Home   >   Zakelijke laadplein   >   Alle antwoorden op vragen over laadpalen voor VvE’s bij appartementen

Alle antwoorden op vragen over laadpalen voor VvE’s bij appartementen

3 min leestijd
Gepost op 18 december 2021

Laadpalen komen steeds meer voor in onze infrastructuur. Dat is ook hard nodig, want meer en meer mensen kiezen voor elektrisch rijden. Vanaf 2020 is het dan ook verplicht, voor nieuwbouwprojecten, om 1 op de 10 parkeerplaatsen te voorzien van een laadpaal. Laadpalen zullen zo niet alleen op openbare parkeerplekken maar ook bij bedrijven steeds meer voorkomen. Hoe zit dit dan voor appartementencomplexen? Hier ligt de aanleg van laadpalen iets ingewikkelder. Want, wie gaat de laadpalen aanleggen? En, hoe worden de kosten verdeeld? Dit zijn vragen waar Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) voor komen te staan wanneer zij laadpalen overwegen. In dit artikel gaan we in op verschillende vragen over laadpalen voor VvE’s bij appartementen.

Laadpalen plaatsen voor VvE’s bij appartementen 

Bij appartementencomplexen is het aanbod van laadpalen nog niet erg groot. Dit kan bewoners in de weg staan om te kiezen voor elektrisch rijden. Bovendien kunnen bewoners niet zomaar een laadpaal op een van de parkeerplekken laten installeren. Ze zijn tenslotte geen eigenaar van het pand of de bijbehorende grond. Ze hebben dan eerst toestemming nodig van de VvE. Maar hoe zit het dan met de kosten? Niet alle bewoners rijden elektrisch en dus wil niet iedereen meebetalen. 

Om het elektrisch rijden ook voor bewoners van appartementencomplexen te stimuleren, grijpt de overheid in. Tegenwoordig kunnen VvE’s namelijk een lening aanvragen voor laadpalen bij het Nationaal Warmtefonds. De lening kan worden gebruikt voor de aanlegkosten, bekabeling en eventuele netverzwaringen. Wel moet het laadplein aan een aantal eisen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan dynamic load balancing, of het accepteren van verschillende merken laadpassen.

Met oog op de toekomst

Voor VvE’s kan het lastig zijn om de grootte van een laadplein te bepalen. Het liefst wil je natuurlijk eenmalig een oplossing realiseren die zo lang mogelijk mee gaat. Dit is lastig in te schatten, want je weet niet hoe de vraag naar laadpalen vanuit de bewoners zich gaat ontwikkelen. In een keer zo veel mogelijk laadpalen installeren is natuurlijk geen slechte optie. Let er dan wel goed op of de huidige stroomaansluiting dit aankan. Een verzwaring van je aansluiting is namelijk een grote kostenpost die je liever wilt voorkomen. 

Wanneer je de actuele behoefte naar laadpalen van de huidige bewoners goed in beeld hebt, ben je als VvE al een heel eind. Het is dan ook mogelijk om je goed voorbereiden op een eventuele toekomstige uitbreiding van je laadplein. Door een veldkast te installeren en te koppelen aan je stroomaansluiting, hoef je maar eenmalig bekabeling naar de meterkast aan te leggen. Een extra laadpaal koppel je vervolgens gemakkelijk aan de veldkast.

Advies op maat

Wij bij ELIX zijn expert op het gebied van energiemonitoring en zakelijke verduurzaming. Met een analyse van het gehele energieprofiel van een appartementencomplex helpen we VvE’s met het vinden van het ideale laadplein. Zo behaal je het hoogste rendement. Meer weten? Vraag vrijblijvend een adviesrapport op maat aan.

Meer over laadpleinen?