Energieopslag voor bedrijven: wanneer is het interessant? 

In het kort:

  • Zakelijke energieopslag biedt mooie voordelen in verschillende situaties.
  • In deze vier situaties kan energieopslag voor bedrijven interessant zijn:
    • Je huidige aansluiting loopt tegen de limiet
    • Je kunt niet terugleveren of wilt dure energie-inkoop vermijden
    • Je krijgt geen netaansluiting voor het afnemen van stroom
    • Je wilt handelen op energiemarkten
  • We laten zien hoe het rendement voor energieopslag eruitziet in jouw situatie.

Een aantal jaar geleden zag de businesscase voor zakelijke energieopslag er nog niet zo best uit. De levensduur was kort, de kosten behoorlijk en de noodzaak ervan ontbrak. Nu ziet de situatie er heel anders uit. Batterijen worden steeds beter, we gaan slimmer met energie om en de uitdagingen rondom beperkte netcapaciteit vragen om een oplossing. Inmiddels zien we vier situaties waarin energieopslag voor bedrijven interessant is. 

Vier situaties, één oplossing

Of eigenlijk: drie situaties, één oplossing. Want bij drie toepassingen van energieopslag voor bedrijven is het een oplossing voor een probleem. De vierde toepassing richt zich op het pakken van kansen op de energiemarkt. 

We bespreken de volgende vier situaties:

  1. Je huidige aansluiting loopt tegen de limiet
  2. Je kunt niet terugleveren of wilt dure energie-inkoop vermijden
  3. Je krijgt geen netaansluiting voor het afnemen van stroom
  4. Je wilt handelen op energiemarkten

Je bestaande netaansluiting loopt tegen de limiet

Groeit jouw vraag naar elektriciteit? Doordat je bijvoorbeeld zakelijke laadpalen realiseert of een nieuwe machine toevoegt aan je productie? Dan kun je tegen de limiet van je bestaande netaansluiting aanlopen. 

Een tijdje geleden kon je in zo’n geval nog bij je netbeheerder aankloppen voor meer capaciteit. Maar inmiddels is de kans groot dat je te horen krijgt dat je het met je huidige capaciteit moet zien te redden. 

En nu? Toch meer gaan verbruiken dan je netaansluiting toestaat, kan hoge boetes opleveren. Maar je plannen aan de kant zetten, is vaak ook niet echt een optie. 

In deze situatie biedt energieopslag voor bedrijven de oplossing. Op momenten dat je onder de maximale capaciteit van je aansluiting zit, sla je energie op. Die opgeslagen energie gebruik je zodra je de limiet van je netaansluiting bereikt. Met energieopslag vang je dus de pieken in je verbruik op, zodat je zonder grotere aansluiting of hoge boetes alsnog je plannen door kunt zetten. 

Energieopslag voor bedrijven oplossing bij limiet aansluiting edited 1024x482

Je kunt niet terugleveren of wilt dure energie-inkoop vermijden

Heb je een zakelijke zonnestroominstallatie bij je bedrijfspand, of produceer je op een andere manier duurzame energie? En heb je op bepaalde momenten niet al je opwek nodig voor je eigen verbruik? Dan kun je op twee manieren profiteren van energieopslag. 

We zien steeds vaker gebeuren dat het niet mogelijk is om je overschot aan zonnestroom terug te leveren. Je krijgt dan geen cent voor de zonnestroom die je niet direct nodig hebt en zit ondertussen wel met dure energie-inkoop buiten de zonnige uren. In deze situatie kan energieopslag voor bedrijven met zakelijke zonnepanelen echt een interessante oplossing zijn. Als je het overschot aan zonnestroom opslaat in een batterij, kun je dit op minder zonnige momenten alsnog gebruiken. Twee vliegen in één klap: je lijdt geen productieverlies én vermijdt dure energie-inkoop. 

En hoe zit het als je niet te maken hebt met terugleverbeperkingen? Je kunt je overschot dan verkopen aan je energieleverancier, tegen een terugleververgoeding. Hoewel dat klinkt als goed nieuws, is het minder voordelig dan het lijkt. Want buiten de zonnige uren zit je nog steeds met dure energie-inkoop. En omdat de stroomprijzen een stuk hoger zijn dan je terugleververgoeding, is het veel voordeliger om zo veel mogelijk van je opwek in te zetten voor je eigen verbruik. Door energieopslag dus. 

