Home   >   Zakelijke laadplein   >   Hoeveel verbruikt een elektrische auto?

Hoeveel verbruikt een elektrische auto?

0 min leestijd
Gepost op 18 december 2021

In het kort:

  • Als we het hebben over het verbruik van een elektrische auto, dan hebben we het over het aantal kWh per 100 kilometer
  • Het verbruik van elektrische auto’s ligt over het algemeen tussen de 10 en 30 kWh per 100 kilometer
  • De laadtijd hangt af van verschillende factoren, zoals de accu van de auto en het type laadpaal

Je wilt je verbruikskosten van je auto natuurlijk zo laag mogelijk houden. Dat is logisch, want waarom zou je meer uitgeven dan nodig is? Meerdere factoren bepalen hoeveel een elektrische auto verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen van de motor en het gewicht van de auto. Ook speelt de weerstand een rol: een hele aerodynamische auto heeft minder luchtweerstand, en verbruikt daardoor minder. Ook de banden vallen onder deze categorie: een band met weinig profiel zorgt voor minder rolweerstand, en daardoor een lager verbruik. Tot slot is je rijstijl natuurlijk ook van grote invloed op je verbruik!

Zo wordt het verbruik van een elektrische auto gemeten

We beginnen met het woord ‘verbruik’. Bij benzine- en dieselauto’s weten we hoe dit zit: de ene verbruikt 1 op 5, de ander 1 op 20. Soms drukken we dit ook uit als aantal liter per 100 kilometer, maar bij elektrische auto’s meten we het anders. We hebben het dan niet over liters, maar over verbruikte energie. Deze energie drukken we uit in kilowattuur (kWh). Als we het hebben over het verbruik van een elektrische auto, dan hebben we het over het aantal kWh per 100 kilometer.

Het verbruik van elektrische auto’s in beeld

Nu we weten hoe we het verbruik van elektrische auto’s meten, kunnen we het verbruik in beeld brengen. Net als bij brandstofauto’s verschilt het verbruik van elektrische auto’s flink. Over het algemeen ligt het verbruik van elektrische auto’s tussen de 10 en 30 kWh per 100 kilometer. Een Tesla Model 3 verbruikt bijvoorbeeld 14,6 kWh per 100 kilometer, terwijl dit voor een Audi e-tron S 55 quattro ongeveer 27 kWh per 100 kilometer is. Stel dat je 15.000 kilometer per jaar rijdt, dan zullen de stroomkosten voor deze twee voertuigen erg verschillen. In het onderstaande rekenvoorbeeld is dit gemakkelijk zichtbaar. We hanteren hier een gebruikelijke stroomprijs van €0,23 per kWh.

Auto

Tesla Model 3

Audi e-tron S 55 quattro

Aantal km per jaar 15.000 15.000
Jaarlijks verbruik in kWh 150 x 14,6 = 2.190 150 x 27 = 4.050
Jaarlijkse kosten 2.190 x €0,23 = € 503,70 4.050 x €0,23 = €931,50

Laden naar 100 kilometer

Ook al laden laadpalen steeds sneller, het opladen van je elektrische auto gaat nog steeds niet zo snel als het voltanken van je brandstofauto. Nu we weten hoeveel energie er nodig is om 100 kilometer te rijden, is het interessant om te weten hoe lang je daarvoor moet laden. De laadtijd hangt af van verschillende factoren, zoals de accu van de auto en het type laadpaal. Openbare laadpalen langs de snelweg hebben doorgaans een vermogen van 11 kW. Bij snellaadpalen ligt dat vermogen een stuk hoger: de Tesla Supercharger heeft een vermogen van wel 250 kW. Met het onderstaande rekenvoorbeeld laten we zien hoe lang het laden duurt om 100 kilometer te kunnen rijden met je Tesla Model 3.

Type laadpaal

Reguliere openbare laadpaal

Tesla Supercharger

Laadvermogen in kW 11 250
Laadtijd voor 100 km 1 uur 20 minuten 3,5 minuten

5 tips om zo zuinig mogelijk te rijden in een elektrische auto

Wil je je verbruikskosten drukken, dan is zuinig rijden het halve werk. We geven daarom een paar tips:

  • Rijd met een zo constant mogelijke snelheid.
  • Gebruik zo min mogelijk je airco.
  • Gebruik de spaarstand van je auto. Veel elektrische auto’s geven daarnaast ook tips over hoe je zuiniger kunt rijden.
  • Vergeet niet je bandenspanning op peil te houden.
  • Onnodige bagage lekker thuis laten.

Advies op maat

Wil je meer weten over het verbruik van elektrische auto’s? En ben je nog op zoek naar een laadinfrastructuur voor je bedrijf? Wij bij ELIX denken met je mee en helpen je graag. Vraag hiervoor gratis en vrijblijvend een adviesrapport op maat aan.

Meer weten over laadpalen?