Handelen op de energiemarkt: waar kun je geld mee verdienen?

In het kort:

Er zijn 3 manieren waarop je kan handelen op de energiemarkt:

  1. Energieopslag
  2. Onbalans opheffen
  3. Curtailen met zonnepanelen

Er ontstaan steeds meer kansen voor ondernemers om inkomsten te creëren door middel van de energiemarkten, doordat duurzame energie vandaag de dag een steeds grotere rol speelt. En hoewel duurzaamheid natuurlijk leuk is, gaat het ons ondernemers natuurlijk ook om geld verdienen! Een van de manieren waarop je dit kan doen is door de onbalans op de energiemarkt op te heffen. In dit artikel gaan we dieper in op hoe jij geld kunt verdienen door te handelen op de energiemarkt. 

Handelen met energieopslag

Energieopslag is van essentieel belang op de energiemarkt. Dit komt doordat batterijen en andere energieopslagtechnologieën helpen bij het handhaven van bijvoorbeeld een stabiel elektriciteitsnet of het integreren van hernieuwbare bronnen.

Batterijtechnologie

De afgelopen jaren heeft batterijtechnologie een revolutie teweeggebracht in de wereld van duurzame energie. Een batterij kan de groene energie die je niet meteen gebruikt, opslaan voor later gebruik.

Dit betekent dat je deze energie niet tegen een lage terugleververgoeding aan het net hoeft te verkopen, maar kunt bewaren voor tijden waarop de elektriciteitsprijzen hoog zijn. Dit ’timeshifting’-principe kan aanzienlijke besparingen opleveren en tegelijkertijd de betrouwbaarheid van je energievoorziening vergroten. 

Profiteren van vooruitkijken

De EPEX day ahead-markt is een dagelijkse veiling waarbij energie voor de korte termijn kan worden aangekocht door ondernemers. De energiemarkt is dus toegankelijk voor iedereen die energie wil kopen of verkopen. Deze markt biedt ondernemers de mogelijkheid om elektriciteit voor de volgende dag te verhandelen. 

Wanneer je gebruik maakt van energieopslag, kan je op deze energiemarkt energie inkopen wanneer de tarieven laag zijn. Je kan namelijk nu zien wat de prijzen over een bepaalde tijd zijn. Deze energie kan je vervolgens opslaan om te gebruiken tijdens piekuren wanneer de prijzen stijgen. Dit zorgt ervoor dat je veel kunt besparen op je energierekening!

Flexibel reageren op veranderingen

Dan is er nog de EPEX intraday-markt. Deze energiemarkt wordt vooral gebruikt om in te spelen op onvoorziene veranderingen in de elektriciteitsproductie- en consumptie. Op deze energiemarkt wordt de elektriciteit op dezelfde dag nog verhandeld. Ook deze markt is voor iedere ondernemer toegankelijk.

De flexibiliteit van energieopslagsystemen komt bij de EPEX intraday goed van pas. De energieopslagsystemen kunnen snel reageren op veranderende omstandigheden, zoals onverwachte pieken in de vraag of een plotselinge toename van hernieuwbare energieproductie. Door elektriciteit in te kopen en te verkopen op de intraday-markt, kan je als bedrijf profiteren van schommelingen in de prijs en kan je de winst maximaliseren. 

Onbalans opheffen

Met handelen op de EPEX-markten kan je zeker geld verdienen, maar zul je nooit je batterij terugverdienen. Gelukkig is er een manier waarop dat wel kan! 

Energieopslag speelt namelijk ook een cruciale rol bij het oplossen van onbalans op het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet moet altijd in balans zijn. Dit betekent dat de elektriciteitsproductie gelijk moet zijn aan de vraag van elektriciteit. De productie van hernieuwbare bronnen zoals zonne- of windenergie kan onvoorspelbaar schommelen. Dit zorgt ervoor dat soms de vraag aan energie hoger is dan de beschikbare energie.

Wanneer de vraag naar elektriciteit de beschikbare productie overschrijdt, kan energieopslag snel energie leveren aan het net om het evenwicht te herstellen. In ruil kunnen ondernemingen vergoedingen ontvangen voor het bijdragen aan de stabiliteit van het net. 

Door energieopslagsystemen kan er dus voor meer stabiliteit worden gezorgd. Ze zijn een betrouwbaar veiligheidsnet bij stroomuitval en bieden vaak financiële voordelen voor bedrijven. 

Markttoegang

De onbalansmarkt van energie is niet voor iedereen toegankelijk. Bij deze markt komt markttoegang om de hoek kijken. Dit houdt in dat alleen bepaalde energiebedrijven mogen handelen op de markt. 

ELIX is een van deze bedrijven. Met onze marktexpertise kunnen we jou helpen bij het opheffen van de onbalans op de energiemarkt. Wij zorgen ervoor dat je optimaal gebruik kan maken van je energieopslagsysteem en de winst kan maximaliseren. 

Curtailen van zonnepanelen

Een manier om te handelen op de energiemarkt is het curtailen van je zonnepanelen. Curtailment houdt in dat je de productie van je zonnepanelen bewust verlaagt wanneer de elektriciteitsprijzen laag zijn. Vervolgens verhoog je de energieopwekking weer wanneer de prijzen hoog zijn. 

Door gebruik te maken van curtailment, kun je de onbalans op de markt verminderen. Je zorgt er dan voor dat de opwek van je zonnepanelen minder is wanneer er een overschot aan energie is. Als je op deze manier de onbalans op de markt vermindert, krijg je geld toe.  

Advies op maat

Wil je meer weten over energieopslagsystemen? Of wil je kijken wat de mogelijkheden zijn om de onbalans op te heffen op de energiemarkt? Onze experts laten het je graag zien in een advies op maat!

zakelijke opslag

Download gratis e-book ‘Geld verdienen met zakelijke energieopslag’

check Wanneer energieopslag relevant is voor jouw situatie
check Hoe je geld kunt verdienen op de handelsmarkten
check Hoe je prijzen kunt vergelijken