Verplichting om zakelijke laadpalen te installeren

In het kort:

  • Voor veel bedrijfspanden geldt sinds 2020 de verplichting om zakelijke laadpalen te installeren.
  • Nu geldt de verplichting vooral bij nieuwbouw of ingrijpende renovaties van panden met meer dan tien parkeervakken.
  • Vanaf 2025 geldt de verplichting ook voor bestaande bedrijfspanden met meer dan twintig parkeervakken.

De overheid wil steeds meer elektrische auto’s op de Nederlandse wegen zien. Om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken, hanteert de overheid subsidies en regelingen. Een voorbeeld hiervan is de verplichting om zakelijke laadpalen te installeren. Sinds maart 2020 moeten veel bedrijven een laadpaal installeren. Weten of deze verplichting ook voor jou geldt? In deze blog lees je hier alles over.

Wetgeving zakelijke laadpalen

Op 10 juli 2018 stelde de Europese Commissie de herziene Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III) vast. De EPBD III verbetert met verschillende regelingen de energie-efficientie van gebouwen, zodat het energieverbruik daalt. De verplichting om zakelijke laadpalen te installeren is een van de regelingen die in Nederland geldt sinds 2020. Deze verplichting ligt vast in het Bouwbesluit. Bij de ontwikkeling van bouwplannen moet het plaatsen van zakelijke laadpalen daarom al meegenomen worden. 

Verplichting voor nieuwe bedrijfspanden

Ga je een nieuw bedrijfspand bouwen met meer dan tien parkeervakken? Dan moet je minstens één zakelijke laadpaal installeren. Daarnaast moet je voor 1 op de 5 overige parkeervakken alvast leidinginfrastructuur aanleggen. Met deze loze leidingen maak je het in de toekomst mogelijk om eenvoudig extra laadpunten toe te voegen. Je kunt er ook voor kiezen om direct vanaf het begin meerdere zakelijke laadpalen te installeren.

Verplichting voor bestaande bedrijfspanden

Ga je je bestaande bedrijfspand ingrijpend renoveren? En neem je daarbij ook de elektrische infrastructuur en meer dan tien parkeervakken op de schop? Ook dan moet je minstens één laadpaal installeren. Voor 1 op de overige 5 parkeervakken leg je hier ook leidinginfrastructuur aan. 

Kost het aanleggen van laadpalen en infrastructuur meer dan 7% van de totale renovatiekosten? Dan geldt de verplichting zakelijke laadpalen niet. Het gaat om een ingrijpende renovatie bij een vernieuwing, verandering of vergroting van minimaal 25% van de integrale gebouwschil. 

Vanaf 2025 heb je te maken met strengere regels. Alle bestaande bedrijfspanden met meer dan 20 parkeervakken dienen dan over minimaal één laadpaal te beschikken.

Wat betekent de verplichting zakelijke laadpalen voor jou?

Ben je nu wel of niet verplicht om zakelijke laadpalen te installeren? In ons e-book over zakelijke laadpalen staat alle informatie die je nodig hebt. Ook al geldt de verplichting om zakelijke laadpalen te installeren (nog) niet voor jou, kan het een goed idee zijn om ze wel alvast aan te schaffen. Vraag daarom een adviesrapport op maat aan. Daarin laten we je zien wat zakelijke laadpalen voor jou opleveren.

mockup rendement op zakelijke laadpleinen

Download gratis e-book ‘Rendement op zakelijke laadpleinen’

vinkje Welke stappen je moet zetten om een laadplein te realiseren

vinkje Welke fiscale en subsidie voordelen er zijn rondom laadpalen

vinkje Wat voor mogelijkheden er zijn in laadpunten en laadpalen