Fasebedragen & correctiebedragen van de SDE++ subsidie: wat betekent ze?

Je hebt vast al veel over de SDE++ subsidie gelezen. Deze subsidie is bedoeld om de onrendabele top van duurzame energie te compenseren. De hoogte van deze subsidie die je per opgewekte kWh ontvangt, worden berekend aan de hand van de fasebedragen & correctiebedragen. Die begrippen lichten we in dit artikel toe.

In de basis ziet SDE er zo uit: het netto te ontvangen SDE-bedrag per opgewekte kWh is het fasebedrag minus het correctiebedrag.



Fasebedrag SDE++

Het fasebedrag, ook wel basisbedrag genoemd, wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Het fasebedrag staat voor de gehele looptijd van 15 jaar vast zodra de subsidie is goedgekeurd. Als duurzame energie betaalbaarder wordt, bijvoorbeeld omdat de prijs van zonnepanelen omlaag gaat, kan het fasebedrag ook omlaag. De overheid kan op deze manier de terugverdientijd en het rendement ongeveer gelijk houden. Dat verklaart dus waarom de afgelopen jaren de fasebedragen afnemen!

Correctiebedrag SDE++

Nu het correctiebedrag: deze is gebaseerd op de verwachte stroomprijzen. Jaarlijks berekent het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het voorlopige correctiebedrag dat gebaseerd is op de verwachte energieprijs. Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, zijn de stroomprijzen omhoog geschoten. Hierdoor is het voordeliger om je eigen stroom op te wekken, en wordt het correctiebedrag verhoogd. Het SDE++ subsidie bedrag wordt dan verlaagd. 

Het is belangrijk om te weten dat het correctiebedrag voor netlevering en niet-netlevering verschilt: de bijdrage van de overheid aan directe netlevering is hoger dan niet-netlevering. Dit komt door het verschil in de onrendabele top: zelf-gebruikte, en dus niet-netlevering, energie bespaart direct op je energierekening. Erg rendabel, en daarom heeft de overheid besloten hier weinig subsidie aan toe te kennen aangezien er al enorm gunstige terugverdientijden zijn. Bij netlevering heb je geen vermeden stroomlasten, waardoor er een hogere onrendabele top is. De SDE++ hierop is dan ook hoger!

Het RVO en de SDE++

Het RVO betaalt maandelijks een voorschot op de subsidie, de hoogte van de voorschotten zijn 80% van de geschatte energieproductie. Zodra ook de jaarlijkse productie bekend is gaat het RVO ‘bijstellen’. Er wordt dan gekeken of je te weinig of teveel SDE++ subsidie hebt ontvangen. Wanneer jouw SDE++ subsidie-bijstelling positief is krijgt je het resterende bedrag waar je recht op hebt. In geval van een negatieve bijstelling wordt het verrekend met komende voorschotten.

De fasebedragen en correctiebedragen hebben dus verband met de SDE++. Ben je geïnteresseerd en wil je weten hoeveel jij kan besparen en verdienen met zakelijke zonnepanelen? Vraag dan ons gratis adviesrapport op maat aan!

mockup sde

Download gratis e-book: ‘Subsidie voor zakelijke zonnepanelen’

vinkje Ontdek hoe de businesscase van zakelijke zonnepanelen opgebouwd is

vinkje Lees alles over hoe de SDE++ werkt

vinkje Krijg inzicht in de fase- en correctiebedragen van dit jaar