zie je dat dit niet meer mogelijk is, of dat de vergoeding om te huilen is.

Hoe mooi zou het dan zijn dat je je zelf opgewekte zonnestroom kunt gebruiken om je elektrische vrachtwagens bij te laden? Zit je alleen met een klein probleempje: wat als je vrachtwagens niet op depot staan op het moment dat de zon stevig zijn best doet?

Dan zul je die energie tijdelijk moeten opslaan in zakelijke batterijen. Energie die je overdag opwekt, kun je dan ‘s avonds en ‘s nachts gebruiken om je vrachtwagens op te laden. Niet alleen maak je dan optimaal gebruik van duurzame energie, maar je profiteert ook direct van lagere energiekosten. Je hoeft per slot van rekening veel minder of zelfs geen stroom in te kopen om je vrachtwagens op te laden. En met energieopslag bij beperkte teruglevercapaciteit, hoef je je ook niet bang te zijn voor terugleverboetes of ander gezeur van je netbeheerder!

Aan de slag met elektrische vrachtwagens

Je hebt gelezen dat de actieradius van een elektrische vrachtwagen door allerlei factoren bepaald en beïnvloed wordt. Toch verwachten wij dat de actieradius al heel snel geen al te relevant thema meer zal zijn bij het overstappen op elektrisch vrachtvervoer.

Een veel belangrijker thema is het opladen van elektrische vrachtwagens. Ondanks de cruciale rol van laadinfrastructuur in de transportsector is de openbare laadinfrastructuur op dit moment nog niet goed genoeg, en de ontwikkelingen op dit vlak gaan een stuk minder snel. 

Bovendien liggen er mooie kansen voor transporteurs die de mogelijkheid hebben om zelf opgewekte stroom op te slaan voor het gebruik in hun elektrische vrachtwagens. Je vermindert niet alleen je CO2-uitstoot, maar profiteert ook van aanzienlijk lagere energiekosten en minder problemen met netcongestie. 

Benieuwd hoe jouw bedrijf kan profiteren? Duik dan maar eens in de prachtige wereld van laadpalen voor elektrische vrachtwagens!

mockup e book sprila subsidie goedkopere laadpleinen en batterijen

Download gratis e-book: ‘SPRILA-subsidie voor goedkopere laadpleinen en batterijen’

check Belangrijkste stappen bij de realisatie van zakelijke laadinfrastructuur
check Hoeveel subsidie je kunt krijgen vanuit de SPRILA Advies en SPRILA Aanschaf
check Wat de SPRILA-subsidie doet met de businesscase van laadpalen en batterijen
check Wat je kunt verdienen met je eigen zakelijke laadinfrastructuur