Hoe wordt mijn zakelijke energierekening opgebouwd?

Het is misschien niet iets wat je dagelijks bezighoudt: de hoogte van je energierekening. Je ziet hem wel verschijnen, waarna je hem natuurlijk betaalt. Maar waar betaal je dan eigenlijk voor? De kosten bestaan niet alleen uit een vergoeding voor de gebruikte stroom en gas. Je energierekening kun je opsplitsen in drie categorieën: leveringskosten, netwerkkosten en overheidsheffingen. In dit artikel gaan we ze alle drie bij langs. Zo weet je precies waar jouw zakelijke energierekening uit bestaat.

Kostprijs

Iedere kWh aan elektriciteit en iedere m3 aan gas kost geld. De kosten die je hiervoor betaalt, noemen we de kostprijs voor energie. Hoe meer je verbruikt, hoe meer je betaalt. De prijs voor stroom en gas fluctueert ook zelf. Het verschilt per energiecontract of je daarmee te maken hebt. Bij de afsluiting van je contact kies je namelijk tussen variabele of vaste energieprijzen. 

Met variabele energieprijzen profiteer je van lage energieprijzen, maar betaal je juist meer wanneer de energieprijzen stijgen. Met vaste energieprijzen betaal je steeds hetzelfde bedrag gedurende de looptijd van je contract. Je kunt dan dus niet profiteren van dalende energieprijzen, maar hebt ook geen last van stijgende energieprijzen. De kostprijs is dus afhankelijk van het moment dat jij dit vaste contract hebt afgesloten. Meer weten? Lees dan ons e-bookGrip op je zakelijke energiecontract’.

Naast de kostprijs voor energie betaal je in je zakelijke energierekening ook voor vaste leveringskosten. Dit zijn administratiekosten die je betaalt aan jouw zakelijke energieleverancier. Dit wordt ook wel het ‘vastrecht’ genoemd.

Netwerkkosten

In Nederland wordt het gehele stroom- en gasnetwerk beheerd door 11 verschillende partijen. De netbeheerders zorgen ervoor dat iedere energieleverancier ook daadwerkelijk energie kan leveren aan haar klanten. Netwerkkosten zijn daarmee de kosten die je betaalt aan deze netbeheerders voor hun diensten. Ook hier kunnen we de kosten onderverdelen in 3 categoriën. Deze gelden alleen voor grootverbruikers.

Aansluittarief

Het aansluittarief betaal je aan de netbeheerders voor de aanleg en het onderhoud van jouw aansluiting.

Transporttarief

Het transporttarief bestaat uit het vastrecht en capaciteitstarief. Het vastrecht is een vaststaand bedrag dat je maandelijks betaalt aan administratieve kosten. Het capaciteitstarief is een vergoeding voor het onderhoud van het netwerk en de transport van energie over het net. Dit is afhankelijk van de grootte van jouw aansluiting. Logisch ook, want bij een grotere aansluiting moet er meer energie worden getransporteerd naar jouw aansluiting.

Meettarief

De energiemeter in je meterkast leen je van je netbeheerder. Hiervoor betaal je het meettarief.

Overheidsheffingen

Voor het verbruik van zakelijke energie betaal je 3 verschillende soorten overheidsheffingen:  

  1. Energiebelasting (EB). Dit tarief is ook afhankelijk van je afname.
  2. BTW. De welbekende 21%.

Zakelijk vastgoed winstgevend verduurzamen

Wil je nog meer lezen over de opbouw van je zakelijke energierekening en hoe je de beste energieleverancier voor jouw situatie kiest? Download dan het e-book ‘Grip op je zakelijke energiecontract’.

ebook energiecontract gripop

Download gratis e-book: ‘Grip op je zakelijk energiecontract’

vinkje Hoe jij het beste zakelijk energiecontract kan kiezen

vinkje Waarom de prijzen in Nederland stijgen

vinkje Waarom dynamische contracten de toekomst zijn