Impact van laadpalen op je stroomverbruik

Net zoals benzine, is ook de stroom in je elektrische auto niet gratis. Het opladen daarvan kost ook geld. Zo is het mogelijk dat het stroomverbruik door elektrische auto’s flink oploopt. Beschik je zelf over één of meerdere laadpalen bij jouw bedrijfspand? En wil je daar winst mee maken? Dan dien je te weten hoe hoog je stroomverbruik gaat zijn. Zo kan jij een inschatting maken van de nettowinst die jouw laadpalen gaan opleveren. In dit artikel bespreken we de factoren die de impact van laadpalen op je stroomverbruik beïnvloeden.

Het aantal bezoekers en laadpalen

Sommige zaken spreken nogal voor zich. Zo kost het natuurlijk meer stroom als twee auto’s een uur aan je laadpaal staan, dan wanneer er maar één stroom afneemt. Nog een inkoppertje? Het kost nog meer stroom als dit bij twee laadpalen gebeurt en nóg meer zodra iedere bezoeker twee uur laadt in plaats van één. Let er daarbij wel op dat je huidige stroomaansluiting het stroomverbruik van meerdere laadpalen aankan. Voorkom overbelasting van je stroomnetwerk. Kies daarom voor laadpalen die zijn uitgerust met load balancing’.

Voor de uiteindelijke rendementsbepaling moet je de bezettingsgraad van de laadpaal installatie weten. Het volgende rekenvoorbeeld laat zien hoeveel uur een laadpaal wordt gebruikt in verschillende scenario’s. We rekenen met 6 dagen per week en 48 weken per jaar.

ScenarioLaadtijd per bezoekBezoekers per dagLaaduren per jaar
10,754864
2161.728
31,583.456
Laaduren per jaar in drie verschillende scenario’s.

De laadsnelheid

De laadsnelheid van laadpalen heeft impact op je stroomverbruik. Per laadpaal en auto verschilt de laadsnelheid. Sommige auto’s kunnen bepaalde snelheden niet aan. We gebruiken de scenario’s uit het vorige rekenvoorbeeld. Daarmee bepalen we het totale stroomverbruik (in kWh) van een laadpaal in een jaar. In het voorbeeld gebruiken we een laadpaal met een gemiddelde laadsnelheid van 6 kW.

ScenarioLaaduren per jaarkWh per jaar
18645.184
21.72810.368
33.45620.736
Totale stroomverbruik per jaar in drie verschillende scenario’s.

Winstbepaling

Laten we eens kijken wat een laadpaal jaarlijks oplevert in verschillende scenario’s. Stel dat jij je laadpaal beschikbaar stelt voor €0,35 per kWh. Dit tegenover een inkoopprijs van €0,10 per kWh. Ter administratie betaal je €0,02 kosten per kWh. Dan is je netto-inkomen per kWh €0,23. In de onderstaande tabel lees je de nettowinst per scenario af.

ScenariokWh per jaarNettowinst per jaar
15.184€ 1.192,32
210.368€ 2.384,64
320.736€ 4.769,28
Nettowinst per jaar in drie verschillende scenario’s.

Combinatie met zonnepanelen

Bij de aanschaf van een laadpaal is het vaak mogelijk om te kiezen voor ‘smart charging’. Deze ‘intelligente’ laadpalen bieden veel extra voordelen, zoals het eerder genoemde ‘load balancing’. Beschik je ook over een zakelijke zonnestroominstallatie? Stel deze zo in dat jouw laadpalen de auto’s bij voorkeur met opgewekte zonne-energie oplaadt. Deze stroom is voor jou gratis, waardoor je een nog hoger rendement behaalt met je laadpaal.

Advies op maat

Welk zakelijke laadpaal installatie voor jou bedrijf het meeste rendement oplevert? Bij ELIX analyseren we je gehele energieprofiel. Ontvang optimaal inzicht en verbeter waar mogelijk. Meer weten? Vraag een vrijblijvend adviesrapport laadpaal aan.

mockup rendement op zakelijke laadpleinen

Download gratis e-book ‘Rendement op zakelijke laadpleinen’

vinkje Welke stappen je moet zetten om een laadplein te realiseren

vinkje Welke fiscale en subsidie voordelen er zijn rondom laadpalen

vinkje Wat voor mogelijkheden er zijn in laadpunten en laadpalen