Dynamische gaslevering, hoe werkt dat?
Dynamische gaslevering is een populair begrip. Geen wonder: er gebeurt van alles op de gasmarkt en dat voelen we allemaal. De prijzen voor gas zijn een stuk hoger dan we gewend zijn en dat zal helaas nog wel even zo blijven. Een goed moment om na te denken over je energiecontract. Want wist je dat dynamische gaslevering voor veel zakelijke verbruikers een flinke besparing kan opleveren? We leggen je uit hoe het werkt.
Wat is dynamische gaslevering?
Met een dynamisch energiecontract neem je energie af tegen de inkoopprijs van dat moment. Voor elektriciteit is dit een uurprijs en voor gas een dagprijs. Bij dynamische gaslevering beweegt je tarief dus mee met de stijgingen en dalingen op de markt. Het voordeel: als de dagprijs van gas daalt profiteer je hier gelijk van, omdat jouw tarief meebeweegt.
Maar eerlijk is eerlijk, met stijgende dagprijzen gaat dat natuurlijk net zo. En toch is dynamische gaslevering onderaan de streep voordeliger. Dat heeft veel te maken met de kosten voor een vast contract.
Wat maakt een vast contract zo duur?
Afhankelijk van welk contract je hebt, koopt je energieleverancier je gas in op de dagmarkt of op de termijnmarkt. Bij een dynamisch contract gebeurt dit op de dagmarkt, waarbij ook jouw tarief meebeweegt met de dagprijzen. Bij een contract met een vaste prijs, koopt jouw energieleverancier in op de termijnmarkt, waardoor je een vast bedrag betaalt.
Inkopen op de termijnmarkt gaat gepaard met een risico. Energieleveranciers kopen het gas namelijk in voor een vaste prijs, terwijl de toekomstige prijzen nog niet bekend zijn. Zij vangen dus het risico van stijgende energieprijzen op. En om dit risico te kunnen dekken, betaal jij verschillende premies aan je energieleverancier. Je betaalt daardoor uiteindelijk meer dan alleen de inkoopprijs van gas.
Hoewel de voorspelbaarheid van een vast contract aantrekkelijk klinkt, betaal je er dus een hoge prijs voor. Dat je met een dynamische prijs gemiddeld goedkoper uit bent, laat de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) zien in de tabel hieronder.
Wat maakt dynamische gaslevering voordelig?
Natuurlijk zijn er situaties waarin een vast of variabel energiecontract voor jou de meest aantrekkelijke keuze is. Toch blijkt voor veel ondernemers de overstap naar een zakelijk dynamisch energiecontract een goede zet. De voordelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
Je betaalt geen winstopslag
Als je gaat voor dynamische gaslevering, neem je gas af tegen de kostprijs. Doordat een dynamische leverancier minder risico loopt, komen er naast de vaste leveringskosten dus geen extra kosten bij. Het voordeel zit ‘m hier dus in het besparen op die extra marge, omdat je zelf het risico op stijgende prijzen neemt.
Je profiteert van prijsdalingen
Je zit bij dynamische gaslevering nooit langer dan nodig vast aan hoge tarieven. Zodra de inkoopprijzen dalen, daalt jouw gastarief mee. Zitten we een tijdje met hoge gasprijzen? Dan is de kans groot dat dit zich na verloop van tijd wel weer uitmiddelt.
Je speelt in op actuele prijzen
Met een dynamisch energiecontract heb je zelf invloed op je energiekosten. Omdat je de actuele prijzen kunt bekijken, kun je je verbruik er mogelijk op aanpassen. Vooral in het geval van stroom kun je je verbruik vaak afstemmen op de momenten dat de stroomprijs laag of zelfs negatief is. In je gasverbruik speelt dit voordeel een minder grote rol. Er zit vaak nou eenmaal een grens aan de mate waarin je met je gasverbruik kan spelen.
Dynamische gaslevering uiteindelijk goedkoper
We zien over het algemeen dat ondernemers aan het eind van de rit goedkoper uit zijn met dagprijzen dan met vaste prijzen. En ook een variabel energiecontract, waarbij jouw vaste prijs eens in de paar maanden verandert, blijkt onderaan de streep duurder dan een dynamisch energiecontract. De VvDE zette de gemiddelde variabele energieprijzen en de gemiddelde dynamische energieprijzen voor het jaar 2023 naast elkaar in onderstaande grafiek.
Op enkele zomermaanden na was je in 2023 met een dynamisch contract goedkoper uit. En in sommige maanden behoorlijk flink ook. Ook de jaartotalen liegen er niet om: dynamische gaslevering is aan het eind van de rit de goedkoopste optie.
Hoe profiteer jij van dynamische gaslevering?
De schommelingen in de huidige gasprijzen maken het voor ondernemers steeds aantrekkelijker om voor dynamische gaslevering te gaan. Benieuwd of dynamische gaslevering voor jou ook interessant is? In een gratis adviesgesprek bespreken we graag met je wat jouw mogelijkheden zijn.