Zakelijk energiecontract afsluiten: vast, variabel of dynamisch?

Waar we de vaste en variabele energiecontracten al een poosje kennen, wordt het ook steeds aantrekkelijker om een dynamisch zakelijk energiecontract af te sluiten. In deze blog zetten we de voor- en nadelen van de verschillende soorten zakelijke energiecontracten op een rij en leggen we uit hoe je de beste keuze kunt maken. 

Vast energiecontract

Zakelijk energiecontract afsluiten vast

Met een vast energiecontract blijft je stroomprijs voor 1 tot 3 jaar gelijk. Zo kom je niet voor verrassingen staan en hoef je je geen zorgen te maken over plotselinge prijsstijgingen. 

Jouw energieleverancier vangt het risico van variërende prijzen voor je op. Hiervoor brengen ze extra marge in rekening.

+ Bij prijsstijgingen blijft jouw stroomprijs gelijk
+ De kosten van je energierekening zijn goed te voorspellen

Door extra marge gemiddeld duurder dan andere energiecontracten
Als de marktprijs daalt, blijft je aan je hoge prijs vastzitten
Je profiteert niet van negatieve stroomprijzen

Variabel energiecontract

Zakelijk energiecontract afsluiten variabel

Een variabel energiecontract sluit je af voor onbepaalde tijd en kun je iedere maand opzeggen. Je betaalt een variabel energietarief, dat ieder half jaar gewijzigd wordt. 

Loopt je vaste energiecontract af en verleng je niet? Dan krijg je automatisch een variabel energiecontract.

+ Je kunt je energiecontract opzeggen wanneer je wilt
+ Je profiteert van prijsdalingen

Als de prijzen stijgen, stijgt jouw energietarief mee
 Met een variabel energiecontract ben je vaak duurder uit
Je profiteert niet van negatieve stroomprijzen

Dynamisch energiecontract

Zakelijk energiecontract afsluiten dynamisch

Als je een zakelijk dynamisch energiecontract hebt, neem je stroom af tegen dynamische stroomprijzen. Deze veranderen ieder uur en zijn gebaseerd op de inkoopprijzen op de energiebeurs. 

Omdat je met dit energiecontract het risico op stijgende stroomprijzen zelf neemt, komen er geen extra kosten bij kijken. Je betaalt dus alleen de beursprijs en servicekosten.

+ Als de marktprijs daalt, daalt je stroomprijs
+ Je profiteert van negatieve stroomprijzen
+ Gemiddeld goedkoper dan andere energiecontracten

Je energie-uitgaven zijn lastiger te voorspellen
Je loopt risico bij stijgende stroomprijzen

Welk energiecontract moet ik kiezen?

Een kant en klaar antwoord op deze vraag hebben we helaas niet voor je. Want waar voor het ene bedrijf de voorspelbaarheid van een vast contract belangrijk is, kan het andere bedrijf juist flink profiteren van dynamische stroomprijzen. Door voor het zakelijke energiecontract te kiezen dat het beste bij jouw specifieke situatie past, kun je besparen op je energiekosten.

We leggen de vier belangrijkste overwegingen nog even wat verder uit. Zo kun jij makkelijk achterhalen welke energieleverancier en inkoopstrategie bij jou past. 

1: Kun je fluctuaties in je energierekening opvangen?

Met een dynamisch energiecontract zal je energierekening de ene maand laag zijn en de andere maand wat hoger. Kun je dit opvangen? Dan is een dynamisch energiecontract voordeliger. Is stabiliteit belangrijk voor jouw bedrijf? Dan kun je soms beter kiezen voor een hogere, maar vaste prijs. 

termijnbedrag zakelijke energie 1024x498

2: Heb je een zonnestroominstallatie?

Omdat de opwek van zonnestroom heel erg afhankelijk is van seizoenen en weersomstandigheden, is het voor traditionele energiebedrijven lastig om jou te faciliteren. We adviseren je als eigenaar van een zonnestroominstallatie te kiezen voor een dynamisch energiecontract. Substantieel elektriciteit terugleveren brengt bij een vast energiecontract namelijk vaak extra kosten met zich mee. Daarnaast heb je met een dynamisch energiecontract ook de mogelijkheid om je rendement te verhogen met curtailment

3: Wat zijn de marktomstandigheden op het moment dat je een zakelijk energiecontract afsluit?

Stijgen de stroomprijzen? Dan kun je beter niet voor een vast energiecontract kiezen en al helemaal niet voor een lange periode. De kans is namelijk groot dat in die periode de prijzen weer gaan dalen en je wilt natuurlijk niet dat jij dan nog voor een lange tijd aan die hoge prijs vast zit. 

Als de prijzen juist heel laag zijn, kan een vast energiecontract een goede optie zijn. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je bij een vast energiecontract een opslag per kWh moet betalen. Denk dus goed na of de lage stroomprijs deze extra kosten waard zijn. 

4: Wat is je verbruikspatroon?

Als je een vast verbruikspatroon met weinig fluctuatie hebt, kan een vaste prijs voor jou gunstiger zijn. Bij veel fluctuatie wordt een dynamisch energiecontract interessant. Al helemaal als je je energieverbruik per uur kunt sturen. Je energieleverancier kan dan met je meesturen en financiële voordelen voor je behalen. 

Bekijk welk energiecontract het beste bij jou past

Nu je inzicht hebt in de overwegingen die een rol spelen bij het kiezen van een energiecontract, kun je bekijken welk energiecontract het beste bij jou past. In onderstaande afbeelding helpen we je de juiste keuze te maken.

energiecontract beslisboom e1697033347438 1024x805

Voor veel ondernemers blijkt een dynamisch energiecontract de meest aantrekkelijke keuze. Onze energiespecialist legt je uit hoe dat komt.

Met een goed advies op maat weet je zeker dat je voor het juiste energiecontract kiest. Vraag een gratis en vrijblijvend advies aan en ontvang een volledig uitgewerkte businesscase van onze experts. Of bereken meteen ons aanbod voor zakelijke energie

elix energiecontractscan 243x300 1

Bereken gratis jouw gemiddelde termijnbedrag voor dynamische energie

check Krijg direct inzicht in je maandbedrag
check Ontdek hoe je bespaart op je energierekening
check Bekijk hoe je profiteert van negatieve energieprijzen