Home   >   Zakelijke laadplein   >   HBE’s verkopen voor meer rendement op je laadplein

HBE's verkopen voor meer rendement op je laadplein

4 min leestijd
Gepost op 05 augustus 2023

Wanneer je een laadplein exploiteert, verdien je geld met het verkopen van elektriciteit. Maar je kunt je rendement nog verder verbeteren met het verkopen van HBE’s. In dit artikel lees je wat HBE’s zijn, hoe je HBE’s krijgt en hoe je HBE’s kunt verkopen voor meer rendement op je laadplein. 

HBE’s: wat zijn het?

De overheid wil het gebruik van hernieuwbare energie in het vervoer stimuleren. HBE’s, ofwel Hernieuwbare Brandstofeenheden, spelen hierbij een belangrijke rol.  

Eerst even over de achtergrond van HBE’s. Alle EU-lidstaten moeten het aandeel hernieuwbare energie in het vervoer verhogen en de uitstoot van brandstof verlagen. Nederland gebruikt hiervoor het HBE-marktmechanisme. 

Dat marktmechanisme werkt zo: leveranciers van fossiele brandstoffen hebben een zogenaamde jaarverplichting. Deze verplichting houdt in dat ze moeten compenseren voor hun koolstofemissie. En dat moeten ze doen in de vorm van HBE’s. 

Wie een jaarverplichting heeft, moet voor een bepaald percentage van zijn leveringen aan vervoer HBE’s op zak hebben. Dit percentage neemt elk jaar toe, en ligt dit jaar op 18,9 procent. 

Hoe krijg je HBE’s?

Leveranciers van fossiele brandstoffen kunnen op verschillende manieren aan de HBE’s komen. De eerste manier is door zelf groene energie aan vervoer te leveren. Voor iedere GJ geleverde duurzame energie kun je één HBE registreren. 

Een andere manier, die in de praktijk veel meer voorkomt, is door de HBE’s te kopen bij derden. En je raadt het al: hier wordt het interessant voor eigenaren van een zakelijk laadplein.

Vrijwillig HBE’s verdienen

Want ook als je geen jaarverplichting hebt, kun je HBE’s registreren. Je kunt ze in Nederland namelijk verhandelen voor een marktprijs. En zodra leveranciers van fossiele brandstoffen de HBE’s die jij hebt geregistreerd kopen, loopt het geld van de grijze naar de groene industrie. 

Ook jij plukt er de vruchten van: met het vrijwillig registreren en verkopen van HBE’s kan je namelijk mooie inkomsten genereren. Helemaal nu de vraag naar elektrische laadinfrastructuur in rap tempo toeneemt.

HBE's verkopen voor meer rendement op je laadplein

Wanneer kun je verdienen aan HBE’s? 

Om te kunnen verdienen aan HBE’s, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen: 

  • Je onderneming staat ingeschreven bij de KvK en je levert vanuit deze onderneming elektriciteit aan wegvoertuigen of binnenvaartschepen.
  • Je hebt een eigen hoofdaansluiting op de locatie. 
  • Door de administratieve kosten die bij het registreren van HBE’s komen kijken, is het pas vanaf een bepaalde hoeveelheid geleverde elektriciteit financieel interessant om iets met HBE’s te doen. Dus:
    • Je levert met je laadplein minimaal 60.000 kWh per jaar
      of
    • Je wekt lokaal duurzame energie op en levert met je laadplein minimaal 15.000 kWh per jaar

Hoeveel HBE’s kun jij verdienen?

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kunnen HBE’s een interessant verdienmodel opleveren. Je moet best wat elektrische voertuigen van elektriciteit voorzien voordat je een HBE kunt registreren. Eén HBE staat namelijk voor 1 GJ aan geleverde duurzame energie. En omdat wij eigenlijk altijd in kWh rekenen, maakten we de volgende rekensom: 

HBE's verkopen: hoeveel kun jij verdienen?

Van de energie die je levert aan voertuigen, kun je het duurzame deel registreren. Dus lever je vanuit het net? Dan geldt het gemiddelde aandeel groene stroom in Nederland van de afgelopen twee jaar. Op dit moment is vastgelegd dat 30,4 procent van de energie uit het net groen is. Dus als je levert vanuit het net, kun je 30,4 procent van de totale leveringshoeveelheid registreren. 

Wek je zelf duurzame energie op, bijvoorbeeld met een zakelijke zonnestroominstallatie? Dan kun je 100 procent groene energie leveren en registreer je dus die volle 100 procent van je leveringshoeveelheid. En omdat de overheid elektrische leveringen wil stimuleren, geldt daarvoor ook nog eens een stimuleringsfactor van 4. Je verdient dan bij 2780 kWh geleverde groene energie niet 10, maar 40 HBE’s. 

Hieronder laten we zien welke leveringshoeveelheid er in beide situaties nodig is om 40 HBE certificaten te verdienen. 

HBE's verkopen voor meer rendement op je laadplein

Hoeveel geld kun je met HBE’s verdienen?

Hoeveel geld je kunt verdienen met HBE’s, hangt af van een aantal factoren. Ten eerste wisselt de prijs voor HBE’s enorm, vaak tussen de € 10 en € 15. Bovendien maakt het dus uit hoeveel en welke stroom jij levert. Een kant en klaar antwoord op hoeveel geld je met HBE’s kunt verdienen, hebben we dus niet. Maar we geven je hieronder vast een idee met een rekenvoorbeeld. 

Netstroom Groene stroom
Leveringshoeveelheid 75.000 kWh

270 GJ

75.000 kWh

270 GJ

Aandeel groene stroom 30,4 % 100 %
Geleverde groene stroom 82 GJ 270 GJ
Stimuleringsfactor x4 328 GJ 1.080 GJ
Aantal HBE’s 329 1.080
Vergoeding HBE € 13 € 13
Opbrengst bruto € 4.264 € 14.040
Auditkosten € 2.500 € 2.500
Netto opbrengst € 1.764 € 11.540

Investeren in een zakelijk laadplein een slimme zet voor jou?

Kom je in aanmerking om te verdienen aan HBE’s? Dan kan dit je businesscase extra interessant maken. Maar ook als je niet kunt verdienen met HBE’s, is de investering in een laadplein al snel een slimme zet. Helemaal met het oog op de ontwikkelingen in de toekomst

Benieuwd hoe jouw businesscase voor een zakelijk laadplein eruitziet? Ontdek het in een gratis advies op maat.

Meer weten over het rendement van een laadplein bij jouw bedrijf?