Het berekenen van het rendement van je zonnestroominstallatie en de rol van ELIX Insight

Inzicht in het rendement van je zonnestroominstallatie is erg belangrijk. Het laat namelijk zien hoe rendabel je investering is. Het rendement van je zakelijke zonnestroominstallatie hangt af van een groot aantal factoren, waarvan gelijktijdigheid een hele belangrijke is. Maar wat is gelijktijdigheid eigenlijk, en hoe krijg je inzicht in het rendement? En hoe kan ELIX Insight je daarbij helpen? In deze blog lees je er meer over. 

Gelijktijdigheid

Bij het berekenen van het rendement van je zonnestroominstallatie speelt gelijktijdigheid een belangrijke rol. Met gelijktijdigheid bedoelen we de mate waarin je de energie die je opwekt, afneemt op het moment dat het geproduceerd wordt. Oftewel, zonne-energie direct gebruiken wanneer de zon schijnt. 

Gelijktijdigheid heeft veel invloed op het rendement van je zonnestroominstallatie. Over het algemeen is het namelijk financieel gunstiger als je de energie direct inzet voor je eigen verbruik, dan wanneer je het teruglevert aan het net. Dat zit zo.

Ten eerste betaal je bij het inkopen van stroom ook energiebelasting over de stroom die je inkoopt. Maar dit bedrag krijg je niet terug over de stroom die je teruglevert. Verbruik je direct wat je opwekt, dan bespaar je dus op deze kosten. Daarnaast is bij traditionele energieleveranciers de terugleververgoeding lager dan de inkoopprijs. Dus voor inkoop betaal je € 0,20 aan marktprijs, waar nog € 0,12 aan energiebelasting bij komt. Voor de teruglevering krijg je € 0,20 of zelfs minder. Met die rekensom zie je al snel dat je met het oog op je rendement dus het liefst zo’n hoog mogelijke gelijktijdigheid hebt. 

De rol van ELIX Insight

ELIX Insight maakt van alles inzichtelijk aan de hand van jouw gebruiksgegevens. Wanneer jouw verbruiksgegevens zijn ingeladen bij ELIX insight, kunnen we deze gegevens bijvoorbeeld gebruiken voor de gelijktijdigheidsanalyse. ELIX Insight vergelijkt je verbruiksgegevens met de ingeschatte opwek gedurende een jaar. Vervolgens maken wij een goede inschatting van de mate waarin de opwek van jouw installatie samenvalt met je verbruik. Ook brengen we in kaart wat de gelijktijdigheid is van een te realiseren installatie. 

Gelijktijdigheid bepalen met ELIX Insight

Om jouw gelijktijdigheid te kunnen bepalen, brengt ELIX Insight dus zowel je verbruik als je opwek in kaart. In de grafiek hieronder zie je hoe dat eruit ziet voor een week in juli. De blauwe lijn geeft de opwek van de zonnestroominstallatie weer, en de grijze lijn laat het verbruik zien. 

Rendement zonnestroominstallatie berekenen met ELIX Insight 1024x668

In de grafiek vallen meteen twee dingen op. Als eerst zie je dat de blauwe lijn telkens een duidelijke piek aangeeft. Dit betekent dat er telkens rond de middag een piek in de opwek is. Daarnaast zie je aan de grijze lijn een duidelijk verschil in verbruik tussen de werkdagen en de dagen in het weekend. 

De grafiek laat dus zien dat op werkdagen het verbruik relatief dichtbij de opwek ligt. De gelijktijdigheid is dan hoog. In het weekend is het verschil tussen de opwek en het verbruik veel groter, waardoor energie teruggeleverd moet worden en de gelijktijdigheid laag is. Kortom: de gelijktijdigheid hangt erg af van het verbruikspatroon en van de grootte van de installatie ten opzichte van het verbruik.

De businesscase van zakelijke zonnepanelen

De stijgende energieprijzen maken de investering in zakelijke zonnepanelen steeds rendabeler. Er komt wel veel bij kijken, waardoor sommige bedrijven nog huiverig zijn. Om te laten zien dat dat echt niet nodig is, bespraken onze experts in een webinar hoe de businesscase bij zo’n project tot stand komt. Bekijk de webinar om een idee te krijgen van het rendement dat je uit een zakelijke zonnestroominstallatie kunt halen en vraag een gratis adviesrapport op maat aan om de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie te zien.

Bepaal je rendement met ELIX Insight

ELIX Insight is er om een goede inschatting te kunnen maken van de mate waarin de opwek van een installatie samenvalt met jouw verbruik. Als je je rendement laat berekenen door ELIX Insight, kunnen wij je een goed overzicht geven door onder andere een gelijktijdigheidsanalyse. 

Samen bepalen we dan hoe je de zonnestroominstallatie nog rendabeler krijgt. Wil jij het meeste uit je investering halen? Boek dan een gratis demo van ELIX Insight en ontdek hoe je met inzicht en advies optimaal rendement behaalt.

mockup geld verdienen met zakelijke zonnepanelen 1

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

vinkje Welke stappen je moet zetten om je zonnestroominstallatie te realiseren

vinkje Fiscale en subsidie voordelen rondom zonnestroominstallaties

vinkje De werking van de SDE++ subsidie