Opslagvermogen en opslagcapaciteit van een batterij

Steeds meer ondernemers investeren in zakelijke energieopslag, zoals batterijen voor zonnestroominstallaties. Bij het overwegen van zo’n investering komen termen als ‘opslagvermogen van een batterij’ en ‘opslagcapaciteit van een batterij’ vaak naar voren. Deze begrippen worden regelmatig door elkaar gehaald en dat is verwarrend. In dit artikel bespreken we de betekenis van beide termen en bekijken we de mogelijkheden voor opslagvermogen en opslagcapaciteit van batterijen voor zakelijke zonnepanelen.

Wat is het opslagvermogen van een batterij?

Het opslagvermogen van een thuisbatterij wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Het opslagvermogen van een batterij bepaalt hoe snel een batterij opgeladen kan worden. Daarnaast bepaalt het hoe snel de energie weer afgeleverd kan worden. Hoe hoger het opslagvermogen, hoe sneller de batterij kan opladen en afleveren. 

Als je een batterij hebt met een opslagcapaciteit van 50 kW, betekent dat dat de batterij maximaal 50 kW tegelijkertijd aan energie kan leveren. Als je een koffiemachine hebt van 10 kW, een koeling van 15 kW en een oven van 20 kW, verbruik je 45 kW en dat kan de batterij prima aan. Wil je daarnaast nog meer apparaten gebruiken? Dan word je afhankelijk van het elektriciteitsnet. 

Wat is de opslagcapaciteit van een batterij? 

De opslagcapaciteit van een batterij wordt uitgedrukt in kilowatt per uur (kWh). Als we het hebben over de opslagcapaciteit van een batterij hebben we het over de hoeveelheid energie die je kunt opslaan in je batterij. Ook hier geldt: hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe meer zonne-energie je kunt opslaan. 

De juiste opslagcapaciteit voor je batterij is onder andere afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt. Als je een batterij hebt met een opslagcapaciteit van 500 kWh, kan je dus 500 kWh opslaan. Stel dat je 10 heftrucks per dag gebruikt die elk 25 kWh per werkdag verbruiken. Dan heeft je batterij genoeg opslagcapaciteit voor twee volledige werkdagen. Handig toch? 

Wat is het verschil tussen het opslagvermogen en de opslagcapaciteit? 

De begrippen opslagvermogen en opslagcapaciteit worden regelmatig door elkaar gebruikt, maar ze hebben een hele andere betekenis. Dit is onhandig, want het opslagvermogen is vaak een kleiner getal dan de opslagcapaciteit. Het zou vervelend zijn als blijkt dat je opeens alleen je koffiezetapparaat kan gebruiken en dat de batterij dan alweer leeg is. 

Het opslagvermogen geeft dus het laadvermogen aan. Dit is belangrijk om te weten wanneer je apparaten of machines tegelijkertijd wilt gebruiken. De opslagcapaciteit van een batterij bepaalt hoeveel opgeslagen stroom je kunt gebruiken voordat je elektriciteit moet inkopen.

Zijn het opslagvermogen en de opslagcapaciteit uit te breiden? 

We snappen dat het opslagvermogen dat en de opslagcapaciteit die je nu nodig hebt, misschien te weinig is voor over vijf jaar. Daarom is het handig om te weten of je het opslagvermogen en de opslagcapaciteit kan uitbreiden. Het korte antwoord is: ja! Het lange antwoord leggen we je hieronder uit. 

Uitbreiden van het opslagvermogen

De kosten voor het opslagvermogen van een batterij zijn flink, rond de 650 euro per kWh. Je wilt dus overbodige kWh’s voorkomen. Dit kan met een modulaire batterij. Met deze batterij kun je klein beginnen en wanneer je meer opslagvermogen nodig hebt, voeg je een module toe.

Opslagvermogen batterij

Met een modulaire batterij heb je meer flexibiliteit, ben je niet onnodig veel geld kwijt en zijn de kosten van je onderhoud lager. Een kapotte accumodule is namelijk veel goedkoper om te vervangen dan een kapotte accu. 

Heb je geen modulaire batterij? Dan is de opslagcapaciteit van de losse batterij niet uit te breiden. Wil je dan meer opslagvermogen, dan moet je een extra batterij aanschaffen. 

Uitbreiden van de opslagcapaciteit

Ook de opslagcapaciteit van een batterij is uit te breiden. Om de opslagcapaciteit uit te breiden heb je meerdere mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje.  

Bij veel batterijsystemen kun je extra batterijen parallel aansluiten. Dan worden de accu’s van de batterijen bij elkaar opgeteld. Je verbindt dan zowel de plus- als de minpolen aan elkaar en vergroot zo de opslagcapaciteit.

Soms is het niet mogelijk om parallel te schakelen. Bijvoorbeeld als je een vaste batterij-installatie hebt waarbij het moeilijk is om extra modules toe te voegen. Dan kan je ervoor kiezen om de bestaande batterij te vervangen door een nieuwe batterij met een hogere opslagcapaciteit. 

Heb je een Battery Management System (BMS)? Dan kan je een externe batterijopslag aansluiten op jouw bestaande batterijsysteem. Het is wel belangrijk dat je een geschikte omvormer hebt. Met het aansluiten van een externe batterijopslag creëer je weer extra opslagcapaciteit. 

Werken de bovenstaande mogelijkheden niet voor jou? Overweeg dan het gebruikmaken van slimme energieoplossingen! Sommige batterijsystemen kunnen bijvoorbeeld samenwerken met een tweede batterij of een alternatieve opslagmethode. 

Vehicle-to-home (V2H) is hier een van. Met deze opslagmethode is een elektrische auto een extra opslag voor jouw energie! Vehicle-to-home is een goede methode voor bedrijven met een elektrisch wagenpark. De auto’s die dan aan laadpalen staan, dienen als tijdelijke energieopslag. 

Een andere slimme oplossing is het gebruik van een energiebeheersysteem (EMS). Met een EMS kan je het laden en ontladen van je batterij optimaliseren en beter afstemmen op je bedrijf. Zo haal je het maximale rendement uit je batterijopslag en voorkom je onnodige investeringen in extra capaciteit. 

Welke batterij past bij jou? 

Fijn om te weten dat het opslagvermogen en de opslagcapaciteit uit te breiden zijn, maar om veel onnodige kosten te voorkomen is het belangrijk dat je als eerste stap de juiste batterij kiest. Welke batterij het beste bij je past hangt onder andere af van jouw energiebehoefte en je beschikbare ruimte. Onze experts willen je graag helpen met het maken van de juiste keuze. 

Zakelijke energieopslag bij ELIX

Benieuwd naar de mogelijkheden met energieopslag? En of jouw batterijsysteem makkelijk uit te breiden is? Download dan ons gratis e-book over zakelijke energieopslag

Energieopslag is niet de enige manier om slim om te gaan met de energie van je zakelijke zonnepanelen. Wil je weten welke opties er nog meer zijn? Vraag dan een gratis adviesrapport aan en onze experts laten je zien hoe je slim kunt omgaan met zakelijke energie.

zakelijke opslag

Download gratis e-book ‘Geld verdienen met zakelijke energieopslag’

check Wanneer energieopslag relevant is voor jouw situatie
check Hoe je geld kunt verdienen op de handelsmarkten
check Hoe je prijzen kunt vergelijken