Home   >   Zakelijke laadplein   >   Hoeveel vermogen heb ik beschikbaar voor een laadplein?

Hoeveel vermogen heb ik beschikbaar voor een laadplein?

3 min leestijd
Gepost op 15 oktober 2021

Misschien ken je het wel: je wil een machine aan het werk zetten en plots valt alle stroom uit. Behoorlijk vervelend. En helemaal aangezien het kan leiden tot productieverlies of ongemakken op de werkvloer, wil je stroomuitval te allen tijde voorkomen. Dit doe je door je stroomnet niet te overbelasten. Maar wat als je teveel laadpalen in huis haalt? Nemen deze niet teveel vermogen in beslag? Je wil namelijk niet dat je het stroomverbruik in je bedrijfspand zomaar uitvalt door het opladen van elektrische auto’s. Om dit te voorkomen, is het goed om te weten hoeveel vermogen er op je elektriciteitsaansluiting beschikbaar is voor je laadplein. We leggen je in dit artikel uit hoe het zit.

Stroomverbruik van een laadplein

Het begint allemaal met het stroomverbruik van je laadpalen. Hiermee kan je namelijk uitrekenen hoeveel vermogen je op je elektriciteitsaansluiting beschikbaar hebt om alle laadpalen te kunnen gebruiken. Het stroomverbruik van de laadpalen hangt vooral af van het type laadpalen dat is geïnstalleerd: een snellaadpaal gebruikt meer stroom per uur dan een wat langzamere laadpaal. Zo heeft een snellaadpaal al snel een vermogen van 50 kW, terwijl een normale laadpaal een vermogen heeft van 11 kW.

Om uit te rekenen hoeveel plek er op het net beschikbaar is, kunnen we de volgende formule gebruiken:

 

Stroom (Ampère) x Spanning (Volt) = Vermogen (Watt)

 

Vaak hebben bedrijven een grootgebruikersaansluiting, oftewel een aansluiting van 3 x 80 ampère. Volgens bovenstaande formule beschik je daarmee over een vermogen van 3 x 80 x 230 = 55.200 W, ook wel 55,2 kW. Je kunt nu bepalen hoeveel stroom je beschikbaar hebt voor een laadplein. Wanneer je verder geen elektriciteit verbruikt in het pand, heb je plek voor één snellaadpaal of vijf normale laadpalen. 

Je beschikbare vermogen zo efficiënt mogelijk gebruiken

Natuurlijk gebruik je ook gewoon stroom in je pand. Je wilt je waterkoker kunnen blijven gebruiken, ook wanneer elektrische auto’s worden opgeladen. Hiervoor kun je twee dingen doen. De eerste optie is om je aansluiting te vergroten. Dit is geen goede keuze, want naast veel gedoe kost het ook nog eens veel geld. 

Een betere keuze is de tweede optie: ‘load balancing‘. Wanneer laadpalen met deze slimme functie zijn uitgerust, monitoren ze het stroomverbruik in het bedrijfspand. Ze weten dan precies hoe zwaar je stroomnetwerk nog belast kan worden en laden de elektrische auto’s op met het beschikbare vermogen. Zo voorkom je overbelasting van je elektriciteitsaansluiting, terwijl je optimaal gebruikmaakt van je beschikbare vermogen. 

ELIX Insight

Met ELIX Insight analyseren we jouw gehele energieprofiel. We weten precies welk laadplein het beste past bij jouw bedrijf. Profiteer maximaal van je beschikbare vermogen zodat een vergroting van je elektriciteitsaansluiting met bijbehorende kosten kan worden uitgesteld. Meer weten? Vraag een vrijblijvend adviesrapport laadpaal aan.

Meer weten over zakelijke laadpalen?