Het perfecte aantal zakelijke zonnepanelen voor jouw bedrijf

Bij het verduurzamen van zakelijk vastgoed past de aanschaf van een zakelijke zonnestroominstallatie. Misschien denk je dat het altijd beter is om zo veel mogelijk panelen op je dak te installeren, maar dit is niet altijd het geval. Het perfecte aantal zakelijke zonnepanelen voor een bedrijfspand hangt af van het doel: wil je een zo hoog mogelijk rendement door stroom terug te leveren aan het net? Of is een energieneutraal pand voldoende? Ook niet onbelangrijk: hoe groot is je dakoppervlak? In deze blog zoeken we uit wat in elke situatie de beste optie is. 

Dakoppervlak

Natuurlijk heeft de grootte van je dak invloed op het aantal zakelijke zonnepanelen wat je op je dak kwijt kunt. Nu kun je nooit elke vierkante meter van je dak in zijn volledigheid voor zonnepanelen gebruiken. Door bepaalde veiligheidsmarges heb je altijd wel ruimte tussen je panelen en de dakrand. Daarnaast hebben veel bedrijfspanden vaak veel apparatuur op hun dak. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan airco’s of luchtschachten. Hier moet je omheen bouwen, waardoor je minder zonnepanelen kunt installeren. 

De grootte van je netaansluiting

De grootte van je aansluiting op het elektriciteitsnet is een andere factor die bepaalt wat het perfecte aantal zonnepanelen voor jouw bedrijf is. Deze is afhankelijk van de energieconsumptie van je bedrijfspand. 

We kunnen alle verschillende soorten netaansluitingen onderverdelen in groot- en kleinverbruikers. In het geval van zakelijke zonnepanelen is het gunstig om grootverbruiker te zijn: je kunt dan de SDE++ subsidie aanvragen. Het is dan financieel aantrekkelijk om meer stroom op te wekken dan nodig is voor eigen verbruik. De extra stroom kun je namelijk tegen vergoeding weer terugleveren op het net, waardoor je een goed rendement behaalt op je zonnestroominstallatie. In dit geval betekent een groter aantal zakelijke zonnepanelen dus meer rendement.

Laten we dit aan de hand van een rekenvoorbeeld wat verduidelijken. Stel dat je investeert in een zonnestroominstallatie die 400.000 kWh per jaar oplevert, waarvan je de helft gaat terugleveren aan het stroomnet. Een installatie van deze omvang heeft een kostprijs van rond de € 230.000.

Geschatte kostprijs installatie€ 230.000
Hoeveelheid stroom voor teruglevering200.000 kWh
SDE++ vergoeding per kWh€ 0,074
Correctiebedrag voor teruglevering per kWh€ 0,029
Jaarlijkse subsidie opbrengst200.0000 x (0,074-0,029) = € 9.000
Extra jaarlijkse rendement door subsidie9.000 / 230.000 x 100% = 3,9 %
Berekening van het extra rendement door de SDE++

Het extra rendement wat je behaalt door middel van de SDE++ ligt in dit voorbeeld rond de 4%. Uit ervaring blijkt dat dit de terugverdientijd van je zonnestroominstallatie met ongeveer 2 jaar verkort naar 8 jaar. Maar je krijgt de SDE++ subsidie voor 15 jaar. Dit betekent dat je nog 7 jaar lang € 9.000 per jaar verdient aan de subsidie.

Helaas is het tegenwoordig erg lastig om van kleinverbruiker naar grootverbruiker te gaan. Het stroomnet zit op veel plekken in Nederland namelijk zo goed als vol. 

Met oog op de toekomst

Het verduurzamen van zakelijk vastgoed wordt een steeds belangrijker thema. Zowel in de landelijke als Europese politiek komt er ook steeds meer regelgeving met betrekking tot dit onderwerp. Op het gebied van elektrisch rijden zijn er bijvoorbeeld al verplichtingen voor laadinfrastructuur bij bedrijfspanden. Met ongeveer vier zonnepanelen zou je een elektrische auto al voor een heel jaar van stroom kunnen voorzien. Hoe mooi is het om opgewekte groene stroom weer op een duurzame manier te gebruiken? 

Bij ELIX zijn we expert op het gebied van zakelijke zonnestroom. Ben je benieuwd naar wat een zonnestroominstallatie voor jouw bedrijf kan betekenen? Vraag dan gratis bij ons een adviesrapport aan. 

mockup geld verdienen met zakelijke zonnepanelen 1

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

vinkje Welke stappen je moet zetten om je zonnestroominstallatie te realiseren

vinkje Fiscale en subsidie voordelen rondom zonnestroominstallaties

vinkje De werking van de SDE++ subsidie