Zakelijk laadplein: zorg dat je als ondernemer voorbereid bent op de toekomst van laadpalen

Steeds meer Nederlanders stappen over op elektrisch rijden. In 2023 was ruim 30% van de nieuw verkochte auto’s elektrisch. Met deze forse stijging in elektrische auto’s groeit de vraag naar laadpalen natuurlijk ook. En die grote vraag naar laadpalen brengt voor jou als ondernemer kansen met zich mee! Helemaal omdat de meeste elektrische auto’s in zakelijk bezit zijn, is investeren in een zakelijk laadplein een slimme zet. 

Benieuwd hoe jij het beste op deze ontwikkelingen in kunt spelen? In deze blog laten we je zien hoe jij met een investering in een zakelijk laadplein kunt anticiperen op de toekomst van laadpalen. 

Waarom laadpalen bij je bedrijfspand?

Vanaf 2035 mogen er geen nieuwe diesel- of benzine-auto’s meer verkocht worden. Dat vergroot de kans dat jouw personeel en je klanten steeds vaker met een elektrische auto langskomen. Maar wist je dat 70% van de Nederlanders geen eigen oprit heeft, en dus ook geen laadpaal voor de deur? Daarom zullen publieke laadpalen steeds belangrijker worden. Als jij dan laadpalen bij je bedrijfspand hebt staan, heeft dat voordelen voor je klanten, je personeel en voor jou!

Je klanten zullen blij zijn met de gastvrijheid en extra service die je met een zakelijk laadplein biedt: met een tevreden gevoel en opgeladen accu’s gaan ze na een bezoekje weer op pad. 

Daarnaast is een zakelijk laadplein natuurlijk ideaal voor je personeel. Ze kunnen hun elektrische auto gewoon opladen tijdens het werk, en ze hoeven dus niet buiten werktijd op zoek naar een publieke laadpaal. Je personeel zal gegarandeerd blij zijn dat je ze deze mogelijkheid biedt.

Tot slot is een zakelijk laadplein voordelig voor jou als ondernemer. Je geeft je personeel dat elektrisch rijdt waarschijnlijk reiskostenvergoeding in de vorm van een laadpas. Aangezien je op de zaak een lagere inkoopprijs hebt dan bij publieke laadpalen, is het voor jou voordeliger als je personeel je zakelijke laadplein gebruikt.

Hoe ziet de toekomst van laadpalen eruit?

Net als de ontwikkeling van elektrische auto’s nog volop in beweging is, geldt dat ook voor de bijbehorende laadpalen.

De meeste moderne openbare laadpalen leveren een vermogen van 11 kW tot 22 kW. Dit is al meer dan een paar jaar geleden, en de verwachting is dat dit vermogen verder zal toenemen. Tegelijkertijd zullen er dus steeds meer elektrische auto’s zijn die opgeladen moeten worden, waardoor de druk op het elektriciteitsnet zal toenemen. Maar jouw zakelijke laadplein kan juist deel zijn van de oplossing! Dat zit zo.

Er bestaan namelijk laadpalen die gebruik maken van load balancing. Een systeem meet dan continu hoeveel stroom er wordt afgenomen en grijpt in wanneer dit te hoog dreigt te worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld door tijdelijk minder stroom naar de auto sturen. Door voor je zakelijke laadplein te kiezen voor laadpalen met load balancing, voorkom je overbelasting van het elektriciteitsnet

Een tweede interessante ontwikkeling is het zogenaamde bidirectioneel laden dat een aantal jaar geleden zijn intrede deed. Hierbij leveren elektrische auto’s via laadpalen energie terug aan het elektriciteitsnet. Dit wordt ook wel Vehicle-to-Grid (V2G) genoemd. Hoewel de techniek nog in de kinderschoenen staat, verwachten we dat er steeds meer vraag zal zijn naar laadpalen met deze functie. Hierdoor wordt het mogelijk om je piekvermogen overdag op te vangen en stroom die je normaal gesproken teruglevert, weer in de vloot elektrische auto’s te gebruiken. Het is in ieder geval geen gek idee nu alvast voor te sorteren op V2G-techniek in je laadpalen.

Advies op maat

Het is best ingewikkeld om op de juiste manier te anticiperen op de toekomst van laadpalen. Vertrouw daarom op de experts van ELIX. Wij houden continu de laatste ontwikkelingen in de gaten en denken na hoe we dit in het voordeel van ondernemers kunnen inzetten.

Wil je weten wat laadpalen voor jouw bedrijf zouden betekenen? Of wil je meer inzicht in de kosten van een zakelijk laadplein? Vraag dan een gratis adviesrapport aan. 

mockup rendement op zakelijke laadpleinen

Download gratis e-book ‘Rendement op zakelijke laadpleinen’

vinkje Welke stappen je moet zetten om een laadplein te realiseren

vinkje Welke fiscale en subsidie voordelen er zijn rondom laadpalen

vinkje Wat voor mogelijkheden er zijn in laadpunten en laadpalen