Netcongestie en transportcapaciteit: wat zijn de mogelijkheden?

De vraag naar energie neemt elke dag toe en dat zorgt voor uitdagingen op het elektriciteitsnet. Een van deze uitdagingen is netcongestie. Het gevolg van netcongestie is dat sommige bedrijven geen grotere netaansluiting meer kunnen krijgen en meer transportcapaciteit is al helemaal niet mogelijk. In dit artikel leggen we uit wat netcongestie is en wat de mogelijkheden zijn als je toch meer transportcapaciteit wilt. 

Wat is netcongestie?

Een veelgebruikte vergelijking om netcongestie uit te leggen is dat er file op het elektriciteitsnet is. Er is meer vraag naar elektriciteit dan dat het net kan transporteren, want de netcapaciteit is beperkt. Doordat er veel vraag naar elektriciteit is, ontstaat er op sommige delen van het elektriciteitsnet een tekort aan transportcapaciteit.

De behoefte aan elektriciteit zal in de toekomst alleen nog maar verder toenemen. Bedrijven willen uitbreiden en tegelijkertijd verduurzamen. De verwachting is dan ook dat we nog wel even last zullen hebben van netcongestie. 

In gebieden waar het net overbelast is, is de netbeheerder soms noodgedwongen om restricties op te leggen. Dit leidt ertoe dat grootgebruikers niet in staat zijn om de volle capaciteit van het net te benutten of om hun overtollige zonne-energie terug te leveren.  

Ondernemers die een nieuwe of zwaardere aansluiting op het net willen, hebben te maken met lange wachttijden. Netcongestie is dus een groot probleem voor veel ondernemers. 

De mogelijkheden voor netcongestie

Alhoewel meer transportcapaciteit misschien een hopeloze zaak lijkt door de netcongestie, zijn er wel een paar mogelijkheden. We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje. 

Wachten op uitbreiding netcapaciteit

Wachten is misschien niet de meest fijne optie, maar de netbeheerder heeft de plicht om uiteindelijk voor meer transportcapaciteit te zorgen. Je moet wel een beetje geduld hebben, want het uitbreiden van het net kan een langdurig proces zijn. Het is namelijk van veel afhankelijk, zoals de beschikbaarheid van materialen. 

Om er zeker van te zijn dat je als eerste gebruik kunt maken van de netuitbreiding, kun je jezelf op een wachtlijst laten plaatsen. Je komt dan gelijk in aanmerking wanneer er capaciteit beschikbaar komt. 

Deelname aan congestiemanagement

Congestiemanagement is het slim verdelen van de ruimte op het net. Hierdoor wordt het elektriciteitsnet beter benut in gebieden waar het net vol zit. Er zijn 3 manieren om deel te nemen aan congestiemanagement:

Als eerst kan dit rechtstreeks via de netbeheerder. Dit is vooral handig als je op een vast moment tijdelijk meer of minder elektriciteit kunt verbruiken. Je sluit bij je netbeheerder dan een capaciteitsbeperkendcontract af en maakt dan gebruik van congestiemanagement. 

Ten tweede kan je deelnemen door middel van een Congestie Service Provider (CSP). Je maakt dan afspraken met de CSP over het beperken van je verbruik op specifieke momenten. De CSP werkt dan samen met netbeheerders aan het voorkomen van netcongestie. Op de website van TenneT vind je een overzicht van alle CSP’s. 

Ten derde is het een optie om zelf een CSP te worden. Je kunt dan op verschillende manieren deelnemen aan congestiemanagement. Bij TenneT kun je een toetsing voor CSP-erkenning aanvragen. Als je de toets succesvol doorloopt is je CSP-erkenning landelijk geldig en geldt het dus voor alle netbeheerders.

Aangepaste contractvorm bij je netbeheerder

Als je op korte termijn meer capaciteit wilt, kan een aangepaste contractvorm een goede uitkomst zijn. Tegenwoordig zijn er verschillende contracten mogelijk, zoals contracten met een afwijkende kwaliteit of een tijdsgebonden capaciteit. De contracten die beschikbaar zijn verschillen per netbeheerder. Door in gesprek te gaan met je netbeheerder over de verschillende opties, ontdek je welk contract het beste aansluit bij jouw behoeften. 

Zelf een oplossing zoeken

Je energievraag verlagen, zelf energie produceren, andere energiebronnen benutten en energiemanagement toepassen zijn allemaal kleine veranderingen die een grote impact kunnen hebben. 

Door te besparen, je piekuren te verlagen of je energiegebruik gelijkmatig te verdelen over de dag kom je al een heel eind. 

Wat kun jij met de uitdagingen van netcongestie? 

De mogelijkheden die hierboven staan, zijn vooral gericht op het creëren van meer transportcapaciteit. Maar netcongestie brengt veel meer uitdagingen met zich mee. Wil je weten welke oplossingen er zijn en hoe dit er voor jouw bedrijf uit kan zien? Kijk dan nu onze gratis webinar.

Advies op maat

Ben je benieuwd wat jij kunt doen? Boek een adviesgesprek en ontdek welke mogelijkheden bij jou passen

mockup congestie

Download gratis e-book: ‘Eerste hulp bij netcongestie’

vinkje Lees alles over wat netcongestie is

vinkje Krijg inzicht in wat je nog wel kunt doen als je last hebt van netcongestie

vinkje Ontdek hoe je toch je bedrijfsvoering kunt continueren