Home   >   Zakelijke zonnepanelen   >   Welke invloed heeft de SDE++ subsidie op het curtailen van een zonnestroominstallatie?

Welke invloed heeft de SDE++ subsidie op het curtailen van een zonnestroominstallatie?

4 min leestijd
Gepost op 28 april 2023

Al jaren draagt de SDE++ subsidie bij aan de aantrekkelijke businesscase van zakelijke zonnepanelen. Om de opbrengsten verder te verhogen, zetten we steeds vaker ook het curtailen van zonnestroominstallaties als hulpmiddel in. Om optimaal te kunnen profiteren van zowel curtailment als de SDE++ subsidie, moet je weten hoe curtailment en de SDE++ elkaar beïnvloeden. In deze blog leggen we uit hoe het zit. 

Hoe werkt het curtailen van zonnestroominstallaties?

Het tijdelijk afschakelen van zonnestroominstallaties, noemen we ook wel curtailment. We doen dit op momenten dat er een overschot aan energie op het net is, waardoor de markt uit balans is. Door je zonnestroominstallatie tijdelijk af te schakelen, draag je bij aan het opheffen van de onbalans op het elektriciteitsnet. Hier krijg je een vergoeding voor. Je genereert dus inkomsten met curtailment door je zonnestroominstallatie af te schakelen bij negatieve onbalansprijzen. 

Benieuwd of jij inkomsten kunt genereren door je zonnestroominstallatie af te schakelen? In deze blog zetten we de voorwaarden voor je op een rij. 

Wat is de SDE++ subsidie?

SDE++ staat voor ‘Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie’. De SDE++ subsidie vergoedt de onrendabele top van duurzame investeringen. Dit houdt in dat de overheid met de SDE++ subsidie het verschil tussen duurzame en niet-duurzame investeringen opvangt. 

De subsidie gaat om het reduceren van CO2-uitstoot. Dus hoe hoger je CO2-reductie in tonnen, hoe hoger je subsidie.

Hoe hoog is de SDE++ subsidie?

Als je de SDE++ subsidie toegekend hebt gekregen, krijg je een bepaald bedrag voor iedere kWh die je opwekt. Het bedrag zit als volgt in elkaar: 

Basisbedrag – correctiebedrag = SDE++ 

De overheid stelt ieder jaar twee correctiebedragen vast: een voor teruglevering en een voor eigen gebruik. Het correctiebedrag voor eigen verbruik is hoger dan die voor teruglevering. Op deze manier wil de overheid stimuleren dat er meer groene energie op het stroomnet komt. Daarnaast bespaar je met eigen gebruik al op je energiekosten, waardoor je investering al rendabel genoeg is. 

Omdat de marktprijs op dit moment boven het basisbedrag ligt, verstrekt de overheid in 2023 geen SDE++ subsidie. Met de huidige marktprijzen is namelijk geen subsidie nodig om je investering rendabel te maken. Maar de komende jaren zakt de marktprijs mogelijk weer. Daar gaan we voor dit rekenvoorbeeld in ieder geval wel vanuit:

Als we rekenen met een basisbedrag van € 0,075 per kWh en de correctiebedragen van 2021, ziet je subsidie er als volgt uit: 

SDE++ subsidie voor teruglevering:
€ 0,075 – € 0,069 = € 0,006 per kWh

SDE++ subsidie voor eigen gebruik:
€ 0,075 – € 0,115 = – € 0,04 per kWh

Deze vergoedingen kun je zien als een soort buffer, zodat je zeker weet dat je investering rendabel is. Ook als de marktprijs over een aantal jaar een stuk lager ligt.

Wat gebeurt er als je curtailment en de SDE++ subsidie combineert?

Maar wat gebeurt er met je SDE++ subsidie als je gaat afschakelen? Eigenlijk is het heel simpel. Op het moment dat je zonnestroominstallatie uitstaat, krijg je dat subsidiebedrag natuurlijk niet. