Verbruik analyseren: waar kijken we naar?

Denk je na over het afsluiten van een dynamisch energiecontract bij ELIX? Dan is het analyseren van je verbruik altijd onderdeel van onze procedure. Door jouw verbruik te analyseren, geven we je inzicht in je verbruik en opwek. Door bewuster te worden van je verbruik en opwek, kun je bijvoorbeeld energiekosten besparen. Maar waar kijken we naar als we de data analyseren? En wat kun je vervolgens met deze analyse? In deze blog lopen we de belangrijkste zaken voor het analyseren van jouw verbruik bij langs.

Piekbelasting

Als eerste kijken we naar de piekbelasting. Dit is de hoogte van het verbruik op het moment dat je het meest verbruikt. Dit heeft invloed op jouw netbeheerkosten. Op basis van de piekbelasting wordt namelijk het gecontracteerd vermogen bepaald. Hoe hoger dit vermogen is, hoe meer je betaalt aan je netbeheerder. Bij het opstarten van je productieproces kunnen er bijvoorbeeld pieken in je verbruik plaatsvinden. Door piekbelasting mee te nemen in de analyse, kunnen we precies zien welke pieken je wanneer hebt. 

Door middel van deze analyse kun je actie gaan ondernemen. Je kan bijvoorbeeld kijken of het rendabel is om gebruik te maken van peak shaving. Peak shaving vermindert het stroomverbruik snel en voor korte duur. Hierdoor voorkom je pieken in je verbruik. Als je de piekbelasting voorkomt, kan je gecontracteerd vermogen omlaag. En met een lager gecontracteerd vermogen, bespaar je op je netbeheerkosten. 

Vaak betaal je tussen de € 1,50 en € 2,- per kW per maand aan je netbeheerder. Als je dan je gecontracteerd vermogen kan verlagen van 100 kW naar 40 kW, scheelt dat 60 kW per maand. Dat betekent dat je 60 x 1,5 x 12 = € 1080,- minder betaalt per jaar. 

Basislast

Als we jouw verbruik analyseren, nemen we ook je basislast mee. De basislast, die we ook wel continuverbruik noemen, is het verbruik dat je op elk moment in de tijd hebt. Dit is dus het verbruik van apparaten die continu aanstaan, zoals bijvoorbeeld de koelkast of vriezer.

Blijkt uit de analyse dat je continuverbruik hoger is dan verwacht? Dan zou het zo kunnen zijn dat er apparaten onnodig dag en nacht aan staan. Als dit zo is, kun je actie ondernemen en verspilling voorkomen.

Verbruikspatronen

Je verbruikspatronen geven de belangrijkste informatie. We bekijken je verbruikspatronen op drie niveaus: 

  1. Het verbruik gedurende een jaar, oftewel het seizoenspatroon.
  2. Het verbruik gedurende een week: het weekpatroon.
  3. Het verbruik gedurende een dag. Je dagpatroon dus.

Seizoenspatroon

Het seizoenspatroon geeft weer hoe het verbruik verschilt tussen de maanden. We zien daardoor dus ook het verschil in verbruik tussen de seizoenen. Bij een productieproces kun je gedurende het jaar een vrij constant verbruik verwachten. Verwarm je elektrisch? Dan zien we in de wintermaanden een hoger verbruik dan in de zomermaanden. 

Verbruik analyseren

Weekpatroon

Het is eigenlijk al vanzelfsprekend wat het weekpatroon doet. Door middel van het weekpatroon kan jij jouw verbruik door de week heen zien. Hoe het patroon eruitziet, hangt af van jouw situatie. Hieronder zie je het weekpatroon van een kantoorpand. Je ziet duidelijk dat het verbruik doordeweeks hoger is dan in het weekend. Stel dat het gaat om een productieproces dat 24/7 doorgaat, dan ziet dit weekpatroon er natuurlijk heel anders uit.

Verbruik analyseren

Dagpatroon

Als laatste analyseren we je dagpatroon. Dit laat zien hoe je verbruik per uur van de dag verloopt. Een proces dat dag en nacht doorgaat, zal een relatief constant verbruik laten zien. Bij een retailwinkel daarentegen, zie je natuurlijk vooral verbruik tijdens de openingstijden. 

Verbruik analyseren

Data is niks zonder context

Met het inzichtelijk maken van je verbruikspatronen is de eerste stap gezet, maar kun je nog niet zoveel. Zodra jouw verbruikspatronen in ELIX Insight staan, gaan we er samen met jou naar kijken. We kijken dan of de verbruikspatronen overeenkomen met wat er verwacht mag worden op basis van de activiteiten in jouw pand. Kortom: wij leveren inzicht en samen plaatsen we dit in de juiste context. Denk hierbij aan het kijken naar welke apparaten er onnodig 24/7 aanstaan of de mogelijke inzet van peak shaving.

Kortom, wanneer wij jouw verbruik analyseren kijken we naar veel verschillende factoren. Door deze analyse kan jij onder andere geld besparen op de kosten van je netbeheerder. Wil jij nou ook meer inzicht in je eigen verbruik? Boek dan een gratis demo en ontdek wat wij voor jou kunnen doen. 

ebook energiemonitoring en winstgevende verduurzaming 203x300 1

Download gratis e-book: ‘Energiemonitoring en winstgevende verduurzaming’

vinkje Met energiemonitoring wettelijk verplichte besparingen doorvoeren

vinkje Zien waar je het meeste geld verliest

vinkje Maximaal inzicht in het energieverbruik van je pand

vinkje Welke aansluitwaarde je écht nodig hebt