Wat zijn de risico’s van een dynamisch energiecontract?

In het kort:

  • Bij een dynamisch energiecontract verschillen de prijzen per uur of per dag 
  • Een dynamisch energiecontract heeft verschillende risico’s
  • De risico’s zijn te verminderen door middel van energiemonitoring

Steeds meer ondernemers kiezen voor een dynamisch energiecontract. Dit is een gevolg van de veranderende energiemarkt en de groeiende interesse in aanpasbare bedrijfsstrategieën. Maar is een dynamisch energiecontract echt alleen maar rozengeur en maneschijn? Of zitten er ook nog wat haken en ogen aan? In dit artikel geven we daar antwoord op en vertellen we je de risico’s van een dynamisch energiecontract.  

Hoe werkt een dynamisch energiecontract? 

Een dynamisch energiecontract werkt op basis van de energieprijzen op de markt. De kosten van elektriciteit en gas variëren daar afhankelijk van de marktvraag en -aanbod. In plaats van een vast tarief af te spreken, variëren de tarieven bij een dynamisch contract. Bij gas varieert de prijs per dag en bij elektriciteit vaak per uur

Een dynamisch energiecontract biedt flexibiliteit en de mogelijkheid om kosten te besparen. Maar een dynamisch energiecontract vraagt ook actieve betrokkenheid en strategische planning om het risico van een dynamisch energiecontract zo laag mogelijk te houden. 

De risico’s van een dynamisch energiecontract

Hoewel een dynamisch energiecontract vele voordelen heeft, is het ook belangrijk om op de risico’s te letten. We sommen ze voor je op. 

De energieprijs fluctueert

Bij een dynamisch energiecontract spreek je geen vast tarief af. Dit zorgt ervoor dat je afhankelijk bent van de marktprijs. De prijzen op de markt schommelen nogal en dat leidt tot onzekerheid over de kosten. 

Hoewel de schommelingen kansen bieden om geld te besparen tijdens daluren, kan het ook resulteren in hogere kosten tijdens de piekperioden. Bedenk goed dat dit wel een risico kan vormen voor je bedrijfsbudget.

Daadwerkelijk gebruik

De manier waarop maandelijkse energiekosten worden berekend en verrekend verschilt per aanbieder. Bij sommige leveranciers hanteren ze een systeem van voorschotten, waarbij je mogelijk een dubbel voorschot betaalt. Dit doen ze meestal om te voorkomen dat je achteraf alsnog extra moet betalen. Maar anderen kiezen juist voor een afrekening aan het eind van elke maand. 

Bij een afrekening aan het eind van de maand worden de werkelijke energiekosten van die maand aan het einde in rekening gebracht. Dit betekent dat je maandelijkse betalingen kunnen fluctueren, afhankelijk van je gebruik. Bovendien varieert het verbruik flink in een jaar. Het is dus belangrijk om voorbereid te zijn op de wisselende maandbedragen en rekening te houden met hogere energierekeningen tijdens de koudere wintermaanden. 

Betalen bij een negatieve stroomprijs

Soms is de stroomprijs negatief. Dit gebeurt wanneer het aanbod van energie hoger is dan de vraag naar energie. Je wordt op die momenten dan betaald om energie te verbruiken, maar tegelijkertijd moet je geld betalen om energie terug te leveren.

Nu is dit in werkelijkheid niet zo heel veel geld en zijn er veel manieren waarop je dit kan voorkomen. Je kan bijvoorbeeld gebruikmaken van energieopslag of curtailment

Geen welkomstkorting

Bij dynamisch energiecontract krijg je geen aantrekkelijke welkomstkorting, terwijl je dat bij veel vaste contracten wel krijgt. Dit kan in eerste instantie minder aantrekkelijk lijken, maar op lange termijn is een dynamisch contract toch voordeliger.

In plaats van de welkomstkorting beloven de aanbieders van dynamische energiecontracten standaard lage prijzen, gebaseerd op de marktwaarden.  

Beheers de risico’s van een dynamisch energiecontract met energiemonitoring

Hoewel er risico’s zijn, is een groot deel goed te ondervangen. Een van de manieren waarop je dat kunt doen, is energiemonitoring. Door het gebruik van geavanceerde monitoringtechnologieën kun je niet alleen je energiegebruik nauw volgen, maar kunnen er ook gedetailleerde analyses gemaakt worden van je verbruikspatronen. Door deze analyses kun je inefficiënties en onnodig verbruik herkennen. Door dit aan te passen, verlaag je de energierekening van je netbeheerder en blijven de risico’s beperkt. 

Daarnaast kan je met energiemonitoring ook voorspellingen doen over toekomstige energiekosten op basis van de data van de afgelopen tijd. Bij een dynamisch energiecontract is dat handig, aangezien je dan voorbereid kunt zijn op de prijsschommelingen. Zo verklein je de risico’s van een dynamisch energiecontract!

Voordelen van een dynamisch energiecontract

Naast de risico’s van een dynamisch energiecontract, zijn er ook veel voordelen. Wil je weten wat deze voordelen zijn? Bekijk dan onze gratis webinar!

Zo kies je het passende energiecontract

Er zijn zitten dus wel wat risico’s verbonden aan een dynamisch energiecontract, maar toch is het in veel gevallen voordeliger dan een vast of variabel energiecontract. Ben je er nog niet helemaal uit? In de afbeelding hieronder kun je eenvoudig het verschil zien tussen de soorten energiecontracten. 

Dynamisch energiecontract

Advies op maat

ELIX helpt je graag om de risico’s van een dynamisch energiecontract zo klein mogelijk te maken. Ben je benieuwd wat een dynamisch energiecontract voor jou zou betekenen? Bereken dan nu jouw maandbedrag en kijk wat ELIX voor jou kan betekenen.

elix energiecontractscan 243x300 1

Bereken gratis jouw gemiddelde termijnbedrag voor dynamische energie

check Krijg direct inzicht in je maandbedrag
check Ontdek hoe je bespaart op je energierekening
check Bekijk hoe je profiteert van negatieve energieprijzen