EBS-maatregel: voldoen aan de wettelijke verplichtingen

In het kort:

  • De EBS-maatregel houdt in dat je verplicht bent om te monitoren.
  • Als je grote stappen zet in de richting van duurzaamheid, heb je belang bij het monitoren van je energiestromen.
  • De EBS-maatregel valt onder de energiebesparingsplicht.
  • Met ELIX Insight voldoe je gemakkelijk aan je verplichtingen.

De overheid stelt eisen aan het energieverbruik van bedrijven. Met deze eisen wil de overheid de belasting op het milieu, de natuur en de omgeving beperken. Daarbij is de kans groot dat jij als bedrijf ook verplicht bent om maatregelen te nemen. De erkende EBS-maatregel is hier één van. Wil je voldoen aan deze EBS-maatregel? In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet. 

Wat is de EBS-maatregel?

EBS staat voor energieregistratie- en bewakingssysteem. Dit is een erkende maatregel volgens de Wet milieubeheer. Deze maatregel houdt in dat je verplicht moet monitoren. De EBS-maatregel zorgt ervoor dat de energiezuinige in- en afstellingen van klimaatinstellingen optimaal zijn. Dit gebeurt door energieverbruiken te registreren en analyseren met het energieregistratie- en bewakingssysteem. Het systeem bestaat uit zowel slimme meters als activiteiten.

Waarom voldoen aan EBS-maatregel?

Zelf met je bedrijf grote stappen zetten in de richting van duurzaamheid? Dan heb je zeker belang bij het monitoren van je energiestromen. EBS geeft je in- en overzicht in je energiehuishouding. Zo neem je straks gefundeerde beslissingen over energiebesparende maatregelen. Ook zorg je ervoor dat je klimaatinstallatie zo efficiënt mogelijk werkt, waardoor je minimale energieverspilling ervaart. Je energieverbruik kan daardoor met 25-30% afnemen!

Voor wie is de EBS-maatregel?

Wanneer moet je voldoen aan de EBS-maatregel? Als je dient te voldoen aan de energiebesparingsplicht, moet je alle erkende energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uitvoeren. De EBS-maatregel is hier één van. De energiebesparingsplicht geldt voor alle bedrijven en instellingen met een verbruik van meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas per jaar. 

Hoe voldoe je aan de EBS-maatregel?

Voldoen aan de EBS-maatregel is minder makkelijk dan het misschien lijkt. Je moet data verzamelen, grafieken maken en analyseren, maar ook instellingen aanpassen. De aanpassingen van je instellingen meet je vervolgens ook weer. Je herhaalt het hele proces tot alles goed is. Een pittige klus die ieder jaar veel tijd kost. Tenminste, als je dat zelf gaat doen. Gelukkig hoeft dat niet! Ondersteunende tools kunnen je hierbij helpen, waaronder ELIX Insight. Gebruik je ELIX Insight? Dan voldoe je aan de EBS-maatregel.

Wat is ELIX Insight?

Naast het voldoen aan de EBS-maatregel, levert ELIX Insight je ook inzicht in je energiesituatie. Hiervoor analyseert de tool je gas- en stroomverbruik en kijkt naar afwijkingen. Als er afwijkingen zijn, ontvang je daar een melding van. De inzichten die we met ELIX Insight krijgen zetten we om in een overzichtelijke rapportage. Deze sturen we iedere maand naar je. 

Weten waar mogelijkheden liggen om te besparen? Met de informatie uit ELIX Insight en een opname op locatie, ontvang je van ons een advies. Vraag nu een demo aan.

ebook energiemonitoring en winstgevende verduurzaming 203x300 1

Download gratis e-book: ‘Energiemonitoring en winstgevende verduurzaming’

vinkje Met energiemonitoring wettelijk verplichte besparingen doorvoeren

vinkje Zien waar je het meeste geld verliest

vinkje Maximaal inzicht in het energieverbruik van je pand

vinkje Welke aansluitwaarde je écht nodig hebt