Het probleem van negatieve stroomprijzen: waarom is het een probleem en hoe los je het op?

In het kort:

  • Negatieve stroomprijzen kunnen ervoor zorgen dat het geld kost om energie terug te leveren aan het net
  • Negatieve stroomprijzen kunnen de inkomsten en daarmee het rendement van je zonnestroominstallatie verminderen
  • Curtailment en energieopslag zijn manieren waarop je slim kan omgaan met het probleem van negatieve stroomprijzen

In de wereld van dynamische energie kunnen prijzen sterk variëren, van stijgende pieken tot dalende dieptepunten. Er zijn zelfs momenten waarop er negatieve stroomprijzen zijn. Hierdoor word je tijdelijk betaald om stroom te gebruiken. Hoewel dit op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt, brengt een negatieve stroomprijs ook aanzienlijke problemen met zich mee. In dit artikel gaan we hier dieper op in en geven we een aantal oplossingen.

Negatieve stroomprijzen steeds vaker een probleem

Wanneer er sprake is van negatieve stroomprijzen, kost het geld om terug te leveren aan het net. De SDE++ subsidie corrigeert dit. Dus in principe is terugleveren bij negatieve stroomprijzen niet zo erg en kost het dus geen geld. 

Het wordt pas vervelend als de negatieve stroomprijzen 6 uur of langer aanhouden. Op dat moment krijg je namelijk geen subsidie meer en kost het je dus wel geld om terug te leveren. 

20212 keer
20225 keer
202317 keer
Hier zie je dat het elk jaar steeds vaker voorkomt dat de stroomprijzen 6 uur of langer negatief zijn. De verwachting is dat het in de aankomende jaren alleen maar meer wordt.

Waarom zijn negatieve stroomprijzen een probleem?

Een negatieve stroomprijs klinkt op het eerste gezicht misschien als een buitenkansje. Wie wil niet betaald worden om elektriciteit te verbruiken? Maar achter deze ogenschijnlijke voordelen schuilen dus ook minder positieve kanten. 

Rendement op investeringen

Veel ondernemers hebben geïnvesteerd in zonnestroominstallaties met oog op een bepaald rendement op hun investeringen. Een negatieve stroomprijs kan leiden tot een lagere of negatieve Return Of Investment (ROI). Hierdoor gaat de aantrekkelijkheid van toekomstige investeringen in hernieuwbare energieprojecten hard achteruit. 

Verlies van financiële voordelen

In sommige regio’s kunnen ondernemers met zonnestroominstallaties profiteren van stimuleringsregelingen. Deze regelingen garanderen ondernemers een vaste prijs voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Een negatieve energieprijs kan deze voordelen verminderen of tenietdoen. 

Hoe los je de problemen van negatieve stroomprijzen op?

Als ondernemer met een zonnestroominstallatie is het belangrijk om slim om te gaan met negatieve stroomprijzen. De negatieve stroomprijzen kan je niet oplossen, maar je kan wel slimmer omgaan met het probleem van negatieve stroomprijzen.

Curtailment

Curtailment, ook wel flexibel schakelen genoemd, is het bewust verminderen van energieproductie als de zon schijnt. Dat klinkt misschien gek, maar het biedt veel voordelen. 

Curtailen voorkomt namelijk dat je energie teruglevert aan het net wanneer de prijzen negatief zijn. Zo zorg je ervoor dat je geen overschot aan energie opwekt en het dus niet nodig is om terug te leveren aan het net. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat alleen energieleveranciers zoals ELIX, kunnen curtailen. 

Als ondernemer zijn de mogelijkheden om te curtailen dus beperkt. Wat je als ondernemer wel kan doen is snel handelen bij verschillende marktsignalen. Je kan bijvoorbeeld je energieverbruik verhogen wanneer de energieprijzen heel laag zijn. 

Energieopslag

Wat je als ondernemer ook zelf kan doen, is investeren in energieopslagsystemen. Door te investeren in bijvoorbeeld batterijen, kun je overtollige energie opslaan tijdens je piekproductie. Hierdoor hoef je de overtollige energie niet terug te leveren aan het net en bespaar je dus geld. Zo heb geen last meer van het probleem van negatieve stroomprijzen. Daarnaast is het ook nog mogelijk om de energie later weer te gebruiken als energieprijzen juist heel hoog zijn. Je kunt met behulp van energieopslag ook geld verdienen door te handelen op de energiemarkt.

Dynamische energie lost problemen op

Toch zijn er niet alleen negatieve kanten aan de negatieve stroomprijzen. Je kan er namelijk ook geld mee verdienen! Een van de voorwaarden om dat te kunnen doen, is dat je een dynamisch energiecontract moet hebben, zodat je bij een prijsdaling direct profiteert. 

In de afbeelding hieronder zie je eenvoudig of een dynamisch energiecontract wat voor jou is.

Dynamisch energiecontract en negatieve stroomprijzen

De rol van ELIX 

Negatieve stroomprijzen brengen zowel nadelen als voordelen met zich mee. Wij helpen je verder te kijken dan de nadelen. Dat doen we door naar het totaalplaatje te kijken en in te zetten op oplossingen die onderaan de streep voordelig uitpakken. Wil jij jouw obstakels ook omzetten in kansen? De experts van ELIX helpen je graag verder in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!

ebook energiecontract gripop

Download gratis e-book: ‘Grip op je zakelijk energiecontract’

check Hoe jij het beste zakelijk energiecontract kan kiezen
check Waarom de prijzen in Nederland stijgen
check Waarom dynamische contracten de toekomst zijn