Opzegboetes voor energiecontracten: hoe zit dat?

Sinds 1 juli 2023 is er het een en ander veranderd rondom opzegboetes voor zakelijke energiecontracten. Ben je kleinverbruiker en heb je een zakelijk energiecontract of wil je er een afsluiten? Dan is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden. Niet ingewikkeld, maar wel belangrijk als je wil voorkomen dat je voor dure verrassingen komt te staan. 

In dit artikel vind je de antwoorden op alle belangrijke vragen en lees je waarom een vast energiecontract vaak niet de slimste keuze is voor ondernemers. 

Wat gebeurt er als je je energiecontract opzegt?

Als je je energiecontract opzegt, gaat de volgende dag je opzegtermijn in. Of je nou een vast energiecontract met een looptijd van 3 jaar hebt of een energiecontract zonder een bepaalde looptijd, maakt hiervoor niet uit. Je hebt altijd te maken met een opzegtermijn van 30 dagen. 

Daarnaast kan het zijn dat je een opzegboete aan je energieleverancier moet betalen. 

Wanneer krijg je een opzegboete?

Of je een opzegboete krijgt, hangt af van het type energiecontract dat je op wil zeggen. Alleen bij een vast energiecontract, waarbij sprake is van een bepaalde looptijd, kun je een opzegboete krijgen. 

Wil je een variabel of dynamisch energiecontract opzeggen? Dan krijg je dus geen opzegboete.

Zijn de energieprijzen op het moment dat je je vaste energiecontract opzegt lager dan de tarieven in het energiecontract dat je opzegt? En zeg je meer dan 7 dagen voor het einde van de looptijd op? Dan draait jouw leverancier verlies en moet jij een opzegboete betalen. 

Waarom een opzegboete voor energie?

Zodra je een energiecontract afsluit voor een bepaalde tijd, koopt je energieleverancier alvast energie in op basis van jouw geschatte jaarverbruik. Als jij je contract opzegt voordat je contract afloopt, blijft je energieleverancier met deze energie en de kosten hiervoor zitten. Om die kosten te kunnen dekken, brengt je energieleverancier een opzegboete in rekening. 

Zo kun je berekenen hoeveel verlies een energieleverancier draait als een vast energiecontract voor het einde van de looptijd opgezegd wordt:

(energietarief in het contract - energietarief voor nieuwe klanten) * (geschatte verbruik - verbruik op het moment van opzeggen)

Hoe wordt een opzegboete berekend?

Sinds 1 juni 2023 gelden er nieuwe regels rondom opzegboetes voor energiecontracten. Heb je je energiecontract voor die tijd afgesloten? Dan gelden voor jou de oude regels en betaal je een relatief lage boete bij het opzeggen van je contract. Maar als je jouw contract na 1 juni 2023 afgesloten hebt, val je onder de nieuwe regeling en kan je opzegboete een stuk hoger uitvallen. 

We leggen voor beide situaties uit hoe de opzegboete berekend wordt.

Energiecontract afgesloten voor 1 juni 2023

Heb jij je energiecontract voor 1 juni 2023 afgesloten? Dan hangt de berekening van de opzegboete af van de regeling die jouw energieleverancier hanteert. Je opzegboete zit dan op een van de volgende manieren in elkaar: 

  • Maximaal 15 procent van de resterende waarde van je energiecontract.  
  • € 100 voor ieder jaar dat je energiecontract nog zou lopen. 
  • Het verschil tussen de marktprijs van jouw energiecontract op het moment dat je opzegt en de resterende waarde van je energiecontract. Hier komt maximaal € 50 aan administratiekosten bij. 

Waarom gelden er nieuwe regels sinds 1 juni 2023?

Onder de oude regels kan het voorkomen dat energieleveranciers alsnog opdraaien voor een groot deel van de kosten. Daarom gelden nieuwe regels voor energiecontracten die na 1 juni 2023 afgesloten worden. Deze regels zorgen ervoor dat niet langer de leverancier, maar de klant opdraait voor de kosten die voortijdig opzeggen met zich meebrengt. 

Energiecontract afgesloten na 1 juni 2023

In de berekening van opzegboetes voor energiecontracten die na 1 juni 2023 afgesloten zijn, worden dezelfde factoren meegenomen als in de berekening van het verlies dat de energieleverancier draait. 

De hoogte van je opzegboete voor stroom of gas, bereken je zo:

(energietarief in het contract - energietarief voor nieuwe klanten) * (geschatte verbruik - verbruik op het moment van opzeggen) 

Opzegboete in de oude en nieuwe situatie vergeleken

Hoe groot dat verschil tussen opzegboetes voor energiecontracten in de oude en nieuwe situatie kan zijn, laten we zien aan de hand van een voorbeeldsituatie.  

Stel, je hebt een vast contract met een looptijd van 1 jaar. Hierin staat het volgende:

Geschat verbruik: 
10.000 kWh stroom
5.000 m3 gas

Energietarieven: 
€ 0,45 per kWh stroom
€ 1,50 per m3 gas

Na vijf maanden wil je je energiecontract opzeggen, omdat de energieprijzen zijn gedaald en je ergens anders goedkoper uit bent. Op dat moment zijn de energietarieven voor nieuwe klanten bij jouw eigen leverancier ook gedaald: € 0,20 per kWh stroom en € 0,90 per m3 gas. Je hebt inmiddels 5.900 kWh stroom en 3.000 m3 gas verbruikt. 

Voor een energiecontract dat na 1 juni 2023 afgesloten is, maken we de volgende berekening:

(€ 0,45 - € 0,20) * (10.000 kWh - 5.900 kWh) = € 1.025 voor stroom
(€ 1,50 - € 0,90) * (5.000 m3 - 3.000 m3) = € 1.200 voor gas

In totaal zou je in de nieuwe situatie dus een opzegboete van € 2.225 betalen. 

Een behoorlijk bedrag, helemaal als je je bedenkt dat je bijvoorbeeld maar € 100 had hoeven betalen als je je energiecontract al voor 1 juni 2023 had afgesloten.

Bespaar op je energiekosten met een dynamisch energiecontract

Bij ELIX betaal je precies wat de energie die je verbruikt waard is, met een dynamisch energiecontract. Geen opzegboetes dus. Je zit niet vast aan hoge energietarieven, maar doordat de stroomprijs ieder uur anders is en de gasprijs iedere dag verschilt, profiteer je direct van prijsdalingen op de energiemarkt. Hierdoor krijg je soms zelfs betaald om energie te verbruiken

Voor veel ondernemers betekent dit een grote besparing op de energierekening. Benieuwd wanneer jij de stap naar een zakelijk dynamisch energiecontract het best kunt maken? Bereken je gemiddelde termijnbedrag en neem contact op met onze adviseurs. Zij kijken graag met je mee naar wat je het beste kunt doen.  

elix energiecontractscan 243x300 1

Bereken gratis jouw gemiddelde termijnbedrag voor dynamische energie

check Krijg direct inzicht in je maandbedrag
check Ontdek hoe je bespaart op je energierekening
check Bekijk hoe je profiteert van negatieve energieprijzen