In april werd je betaald om elektriciteit te verbruiken

In april was er een ongewoon moment op de Nederlandse energiemarkt. Er was namelijk sprake van een negatieve stroomprijs die 27 uur aanhield, dankzij een overvloed aan wind- en zonne-energie. Ondernemers die een zakelijk dynamisch energiecontract hadden, verdienden geld terwijl ze elektriciteit verbruikten. Hoe dit mogelijk is en hoe jij er de volgende keer ook van kan profiteren? Dat lees je in deze blog.

Record negatieve stroomprijs

Het percentage opgewekte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen bereikte in april een record! Want waar over heel 2022 51 procent van de opgewekte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen kwam, lag dat percentage in april 2023 al op 58 procent! De oorzaak is duidelijk: het aanbod van wind- en zonne-energie blijft groeien. 

Dit alles leidde tot een ongebruikelijke situatie: er was sprake van een negatieve stroomprijs. In het eerste half jaar van 2023 hebben we al 125 uur lang een negatieve stroomprijs gehad. De afbeelding hieronder geeft een idee hoe dit de afgelopen jaren was. In totaal was er in heel 2022 bijvoorbeeld maar 85 uur lang sprake van een negatieve stroomprijs. We verwachten dat de trend zich doorzet en dat een negatieve stroomprijs steeds vaker voor zal komen.

negatieve stroomprijs betaald om energie te verbruiken

Nederland op groene energiekoers

Als we kijken naar de cijfers, zien we dat Nederland goed op weg is als het gaat om de duurzame energietransitie. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt dat in 2030 meer dan 85 procent van de elektriciteit van hernieuwbare bronnen komt. 

Naast zonnestroominstallaties zijn windturbines een belangrijke bron van hernieuwbare energie. Het RVO voerde onlangs een marktonderzoek uit waaruit bleek dat Nederland dit jaar de doelstellingen voor windenergie op zee ruimschoots gaat halen. Het doel is om dit jaar een vermogen van 4,5 gigawatt vermogen te bereiken, maar zoals het er nu uitziet, gaan we daar met een totaal vermogen van 4,7 gigawatt overheen. 

De windturbines gaan naar verwachting zo’n 16 procent van de totale elektriciteitsbehoefte in Nederland opwekken. Het doel is namelijk om voor 2030 een vermogen van 21 gigawatt te bereiken. Grote kans dat dit doel bereikt wordt, de groei van duurzame energie zet namelijk onverminderd door. En door deze onverminderde groei is de kans groot dat er steeds vaker negatieve stroomprijzen zijn!

Verdienen door het verbruiken van energie

Heel fijn dat Nederland goed op weg is en haar doelstellingen bereikt, maar wat heb jij eraan? Als je een vast of variabel contract hebt, eigenlijk niks. Maar als je een dynamisch energiecontract hebt, is deze situatie goed nieuws voor jou. Tijdens de perioden van negatieve stroomprijzen krijg je als ondernemer dan namelijk betaald om elektriciteit te gebruiken. 

Even terug naar de situatie in april. Stel, je had op dat moment een dynamisch energiecontract en je verbruikte stroom tijdens de uren met negatieve stroomprijzen. Je zou dan niet voor die stroom hoeven te betalen, maar juist geld toe krijgen voor iedere kWh die je verbruikte. 

Als je een dynamisch energiecontract hebt én over een energieopslag beschikt, kun je bij negatieve energieprijzen nóg meer verdienen. Je kunt je energieopslag in zo’n situatie bijna gratis opladen. Die opgeslagen energie kun je vervolgens gebruiken om momenten dat de energieprijzen weer gestegen zijn. Zo bespaar je weer op je energiekosten!

Je moet nog wel rekening houden met de energiebelasting. Afhankelijk van in welke schaal je zit, betaal je rond de € 0,05 tot € 0,10 belasting. Dus als de stroomprijs € -0,03 is, moet je nog wel iets betalen. Maar als de prijs zoals in april € -0,11 was, krijg je dus echt geld toe!

Dynamisch energiecontract

Wil jij ook profiteren van negatieve stroomprijzen? Dan moet je een dynamisch energiecontract hebben. Bij een dynamisch energiecontract veranderen de stroomprijzen namelijk elk uur. Dit betekent dus dat je bij een prijsdaling direct profiteert.

Daarnaast heb je bij een dynamisch energiecontract meer inzicht in je energie- en servicekosten. Naast het feit dat je de uur- of dagprijs betaalt, betaal je verder alleen maar de servicekosten. Dit is een vast bedrag per maand en verschilt per aanbieder. Hierdoor weet je waar je geld heen gaat en betaal je niet te veel! In de afbeelding hieronder zie je eenvoudig of een dynamisch energiecontract wat voor jou is.

Betaald om stroom te verbruiken met dynamisch energiecontract

Zakelijk energiecontract bij ELIX

Het aantal ondernemers met een dynamisch energiecontract groeit snel. Erik Hulst, onze energiespecialist, legt uit waarom steeds meer ondernemers overstappen naar een dynamisch energiecontract. 

Ben je benieuwd of een dynamisch energiecontract past bij jouw situatie? En wil je gelijk weten wat jouw maandbedrag zou zijn? Bereken het aanbod voor zakelijke energie en ontdek vrijblijvend wat een dynamisch energiecontract jou op kan leveren.

elix energiecontractscan 243x300 1

Bereken gratis jouw gemiddelde termijnbedrag voor dynamische energie

check Krijg direct inzicht in je maandbedrag
check Ontdek hoe je bespaart op je energierekening
check Bekijk hoe je profiteert van negatieve energieprijzen