Home   >   Zakelijke zonnepanelen   >   Fasebedragen & correctiebedragen van de SDE++ subsidie: wat betekenen ze?

Fasebedragen & correctiebedragen van de SDE++ subsidie: wat betekenen ze?

3 min leestijd
Gepost op 18 juli 2022

Je hebt vast al veel over de SDE++ subsidie gelezen. Deze subsidie is bedoeld om de onrendabele top van duurzame energie te compenseren. De hoogte van deze subsidie die je per opgewekte kWh ontvangt, worden berekend aan de hand van het fasebedrag & correctiebedrag. Die begrippen lichten we toe in dit artikel.

In de basis ziet SDE++ er zo uit: het netto te ontvangen SDE-bedrag per opgewekte kWh is het fasebedrag minus het correctiebedrag.

Fasebedragen SDE++

Het fasebedrag, ook wel basisbedrag genoemd, stelt de overheid elk jaar opnieuw vast. Het fasebedrag staat voor de gehele looptijd van 15 jaar vast zodra de subsidie is goedgekeurd. Als duurzame energie betaalbaarder wordt, bijvoorbeeld omdat de prijs van zonnepanelen omlaag gaat, kan het fasebedrag ook omlaag. De overheid kan op deze manier de terugverdientijd en het rendement ongeveer gelijk houden. Dat verklaart dus waarom de afgelopen jaren de fasebedragen afnemen! Fase- &  correctiebedragen schommelen dus sterk.

Correctiebedrag SDE++

Naast het fasebedrag nu het correctiebedrag: deze is gebaseerd op de verwachte stroomprijzen. Jaarlijks berekent het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het voorlopige correctiebedrag dat gebaseerd is op de verwachte energieprijs. Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, zijn de stroomprijzen omhoog geschoten. Hierdoor is het voordeliger om je eigen stroom op te wekken, en wordt het correctiebedrag verhoogd. Het SDE++ subsidie bedrag wordt dan dus verlaagd. 

Het is belangrijk om te weten dat het correctiebedrag voor netlevering en niet-netlevering verschilt: de bijdrage van de overheid aan directe netlevering is hoger dan niet-netlevering. Dit komt door het verschil in de onrendabele top: zelf-gebruikte, en dus niet-netlevering, energie bespaart direct op je energierekening. Erg rendabel, en daarom heeft de overheid besloten hier weinig subsidie aan toe te kennen aangezien er al enorm gunstige terugverdientijden zijn. Bij netlevering heb je geen vermeden stroomlasten, waardoor er een hogere onrendabele top is. De SDE++ hierop is dan ook hoger

Voorbeeld: Piet heeft een bedrijf met een eigen verbruik van 300.000 kWh, een inkoopprijs van 9,12 cent per kWh, een teruglevergoeding van 6,2 cent per kWh, 700 panelen met een opbrengst van 526.788 kWh in jaar 1.

Zo ziet Piet zijn situatie in 2023 er in theorie uit:

Fasebedrag Correctiebedrag SDE++ bedrag per kWh
Niet-netlevering € 0,0705 € 0,0815  n.v.t.
Netlevering € 0,0705 € 0,0354 € 0,0351

 

Situatie 1 Fasebedrag Correctiebedrag Netto SDE-bedrag Vermeden stroomlasten Terugleververgoeding Totale inkomsten

 jaar 1

300.000 eigen verbruik (niet-netlevering) € 0,0705 € 0,0815  n.v.t. € 2.736,- n.v.t.
226.788 kWh netlevering (overschot) € 0,0705 € 0,0354 € 0,0351 per kWh

totaal €7.960,- 

n.v.t. € 14.060,-  € 7.960,-
€ 63.575,-

Zoals je ziet, is het correctiebedrag in dit geval groter dan het correctiebedrag wanneer er sprake is van niet-netlevering. Dit komt doordat de stroomprijzen zo hoog zijn, dat het al rendabel genoeg is. De overheid hoeft dus geen onrendabele top meer te compenseren!

Het RVO en de SDE++

Het RVO betaalt maandelijks een voorschot op de subsidie, de hoogte van de voorschotten zijn 80% van de geschatte energieproductie. Zodra ook de jaarlijkse productie bekend is gaat het RVO ‘bijstellen’. Er wordt dan gekeken of je te weinig of teveel SDE++ subsidie hebt ontvangen. Wanneer jouw SDE++ subsidie-bijstelling positief is krijgt je het resterende bedrag waar je recht op hebt. In geval van een negatieve bijstelling wordt het verrekend met komende voorschotten.

Ben je geïnteresseerd en wil je weten hoeveel jij kan besparen en verdienen? Vraag dan ons gratis adviesrapport op maat aan!

Lees alles over verdienen met zakelijke zonnepanelen