Wie spelen er een rol bij het leveren van energie?

In het kort:

  • Bij het leveren van energie zijn energieproducenten, netbeheerders, programmaverantwoordelijken, energieleveranciers en meetbedrijven betrokken.
  • Ze spelen ieder een andere rol en zijn allemaal op hun eigen manier belangrijk voor het totaalplaatje van energielevering.
  • Je kunt energie afnemen tegen de kostprijs ervan, met een dynamisch energiecontract van ELIX.

De industrie neemt een groot deel van het totale energieverbruik in Nederland voor z’n rekening, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Maar hoe regelen we eigenlijk dat iedereen in Nederland altijd toegang heeft tot die stroom en dat gas? Waar komt die energie vandaan? En hoe komt het dan terecht bij jouw bedrijf? Meerdere partijen spelen een rol bij het leveren van energie: er zijn energieproducenten, netbeheerders, programmaverantwoordelijken, energieleveranciers en meetbedrijven. In dit artikel zoeken we uit wat de rollen zijn van iedere partij. Zo weet je precies welke partijen er belangrijk zijn voor het leveren van energie.

Energieproducenten

Energieproducenten zijn de eerste schakel in de energiemarkt. Er zijn centrale en decentrale energieproducenten. Centrale energieproducenten zijn bijvoorbeeld kolencentrales of het gasveld in Groningen. Decentrale energieproducenten spelen een essentiële rol in de verduurzaming van energieproductie. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan een zonnestroominstallatie op een bedrijfspand.

Netbeheerders

Wanneer de energie geproduceerd is, moet deze getransporteerd en gedistribueerd worden over het net. Netbeheerders spelen daarmee een belangrijke rol in de energiemarkt. Hier kunnen we onderscheid maken tussen twee categorieën: landelijke en regionale netbeheerders.

Landelijke netbeheerders

De landelijke netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het transport van de energie. TenneT is verantwoordelijk voor het beheren van het landelijk hoogspanningsnet. De aandelen van dit bedrijf zijn voor 100% in handen van de overheid. De landelijke netbeheerder voor gas is het bedrijf Gasunie Transport Services (GTS). Het overheidsbedrijf ‘N.V. Nederlandse Gasunie’ is hier 100% aandeelhouder.

Regionale netbeheerders

De regionale netbeheerders verzorgen de distributie van elektriciteit en gas door heel Nederland. Er zijn 7 regionale netbeheerders actief die zowel elektriciteit als gas beheren: RENDO, Coteq, Liander, Enexis, Stedin, Westland Infra en Enduris. Op de onderstaande plaatjes zie je welke netbeheerder waar in Nederland actief is op het gebied van elektriciteit en gas. Afhankelijk van jouw woonplaats heb je dus te maken met 1 of 2 netbeheerders.

overzicht netbeheerders elektriciteit
Figuur 1: Netbeheerders elektriciteit
overzicht netbeheerders gas
Figuur 2: Netbeheerders gas

Programmaverantwoordelijken

De rol die een programmaverantwoordelijke (PV-partij) speelt in de energiemarkt wordt vaak vergeten. Deze partij is verantwoordelijk voor de inkoop van energie bij de netbeheerders. Ze overzien dat het verbruik van consumenten als geheel gelijkstaat aan het ingekochte verbruik. Grote energieleveranciers voeren deze taken vaak zelf uit, maar Eneco Energy Trade is bijvoorbeeld een PV-partij die werkzaam is voor meerdere energieleveranciers.

Energieleveranciers

Energieleveranciers zijn de een-na-laatste schakel in de energiemarkt. Zij bieden de energie aan aan de laatste schakel: de eindgebruiker. In Nederland kennen we bijna 60 leveranciers van energie. De leverancier is verantwoordelijk voor service naar de energieconsument en koopt zelf zijn energie in bij een PV-partij.

Vroeger verkochten energiebedrijven hun energie met een zo groot mogelijke marge. Hun enige doel was toen om geld te verdienen. Tegenwoordig gebeurt dat nog weinig. Energiebedrijven die een vast of variabel contract aanbieden moeten nog wel een marge inbouwen, maar dit zit dan grotendeels in een verzekeringsmarge.

Dynamische energiecontracten zijn de toekomst. Bij ELIX bieden we dynamische energiecontracten aan. Met een dynamisch energiecontract betaal je de marktprijs met een minimale opslag. Zo betaal je nooit te veel en hoef je geen verzekeringsmarge te betalen.

Meetbedrijven

Meetbedrijven spelen ook een rol in de energiemarkt voor grootverbruikers. Zij registreren namelijk het daadwerkelijk afgenomen energieverbruik van consumenten. Dit geven ze vervolgens door aan de regionale netbeheerder, die het vervolgens weer doorspeelt aan de energieleverancier. Zij maken tenslotte een afrekening met de eindgebruiker.

Energieadvies nodig?

Er zijn veel manieren hoe je kunt besparen op je energierekening. Wij bij ELIX zijn expert op het gebied van energie en kunnen je inzicht geven in besparingsmogelijkheden. Ervaar hoe energielevering ook kan tegen kostprijs. Bereken het aanbod voor zakelijke energie van ELIX en ontvang een vrijblijvend en gratis voorstel voor dynamische energie.

elix energiecontractscan 243x300 1

Bereken gratis jouw gemiddelde termijnbedrag voor dynamische energie

check Krijg direct inzicht in je maandbedrag
check Ontdek hoe je bespaart op je energierekening
check Bekijk hoe je profiteert van negatieve energieprijzen