Zo hield de kerk in Loenen aan de Vecht het hoofd boven water toen de energieprijs explodeerde
Als voormalig eigenaar van een installatiebedrijf ben je als ouderling kerkrentmeester prima op je plek. Maar toen de stroomprijs van 6 cent per kWh steeg naar 55 cent per kWh, werd het toch wel even heel spannend.
Met de vrijwillige bijdragen vanuit de leden van de kerk ging dat echt niet lukken. “Het verschil was gewoon te groot. Als we niets zouden doen, zouden we natuurlijk in een mum van tijd failliet zijn.” Er moest iets gebeuren voor Gijsbert van Lindenberg. Een vloerverwarming in de dikke stenen vloer van de kerk was een van de belangrijke stappen die hij zette…
Energiekosten beheersbaar houden
Gijsbert maakte zich terecht zorgen om de stijgende energieprijzen. “Energie is een grote kostenpost voor de kerk”, legt Gijsbert uit. “We krijgen wel energiebelasting terug, maar dan nog zou al het geld dat we binnenkrijgen, opgaan aan energie.”
Dat de kerkgemeenschap dat niet zou overleven, was voor Gijsbert duidelijk. “Het geld dat we kwijt zijn aan elektriciteit, kunnen we niet gebruiken om activiteiten te organiseren die belangrijk zijn voor de gemeenschap. Om ervoor te zorgen dat de kerk overleeft, is het voor ons dus van groot belang om de energiekosten beheersbaar te houden.” Vanuit de gemeenschap klinkt veel steun voor de plannen om te besparen. Gijsbert: “Ook zij willen de kerk behouden en zien dat dat zonder te verduurzamen niet gaat.”
Dus moest Gijsbert op zoek naar manieren om te besparen. Hij begon bij het begin: het verduurzamen van het kerkgebouw.
“Dankzij een gift konden we investeren in dubbelglas. Maar verder kunnen we qua verduurzaming eigenlijk heel weinig in onze kerk, omdat het een rijksmonument is. We mogen de binnenmuren niet isoleren, we mogen het dak niet isoleren en we mogen geen zonnepanelen aanleggen. Het enige wat we konden doen, is de vloer isoleren en vloerverwarming aanbrengen, zodat we gunstig kunnen stoken. En dat hebben we gedaan.”
Maar het was nog niet genoeg om de noodzakelijke besparing te realiseren.
Goedkoop verwarmen met een dynamisch energiecontract
Overstappen naar een goedkoper energiecontract bleek onvermijdelijk. “In die zoektocht keken we bewust naar een dynamisch energiecontract, om te kunnen profiteren van momenten waarop de energie heel goedkoop is: op zaterdag en zondag liggen veel bedrijven stil, terwijl onze kerk dan juist geopend is.”
Perfecte situatie voor kerken
Op die manier vallen de goedkope dynamische energietarieven ideaal samen met het energieprofiel van kerken. Gijsbert maakt hier slim gebruik van: “Wij hebben die dikke vloer met vloerverwarming, waardoor we de energie kunnen inkopen voor een heel lage prijs en de warmte een hele poos daarna nog vast kunnen houden. Ik kan zien wanneer de stroomprijs laag is. Vannacht en vanmorgen was de stroomprijs steeds 1 of 2 cent. Dan zet ik dus de verwarming aan. En die warmte blijft prima hangen. Want terwijl ik vanmorgen en vannacht heb verwarmd, is de vloer op dit moment nog 20 graden.”
Met dynamische energie kunnen kerken hun energiekosten beheersbaar houden. Hierbij speelt de mogelijkheid om tijdens goedkope uren te stoken de hoofdrol. Voor kerken met een stenen vloer is hierbij een extra groot voordeel weggelegd. Stenen vloeren kunnen warmte lang vasthouden en lenen zich daarmee perfect voor vloerverwarming. En dankzij het dynamisch energiecontract voor kerken, kunnen zelfs monumentale kerkgebouwen, die beperkte energiebesparingsmogelijkheden hebben, besparen op hun energierekening.
De besparing nu
Met een dynamisch energiecontract houdt de Hervormde Kerk in Loenen aan de Vecht haar energiekosten beheersbaar. “De energiekosten zijn nu écht heel laag. Vorige maand betaalden we een gemiddelde energieprijs van 3 cent per kWh. En afgelopen zomer hadden we een keer een negatieve energieprijs, waardoor we een tijdje 50 cent per kWh terugkregen. Toen had ik een gemiddelde energieprijs van 0,02 cent.”
“Het kost wat inspanning, maar dat heb ik er graag voor over. Want ik verwacht dit jaar toch zeker € 30.000 te besparen op onze energiekosten. Ik word niet zenuwachtig van prijzen die omhoog en omlaag schieten, want ik zie dat het op grote termijn een goede besparing is. Zeker voor kerken is het de moeite waard.”