Lagere rekening netbeheerder: zo doe je dat met ELIX Insight

Voor je zakelijke energie betaal je naast de kostprijs en verschillende overheidsheffingen ook netwerkkosten. Heb jij een grootverbruikersaansluiting? Dan is de kans groot de rekening van je netbeheerder hoger uitkomt dan eigenlijk nodig is. We leggen uit hoe dat komt en hoe je met ELIX Insight de rekening van je netbeheerder kunt verlagen. 

Het probleem: wat is het gecontracteerd vermogen?

Waar kleinverbruikers de netwerkkosten via hun energieleverancier betalen, krijg je met een grootverbruikersaansluiting een rekening van je netbeheerder. Je betaalt je netbeheerder niet voor de hoeveelheid energie die je verbruikt, maar voor de capaciteit die je reserveert op het net. We noemen deze reservering het gecontracteerd vermogen. 

Voor jou als grootverbruiker houden netwerkkosten dus in dat je een bepaald bedrag per maand betaalt voor elke kWh of kuub gas die je in theorie af kan nemen. Verbruik je minder capaciteit dan je gereserveerd hebt? Dan heb je pech: je betaalt voor de mogelijkheid om gebruik te maken van de gereserveerde capaciteit tijdens je piekbelasting.

Wat als je meer verbruikt dan je gecontracteerd vermogen?

Het kan gebeuren dat je meer capaciteit nodig hebt dan je eigenlijk gereserveerd hebt. Die extra capaciteit krijg je natuurlijk niet cadeau. Als je het gecontracteerd vermogen overschrijdt, kan het volgende gebeuren: 

  1. In het geval van elektriciteit wordt het gecontracteerd vermogen automatisch naar boven aangepast. Je reservering wordt dan dus vergroot en je gaat vanaf dat moment per maand meer betalen. 
  2. Als het om gas gaat, kun je een boete krijgen voor het overschrijden van je reservering. 

Bij veel ondernemers zien we dat deze situaties onopgemerkt voorbij gaan: de wijziging in de standaardfactuur wordt niet altijd opgemerkt door de financiële administratie. Het kan dus zijn dat je ongemerkt veel meer kwijt bent aan netwerkkosten dan je denkt!

Welke rol speelt ELIX Insight?

Of het nou gaat om boetes of om kosten voor capaciteit die je helemaal niet gebruikt, wat ons betreft zijn het simpelweg onnodige kosten. Al helemaal omdat ze voorkomen kunnen worden met goede energiemanagement en energiemonitoring. Daarin speelt ELIX Insight een belangrijke rol. ELIX Insight helpt je op drie manieren naar een lagere rekening van je netbeheerder.

1: Piekbelasting vergelijken met het gecontracteerd vermogen

Het kan zijn dat je gecontracteerd vermogen hoger is dan noodzakelijk, en dat is natuurlijk zonde. Daarom vergelijken we je piekbelasting met de hoogte van je gecontracteerd vermogen. Blijkt je gecontracteerd vermogen hoger dan je piekbelasting? Dan kun je deze naar beneden bijstellen en zo een lagere rekening van je netbeheerder krijgen. 

2: Waarschuwing bij risico op overschrijden

ELIX Insight monitort je piekbelasting. Zodra overschrijding op de loer ligt, krijg je een signaal. Op basis van deze waarschuwing kun je maatregelen gaan nemen, waardoor je kunt voorkomen dat je met extra kosten te maken krijgt. 

3: Analyse piekbelasting

Je piekbelasting kan nog veel meer informatie opleveren. We kijken onder andere naar hoe hoog de piekbelasting is en naar wanneer deze plaatsvindt. Dit levert belangrijke inzichten op die besparingsmogelijkheden blootleggen. Stel, je piekbelasting is onverwacht hoog. Met ELIX Insight merk je dit snel op, waardoor je maatregelen kunt nemen om de piekbelasting te verlagen. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat je niet alle machines tegelijk gebruikt of de productie meer over de dag verdelen. En je ziet het vast al aankomen: als je piekbelasting lager is, kan ook je gecontracteerd vermogen omlaag en verlaag je de rekening van je netbeheerder. 

Meer weten over wat ELIX Insight voor je doet?

Naast dat ELIX Insight kan helpen om een lagere rekening van je netbeheerder te krijgen, is het ook een handige tool om te voldoen aan belangrijke wetgeving en het verduurzamen van je bedrijfspand. Het begint namelijk allemaal met inzicht, en dat is precies waar ELIX Insight voor bedoeld is. Vraag nu een gratis demo aan en ervaar zelf hoe je kunt profiteren van ELIX Insight.

ebook energiemonitoring en winstgevende verduurzaming 203x300 1

Download gratis e-book: ‘Energiemonitoring en winstgevende verduurzaming’

vinkje Met energiemonitoring wettelijk verplichte besparingen doorvoeren

vinkje Zien waar je het meeste geld verliest

vinkje Maximaal inzicht in het energieverbruik van je pand

vinkje Welke aansluitwaarde je écht nodig hebt