Home   >   Algemeen   >   Waar begin ik met zakelijk verduurzamen?

Waar begin ik met zakelijk verduurzamen?

4 min leestijd
Gepost op 10 februari 2022

Verduurzaming is al een lange tijd een belangrijk thema. We doen het om ons milieu te beschermen, om geld te besparen en om te voldoen aan eisen vanuit de overheid. Dat je zakelijk moet verduurzamen, is helder. Maar waar begin je? Met de vele mogelijkheden die er zijn, kan het voor jou als ondernemer lastig zijn om door de bomen het bos te blijven zien. Daarom lees je in deze blog waar je begint met zakelijk verduurzamen. 

Zakelijk verduurzamen is maatwerk

Ben je van plan om je bedrijfspand te verduurzamen? Dan sta je voor een hele klus, die veel van je tijd en geld in beslag neemt. Met de investeringen die je doet, wil je natuurlijk zo veel mogelijk duurzame stappen zetten. Grofweg steunt je zakelijke verduurzaming op de volgende 3 pijlers: 

  1. Energiezuinige inrichting
  2. Opwekken van duurzame energie
  3. Managen van je energiehuishouding

Een goede combinatie van deze pijlers draagt bij aan een duurzaam bedrijfspand. Maar die goede combinatie, dat is nog wel een dingetje. Een kant-en-klaar stappenplan zou heel fijn zijn, maar dat kunnen we je in deze blog niet geven. Want welke investeringen het meeste opleveren, is voor ieder bedrijf verschillend. En ook het moment waarop je dit het beste kan doen, is een kwestie van maatwerk. 

Energiemonitoring

Het is dus heel belangrijk om jouw specifieke situatie goed in kaart te brengen. En daarbij komt geregeld energiemonitoring om de hoek kijken. Sterker nog, je kunt eigenlijk niet zakelijk verduurzamen zonder energiemonitoring. Waarom je energiemonitoring nodig hebt om te verduurzamen, leggen we uit. 

Het begint met inzicht

Bepalen welke eerste stappen in verduurzaming je moet gaan zetten, kan dus best lastig zijn. Want hoe kom jij erachter hoe je zakelijk verduurzamen precies aan moet pakken? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: je begint altijd met inzicht in je energieverbruik. Pas als je weet hoe je energiehuishouding in elkaar steekt, kun je effectief en efficiënt zakelijk verduurzamen. En daarbij speelt energiemonitoring een hele belangrijke rol.

Het monitoren van je energie geeft je inzicht in je energieverbruik. Door je verbruik dag in dag uit vast te leggen, zie je na een tijdje patronen ontstaan. Dat klinkt als een ingewikkelde, tijdrovende klus, maar dat hoeft het gelukkig niet te zijn. Sterker nog: met energiemonitoring is het zo gedaan. Een goed energiemonitoringssysteem geeft je inzicht in je energieverbruik, zonder dat het jou tijd en moeite kost. 

Wij vinden dat je als ondernemer in een oogopslag moet kunnen zien hoe jouw energiehuishouding in elkaar steekt. ELIX Insight maakt dat mogelijk. We voeren een uitgebreide data-analyse uit en kijken naar patronen in je energieverbruik. Dit levert nuttige inzichten op, die we weergeven in jouw energie- en verduurzamingsdashboard. Je ziet je opwek en verbruik terug in grafieken, verdeeld over maanden en jaren. Met die grafieken vergelijk je gemakkelijk je huidige verbruik met je verbruik in het verleden. Zo sla je drie vliegen in één klap: je ziet precies waar in jouw situatie de grote kansen liggen, berekent moeiteloos welke investering jou het meeste oplevert en ziet het effect van de maatregelen die je doorvoert gelijk goed terug.

Sluipverbruik aanpakken

Veel apparaten verbruiken continu stroom. Ook als je ze niet gebruikt. Vooral oude apparaten verbruiken veel energie terwijl ze op stand-by of zelfs uit staan. Die energieverspilling noemen we sluipverbruik. Sluipverbruik is relatief gemakkelijk aan te pakken, als je maar weet waar het zit. Daarvoor heb je dus energiemonitoring nodig.

Voldoen aan de wettelijke verplichting

Zakelijk verduurzamen begint dus bij energiemonitoring. Daarmee is het sowieso al een slimme zet. Bovendien is energiemonitoring voor de meeste bedrijven en instellingen zelfs verplicht. In ons artikel over de EBS-maatregel lees je wat de verplichting inhoudt, of de verplichting voor jou geldt en hoe je eraan voldoet. 

De volgende stappen

Met inzicht in je energieverbruik ben je al een heel eind op weg. Toch kan het nog steeds lastig zijn om de juiste stappen op de juiste momenten te zetten. Je kunt aan de slag gaan en gaandeweg zien hoe het loopt, maar met advies van ervaringsdeskundigen sta je sterker. Vraag onze experts om een zakelijk energieadvies op maat, zodat je weloverwogen keuzes in zakelijke verduurzaming kunt maken. 

Meer weten over zakelijk vastgoed verduurzamen?