Home   >   Zakelijke zonnepanelen   >   Wat is de ISDE-subsidie?

Wat is de ISDE-subsidie?

2 min leestijd
Gepost op 24 februari 2023

ISDE staat voor Investeringssubsidie voor Duurzame Energie en Energiebesparing. Deze subsidie is door de overheid ingesteld om het genereren van duurzame energie te stimuleren. Zowel particulieren als ondernemers kunnen deze subsidie aanvragen. Binnen de ISDE-subsidie is er voor het jaar 2023 € 30 miljoen beschikbaar voor zonnepanelen, die wel alleen geldt voor zakelijke gebruikers. Lees verder om erachter te komen wat de hoogte van jouw subsidie kan zijn, hoe je de subsidie aanvraagt en wat de voorwaarden zijn. 

Wat is de hoogte van de ISDE-subsidie?

Met de ISDE-subsidie krijg je € 125,- terug per kW gezamenlijk piekvermogen. Het gezamenlijk piekvermogen is het totale vermogen van al je zonnepanelen die onderling verbonden zijn. Het totale bedrag hangt af van het aantal zonnepanelen dat je hebt en hoeveel energie ze in totaal opleveren. Stel dat je zonnepanelen hebt met een vermogen van 375 watt per stuk, dan heb je 2,66 paneel nodig voor de opwek van 1 kW, wat je dan vervolgens € 125,- oplevert. Uiteindelijk kun je dan zo’n 20 tot 25 procent van de aankoopprijs van de zonnepanelen terugkrijgen via de ISDE-subsidie. 

Hoe moet ik een ISDE-subsidie aanvragen?

Je vraagt de ISDE-subsidie aan via de website van de RVO. De subsidie moet eerst goedgekeurd worden voordat je de zonnestroominstallatie kan plaatsen. Aanvragen kan vanaf nu tot 31 december 2023. Als je aanvraag is goedgekeurd, moet je de installatie binnen 12 maanden laten plaatsen. Let er daarbij op dat de installatie geplaatst moet zijn door een professioneel installateur, anders heb je geen recht op ISDE-subsidie.

Wat zijn de voorwaarden van de ISDE-subsidie?

Er is natuurlijk een aantal voorwaarden verbonden aan de ISDE-subsidie:

  • De ISDE-subsidie is alleen beschikbaar voor bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 ampère.
  • In het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag was je netto verbruik minimaal 50.000 kWh.
  • Het vermogen van je zonnestroominstallatie moet minimaal 15 kWp zijn. Omgerekend moet je installatie dus minimaal 42 zonnepanelen van 375 Wp hebben. Sinds 2022 is de bovengrens van maximaal 100 kWp komen te vervallen.
  • Je vraagt eerst de subsidie aan, daarna schaf je de zonnepanelen aan. 

Advies op maat

Wil jij weten of jij in aanmerking komt voor de ISDE-subsidie? Of ben je benieuwd wat voor rendement het jou kan opleveren? ELIX helpt je hier graag bij. Vraag vandaag nog een gratis adviesrapport aan.

Wil je meer weten over de ISDE-subsidie?

Download dan nu gratis het e-book