Home   >   Zakelijke zonnepanelen   >   Meer rendement met de oost-west-opstelling?

Meer rendement met de oost-west-opstelling?

0 min leestijd
Gepost op 03 februari 2022

In het kort:

  • Door de lichtere constructie heb je minder materiaal nodig en daarmee is de kans dat het nodig is om je dak te versterken kleiner. 
  • Je opbrengst per vierkante meter dak is een stuk hoger. 
  • Je haalt het maximale uit de SDE++ subsidie. 
  • Je bereikt een relatief consistente opbrengst. 
  • In een advies op maat ontdek je of de oost-west-opstelling voor jou gunstig is.

Een oost-west-opstelling van je zakelijke zonnepanelen kan veel voordelen hebben. Ook al wekken zonnepanelen de meeste energie op wanneer ze richting het zuiden zijn gericht, is een opstelling naar het zuiden niet altijd de beste. Meerdere factoren spelen daarin een rol. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het type dak, of de richting van het dakvlak. Op een plat dak komt een oost-west-opstelling van zonnepanelen bijvoorbeeld vaak goed tot zijn recht. In deze blog lees je alles over de voordelen van deze oost-west-opstelling.

Het voordeel van een lichtere constructie

Een installatie met zakelijke zonnepanelen bestaat uit meer dan alleen zonnepanelen. Je panelen worden bevestigd aan een stevige constructie. Deze zorgt er voor dat je panelen niet van je dak afwaaien bij een flinke windvlaag. Bij een oost-west-opstelling is er voor die constructie minder ballast nodig dan bij een zuidelijke opstelling. Met de oost-west-opstelling kunnen de panelen namelijk dicht op elkaar gemonteerd worden. Daardoor kan de wind er minder makkelijk onder komen. Dat maakt je zonnestroominstallatie in zijn geheel een stuk lichter. Er is dus minder materiaal nodig voor de constructie, én je hebt minder snel eventuele versterkingen van je bedrijfspand nodig. 

Meer zonnepanelen per vierkante meter

Een ander voordeel van de oost-west-opstelling is de hoeveelheid zonnepanelen die je kunt installeren per vierkante meter. Je kunt namelijk twee rijen zonnepanelen tegen elkaar aanzetten zonder dat er schaduw ontstaat. Ook al is je opbrengst per paneel iets lager, je opbrengst per vierkante meter dak is een stuk hoger. Dit is perfect voor bedrijven met een klein dak, maar met een hoog verbruik. 

Meer SDE++ opbrengst

Dat de oost-west-opstelling zorgt voor meer stroomopbrengst per vierkante meter heeft nog een groot voordeel. Je haalt daarmee namelijk het maximale uit de SDE++ subsidie.  Dit zit zo: de hoeveelheid subsidie die je krijgt hangt af van het aantal tonnen CO2-uitstoot dat je vermijdt. Meer duurzame stroomopbrengst betekent dan dus meer subsidie. Houd er wel rekening mee dat je maar 1 keer per dak aanspraak kan doen op de SDE++ subsidie. Haal er daarom het maximale uit!

Een consistente opbrengst

Het laatste voordeel van de oost-west-opstelling dat we bespreken is de consistentie van de energieopwekking. We bedoelen hiermee dat de energieopbrengst gelijkmatig over de dag wordt verdeeld. Veel meer dan bij bijvoorbeeld een zuidelijke opstelling. Een gelijkmatige energieopwekking is vaak gunstig voor bedrijven, omdat zij een relatief vlak energieverbruik hebben. Je hebt dan een grote kans dat extra stroom inkopen of juist stroom terugleveren niet meer nodig is.

 

Opbrengst zonnestroom gedurende een dag

 

De beste opstelling voor jouw bedrijf

Je weet nu alles over de voordelen van de oost-west-opstelling van zonnepanelen, maar dit betekent niet dat de oost-west-opstelling voor iedereen ideaal is. In ons gratis en vrijblijvende adviesrapport onderzoeken we wat voor jouw bedrijfspand de beste keuze is.

Wil je meer weten over welk rendement je kan halen uit een zakelijke zonnestroominstallatie? Kijk dan nu onze gratis webinar!

Meer over zakelijke zonnestroominstallaties?