In beide situaties ziet de toepassing er zo uit:

Energieopslag voor bedrijven Overschot zonnestroom opslaan 1024x555

Je krijgt geen aansluiting voor het afnemen van stroom

En dan het laatste en gelijk ook grootste probleem uit het rijtje: je wilt een nieuw pand realiseren, maar kunt geen aansluiting krijgen voor het afnemen van stroom. Diesel- of gasgeneratoren zijn niet meer van deze tijd en de realisatie van je pand stopzetten is ook niet echt een oplossing. 

Energieopslag is gelukkig wel een interessante oplossing. Je kunt met deze toepassing van energieopslag voor bedrijven nog niet in je gehele stroomvraag voorzien, maar het maakt slimme duurzame oplossingen wel mogelijk. 

Een van die oplossingen is het opwekken van je eigen duurzame energie, met bijvoorbeeld een zakelijke zonnestroominstallatie. Door die te combineren met zakelijke energieopslag, haal je de onvoorspelbaarheid uit je energievoorziening. Heb je stroom nodig buiten zonnige uren? Dan zet je je energieopslag in om die tijdelijke gaten in de stroomvoorziening te overbruggen. 

Je kunt ook verkennen of het mogelijk is om een netaansluiting te delen met meerdere panden. Cable-pooling noemen we dat. Maar ook daar zit een stukje onzekerheid en afhankelijkheid in. Om te voorkomen dat dit ten koste gaat van de continuïteit van jouw bedrijfsvoering, kun je energieopslag toepassen als buffer.

Zodra de levering vanuit je gedeelde aansluiting of zonnestroominstallatie tekortschiet, kunnen batterijen voor energieopslag snel schakelen en stroom leveren. Dat ziet er zo uit:

Energieopslag voor bedrijven oplossing voor geen aansluiting edited 1024x482

Handelen op energiemarkten

Energiehandel is de enige toepassing van een batterij waarbij het niet direct een bestaand probleem oplost. Het is een toepassing op zich. 

Met energieopslag voor bedrijven kan handelen op de dagmarkten en frequentiemarkten interessant zijn. Je kunt bijvoorbeeld geld verdienen door met je batterij bij te dragen aan het herstellen van de balans op het elektriciteitsnet. Of, als je een dynamisch energiecontract hebt, veel geld besparen door je energie-inkoop te optimaliseren. Zodra je ziet dat de stroomprijs laag of negatief is, kun je extra stroom inkopen en opslaan, zodat je die kunt gebruiken als stroom juist duur is. 

We zien dat handelen op energiemarkten echt een winstgevende toepassing van energieopslag voor bedrijven kan zijn. Maar dan moet je het wel goed doen. Daarom kun je beter niet op eigen houtje dingen gaan proberen. De energiespecialisten van ELIX kennen de energiemarkten goed en brengen voor iedere specifieke situatie de mogelijkheden in kaart.

De businesscase voor energieopslag voor bedrijven

Als we kijken naar de individuele toepassingen van energieopslag voor bedrijven, komen we vaak niet direct uit op een interessante businesscase. Maar zo werkt het bij energieopslag voor bedrijven ook niet. 

Bij zakelijke energieopslag zit de winst ‘m in het totaalplaatje. Omdat een toepassing meestal een probleem oplost, is het vaak onderaan de streep toch een waardevolle investering. Het is eigenlijk een kwestie van het stapelen van businesscases. Want zodra je meerdere oplossingen met elkaar combineert, zie je dat energieopslag voor bedrijven écht interessant is. En dat is een kwestie van maatwerk. 

Benieuwd hoe de businesscase voor jouw situatie eruit ziet? Vraag vrijblijvend en gratis advies op maat aan. Onze specialisten brengen jouw mogelijkheden in kaart en bespreken met je wat energieopslag kan betekenen voor jouw bedrijf.

zakelijke opslag

Download gratis e-book ‘Geld verdienen met zakelijke energieopslag’

vinkje Wanneer energieopslag relevant is voor jouw situatie

vinkje Hoe je geld kunt verdienen op de handelsmarkten

vinkje Hoe je prijzen kunt vergelijken