Hoe helpt energiemonitoring je te besparen op je energierekening?

In het kort:

  • Met energiemonitoring krijg je inzicht in je energieverbruik, verspilling en piekbelasting.
  • Het identificeert besparingsmogelijkheden, die tot zo’n 5% besparing op je jaarlijkse energierekening op kunnen leveren.
  • Je ziet direct hoe jij profiteert van energiemonitoring in een gratis demo van ELIX Insight.

Voor bedrijven is energie een grote kostenpost. Helemaal in tijden van hoge energieprijzen. Niet gek dat je daarom op zoek bent naar mogelijkheden om te besparen op je energierekening. Goed nieuws: binnen bedrijven liggen vaak veel besparingskansen. Maar waar? En hoe kom je daar precies achter? Dit soort vragen kunnen we beantwoorden dankzij energiemonitoring. In deze blog leggen we uit hoe energiemonitoring je helpt te besparen op je energierekening.

Hoe werkt energiemonitoring?

Vaak weten ondernemers niet meer over hun energieverbruik dan wat de energierekening laat zien. Een gemiste kans, want om te kunnen besparen op je energierekening heb je aan die informatie niet genoeg. Als je echt relevant inzicht in je energiesituatie wil hebben, heb je energiemonitoring nodig.

Door middel van energiemonitoring kun je precies zien wat je verspillers en sluipende verbruikers zijn en wat de effecten zijn van je besparende maatregelen en verduurzaming.

Allereerst wordt er een nulmeting gedaan om de huidige energiehuishouding in kaart te brengen. Deze wordt geanalyseerd en levert vaak de eerste besparingsmogelijkheden op door gedrag van werknemers aan te passen. De hoofdmeters lezen het totale verbruik van een pand uit. Bij een grotere locatie wordt er gebruik gemaakt van verschillende meters, onderbemetering genoemd, waarbij precies het verbruik per onderdeel (afdeling, proces of apparaat) gemeten wordt. 

Energiebesparende maatregelen

Als ondernemer doe je er verstandig aan om te investeren in energiebesparende maatregelen. Waar verduurzaming en belangrijke wetgeving al goede redenen zijn om hierover na te denken, doen de huidige energieprijzen er een flinke schep bovenop. Met het oog op je energierekening zit er daarom niets anders op dan energiebesparende maatregelen door te voeren. Maar met welke energiebesparende maatregelen bespaar je eigenlijk de meeste energie? Dankzij energiemonitoring kunnen we die vraag beantwoorden en kun jij gericht investeren in de maatregelen die in jouw specifieke situatie het meeste opleveren. 

Beter inzicht in verspilling

Een deel van wat jouw bedrijf aan energie verbruikt, is continuverbruik. Hieronder valt de energie die je op ieder moment van de dag verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan koelkasten en ventilatie. Met een continuverbruik van 5kW zit je op jaarbasis op 43.000 kWh. Als je dat moet afrekenen tegen € 0,20, betaal je jaarlijks € 8.760 voor je continue verbruik. En natuurlijk kun je apparatuur als een koelkast niet zomaar uitzetten, maar in veel gevallen is een deel van het continuverbruik pure verspilling. Zo heeft natuurlijk niemand iets aan een compressor die de hele nacht staat te draaien. 

Of het nou gaat om onnodige verlichting, het tegelijkertijd verwarmen en koelen van je pand of om apparaten die onnodig dag en nacht aan staan: bedrijven verspillen op allerlei manieren energie zonder het te merken. Energiemonitoring helpt je deze verspilling op te sporen, zodat jij het alleen nog maar hoeft aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld tijdschakelaars gebruiken voor apparatuur die niet 24/7 aan hoeft te staan om je continue verbruik te verlagen. Op deze manier betaal je voortaan alleen nog voor de energie die je daadwerkelijk nodig hebt. 

Hoe helpt energiemonitoring je te besparen op je energierekening?

Sluipverbruikers opsporen

Buiten werktijd zijn apparaten als printers en computers doorgaans niet in gebruik en staan ze in de stand-by stand. Je denkt misschien dat ze uitstaan en geen energie verbruiken, maar niets is minder waar. Deze sluipverbruikers verbruiken energie zonder dat jij je ervan bewust bent. Ze kosten geld dat je met kleine moeite kunt besparen. 

Dus hoe verminder je sluipverbruik? En welke apparaten zijn binnen jouw bedrijf de grote sluipverbruikers? Daar komen we achter met energiemonitoring. Energiemonitoring laat je precies zien waar de sluipverbruikers zitten. Met die kennis pak je ze gemakkelijk aan. Dankzij nieuwe regels van de EU is het sluipverbruik van nieuwe apparaten gelukkig minimaal. Je kunt de grote sluipverbruikers dus vervangen voor een nieuwer en daarmee zuiniger apparaat. En zelfs door simpelweg stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit stopcontacten te halen heb je het probleem vaak al opgelost.

Piekbelastingen vermijden

Op sommige momenten van de dag verbruik je een stuk meer energie dan gemiddeld. Denk bijvoorbeeld aan het opstarten van het productieproces. We noemen dit piekbelasting. Deze piekbelasting bepaalt hoe hoog de kosten zijn die de netbeheerder in rekening brengt. Je raadt het al: ook hier ligt een mooie besparingskans. 

Je kunt namelijk geld besparen door de pieken in je verbruik te vermijden. Dit doen we met peak shaving. Hiermee verminder je je stroomverbruik snel en voor korte duur, waardoor je voorkomt dat er een piek in je verbruik ontstaat. Energiemonitoring brengt heel precies in beeld welke pieken zich op welke momenten voordoen. Met deze informatie kun je bepalen hoe rendabel het is om peak shaving toe te passen en kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de productie tijdelijk terug te schroeven. 

In de praktijk zien we dat dit soort maatregelen tot een energiebesparing van wel 5% kunnen leiden. Op een energierekening van € 520.000 per jaar, bespaar je dankzij energiemonitoring dus € 26.000.

Energiemonitoring met ELIX Insight

Met ELIX Insight voldoe je aan belangrijke wetgeving en krijg je gemakkelijk inzicht in jouw energiesituatie. Op basis van een nulmeting en allerlei analyses geven we je gericht advies in hoe jij grip krijgt op je energiehuishouding. Benieuwd wat het jou op kan leveren? Of wil je direct zien hoe energiemonitoring jou helpt te besparen op je energierekening? Vraag een gratis advies op maat aan of boek een gratis demo, waarin we met je doornemen hoe jij profiteert van ELIX Insight energiemonitoring.

ebook energiemonitoring en winstgevende verduurzaming 203x300 1

Download gratis e-book: ‘Energiemonitoring en winstgevende verduurzaming’

vinkje Met energiemonitoring wettelijk verplichte besparingen doorvoeren

vinkje Zien waar je het meeste geld verliest

vinkje Maximaal inzicht in het energieverbruik van je pand

vinkje Welke aansluitwaarde je écht nodig hebt