Wellness Pet

Bekijk de oplevervideo

Aanleiding

De machines in jouw productieproces verbruiken flink wat. De honderdduizenden kWh die in het hele productieproces verstookt worden, spelen een grote rol in je bedrijfsvoering. En dan komt er een energiecrisis… De energieprijzen stijgen naar recordhoogtes en het zweet breekt je uit. Hoe houd je grip op je energiekosten en wat kan je doen om deze kosten te verlagen? Dit was de uitdaging van Wellness Pet uit Veendam, en wij hielpen ze dat slim aan te pakken.

“Zonder ELIX hadden we het niet gered in de energiecrisis.”

Fokko Dijkstra, Wellness Pet Company

De uitdaging

Voor het productieproces van Wellness Pet is een bak energie nodig. Gas en elektriciteit. Dus toen de energiecrisis uitbrak en de energieprijzen bleven stijgen, moest er iets gebeuren. Fokko Dijkstra realiseerde zich dat hij voor de ingewikkelde taak stond om de energiekosten beheersbaar te houden. Maar waar begin je?

Bovenop de energiecrisis moest Wellness Pet met de volgende uitdagingen om zien te gaan:

  • de ambitie om te verduurzamen om CO2 te besparen;
  • de huidige beperking op het elektriciteitsnet, waardoor er geen extra capaciteit beschikbaar is.

Het einddoel was helder: ze moesten energie, geld en CO2 besparen. Daarvoor moesten ze de zaken slimmer aan zien te pakken en zoeken naar manieren om hun energiedossier beter in de vingers te krijgen.

Met andere woorden: ze wilden en moesten op weg naar een effectievere energiehuishouding. 

Hoe kwamen we tot die effectievere energiehuishouding?

Wellness Pet zocht een partner die hen helpt de juiste keuzes te maken. En dat is precies wat ELIX doet. Samen met Wellness Pet hebben we een aantal belangrijke stappen gezet.

Inzicht in de huidige energiesituatie

We brachten eerst de specifieke situatie van Wellness Pet in kaart met energiemonitoring. De energiemonitoring bij de start vormde de basis voor het praktische en concrete stappenplan dat we maakten. Hierin staat precies wat er in welke volgorde moet gebeuren.

Ook na het uitzetten van het stappenplan bleven we actief betrokken. We zaten maandelijks met Wellness Pet om de tafel om de analyses en rapportages vanuit de energiemonitoring te bespreken.

Slimme inkoopstrategie

Je kunt de energiemarkt zien als een soort handelshuis, dat niet altijd even gemakkelijk te begrijpen is. Helemaal niet nu er continu van alles verandert. Omdat het voor Wellness Pet eigenlijk niet te doen was om zelf marktonderzoek te doen, keken onze specialisten met ze mee en kwamen we tot een inkoopstrategie die het best bij hun situatie past.

Elektrificatie van een wagenpark

We hebben maar liefst vier AC-laadpalen geplaatst, die samen voor acht laadpunten zorgen. Daarbij legden we met het oog op de toekomst alvast infrastructuur aan voor uitbreiding. Dit scheelt over een paar jaar niet alleen een hoop gedoe, maar vooral een bak geld.

Opwek van duurzame energie

Tot slot realiseerden we een zonnestroominstallatie van ruim 1300 panelen. De opwek van die panelen is goed voor ruim 20% van het totale verbruik van Wellness Pet. Het niet hoeven inkopen van zo’n hoeveelheid energie zorgt voor een flinke besparing!

Ook bij het realiseren van zonnestroominstallaties denken we aan toekomstbestendigheid. Bij Wellness Pet zagen we dat de dakbedekking waarschijnlijk over een jaar of drie aan vervanging toe zou zijn. We besloten daar niet op te wachten, omdat het tegen die tijd een veel grotere en duurdere klus zou zijn dan het nu was. Nu kunnen ze weer een hele tijd vooruit.

Waar liepen we tegenaan bij de realisatie?

Wellness Pet heeft flinke stappen gemaakt in het verduurzamen van hun bedrijf en profiteert nu van een effectievere energiehuishouding. Helemaal zonder slag of stoot is het niet gegaan.

Vergunningen

Het bemachtigen van de juiste vergunningen kan veel tijd en moeite kosten. Ook Wellness Pet ontkwam er niet aan. Bovendien wilde Wellness Pet niet alleen zonnepanelen op het dak, maar ook op de grond. En dat zorgde op het gebied van vergunning voor een extra uitdaging.

Netcongestie

Wellness Pet had, net als veel andere bedrijven, te maken met een beperking op het elektriciteitsnet. Hierdoor was er geen extra capaciteit beschikbaar om een zwaardere aansluiting te krijgen op het elektriciteitsnet.

Zo gaat Wellness Pet om met de uitdagingen van netcongestie:

  • Het overschot wordt automatisch afgekapt

Zo ziet de oplossing voor Wellness Pet eruit