Laadpassen: zo kies jij de beste

In het kort:

  • Diverse partijen bieden laadpassen aan tegen verschillende tarieven. Sommige laadpassen hebben abonnementen en zijn voordelig bij frequent laden, terwijl andere zonder abonnement handig zijn voor sporadisch gebruik.
  • Als je vaak in het buitenland rijdt, is het verstandig om een laadpas te kiezen met gunstige tarieven voor buitenlandse laadpunten.
  • Het is mogelijk om meerdere laadpassen te gebruiken voor verschillende situaties.
  • Bedrijven bieden zakelijke abonnementen aan voor laadpassen en platforms waarmee je je hele laadplein kunt beheren.

Nederland is één van de voorlopers op het gebied van elektrisch rijden. Laadpunten vind je door het hele land. Ook in de rest van Europa neemt het aantal laadpunten steeds verder toe. Door heel Europa reken je eenvoudig je volle brandstoftank af met je pinpas. Voor elektrische auto’s werkt dit vaak anders: je betaalt de stroom met een laadpas. Er zijn tal van verschillende laadpassen, maar ze werken niet allemaal bij ieder laadpunt in Europa. Daarnaast hebben aanbieders van de verschillende laadpassen eigen prijsafspraken met stroomleveranciers. In dit artikel leggen we je uit hoe laadpassen werken en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste laadpas.

Betalen met een laadpas

Er is een overvloed aan partijen die laadpassen tegen wisselende tarieven aanbieden. Aanbieders zijn zowel energiebedrijven, automerken als laadpuntexploitanten. De ene laadpas kan daardoor goedkoper zijn bij bepaalde laadpunten dan de andere. Ook is het mogelijk dat je bij de ander een lager starttarief betaalt, maar een hogere prijs per kWh stroom. Of precies andersom.

Ook zijn er laadpassen met abonnement. Deze zijn het voordeligste als je vaak moet laden. Je betaalt geen starttarief, maar wel abonnementskosten en laadkosten per kWh. Laadpassen zonder abonnement zijn handig als je weinig bij publieke laadpunten oplaadt. Deze zijn gratis. Je betaalt een starttarief, maar geen abonnementskosten. In het onderstaande rekenvoorbeeld lees je duidelijk af dat je bij minimaal 19 keer laden per maand de abonnementskosten weer terugverdient.

Abonnementskosten€ 6,50
Starttarief per laadbeurt€ 0,35
Kantelpunt€ 6,50 / € 0,35 = 18,50
Na minimaal 19 keer per maand laden, heb je de € 6,50 voor je abonnement er alweer terugverdiend.

Veel laadpassen gebruik je al in heel Europa. Als je veel in het buitenland rijdt, is het slim om te kiezen voor een laadpas met gunstige tarieven bij buitenlandse laadpunten. Het is ook mogelijk om meerdere laadpassen te gebruiken. Zo kies je je ideale laadpas voor gebruik in Nederland en een ander voor in het buitenland. Dat is misschien nog goedkoper! Let wel op: vaak moet je laden in het buitenland activeren voordat je buiten Nederland kunt laden.

Zakelijke oplossingen voor laadpassen

Meerdere bedrijven bieden ook zakelijke abonnementen aan voor bedrijfseigenaren. Dit kunnen zakelijke laadpassen zijn of een geheel platform. Met zo’n platform manage jij je hele laadplein. Hierin stel je gemakkelijk laadtarieven in en worden kosten automatisch verrekend. Ook beheer je wie er gebruik mag maken van je laadpunten. Ideaal als je jouw laadplein gebruikt voor commerciële doeleinden.

In het platform bewaar je overzicht over alle laadsessies en stroomkosten. Ook voeg je eenvoudig nieuwe laadpunten toe of haal je ze weer weg. Medewerkers met een elektrische auto kunnen ook hun eigen laadpunt registreren. Bijvoorbeeld als ze thuis hun auto opladen.

All-in-one oplossingen

Benieuwd welke zakelijke oplossing het beste bij jou past? Bij ELIX helpen we je niet alleen met het maken van de juiste keuze. We helpen je ook bij het kiezen van een optimaal zakelijk laadplein. Meer weten? Vraag een vrijblijvend adviesrapport laadpaal aan.

mockup rendement op zakelijke laadpleinen

Download gratis e-book ‘Rendement op zakelijke laadpleinen’

vinkje Welke stappen je moet zetten om een laadplein te realiseren

vinkje Welke fiscale en subsidie voordelen er zijn rondom laadpalen

vinkje Wat voor mogelijkheden er zijn in laadpunten en laadpalen