Windmolens stilzetten: de voordelen van curtailment

In Nederland staan ongeveer 3.000 windmolens. Maar soms draaien ze niet, terwijl er wel veel wind staat. Waarom is dat eigenlijk? Waarom zou je windmolens stilzetten? Een belangrijke reden is curtailment. Dit fenomeen heeft een aantal verrassende voordelen. In dit artikel gaan we dieper in op waarom windmolens worden stilgezet en wat de voordelen hiervan zijn. 

Waarom windmolens stilzetten?

Hoewel windmolens een belangrijke rol spelen in de productie van duurzame energie, zijn er situaties waarin het stilzetten van de windmolens voordelen kan bieden. Het tijdelijk stilleggen van windmolens is soms bijvoorbeeld veiliger, of noodzakelijk vanwege onderhoud. Bij extreme weersomstandigheden is het namelijk veiliger om ze stil te zetten in verband met mogelijke beschadigingen. Ook kan geluidsvermindering een reden zijn. 

Daarnaast speelt curtailment dus ook een grote rol. We noemen curtailment ook wel flexibel schakelen. Curtailment is het bewust stoppen of verminderen van de productie van elektriciteit.  

Voordelen van curtailment 

Er zitten veel voordelen aan curtailment. We zetten een paar van de voordelen even op een rijtje. 

Balanceren 

Curtailment biedt de mogelijkheid om vraag en aanbod van elektriciteit in evenwicht te brengen. Wanneer er weinig vraag is naar elektriciteit, kan het vermogen van windmolens worden verminderd. Hierdoor wordt er geen onnodige energie geproduceerd en blijft het elektriciteitsnet in balans

Voorkomen van congestie

Windmolens worden vaak gebouwd in gebieden met veel windkracht, zoals kustgebieden. Ondertussen dreigt op steeds meer plekken overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Dit noemen we netcongestie.

Je kan je voorstellen dat als alle windmolens in 1 park op volle kracht draaien, er veel energie wordt opgewekt. Dit is natuurlijk niet handig wanneer we te maken hebben met netcongestie. Hierom is het soms nodig om enkele windmolens zachter te laten draaien of helemaal uit te zetten.

Integratie van duurzame energie

We willen duurzame energie steeds meer integreren in de samenleving. Dit zorgt voor uitdagingen met betrekking tot de betrouwbaarheid en stabiliteit van het net. De productie van windenergie hangt namelijk af van de weersomstandigheden. En die weersomstandigheden kunnen behoorlijk schommelen. Omdat die schommelingen ten koste gaan van de betrouwbaarheid en stabiliteit van het elektriciteitsnet, moet de energie-output van windmolens gereguleerd worden. 

En dat is precies wat curtailment kan doen. Flexibel schakelen is een manier om de energie-output van windmolens te reguleren en zo de schommelingen in het net op te vangen. Zo wordt een betrouwbaarder en stabieler netwerk gecreëerd. 

Curtailment bij zonnepanelen 

Curtailment wordt niet alleen gebruikt bij windmolens. Ook voor eigenaren van zonnestroominstallaties kan curtailment mooie voordelen opleveren. Benieuwd hoe het flexibel schakelen bij zonnepanelen werkt? In dit artikel lees je over hoe je met curtailment kunt verdienen. En in ons artikel over de voorwaarden voor curtailment laten we zien wanneer je in aanmerking komt om flexibel te schakelen.

ebook businesscase zakelijke zonnepanelen 999x1024

Download gratis e-book ‘Businesscase van zakelijke zonnepanelen’

check Hoe de businesscase voor zakelijke zonnepanelen tot stand komt
check De belangrijke inkomstenstromen
check Welke stappen je moet zetten voor een optimaal rendement
check De rol die dynamische energie kan spelen in de businesscase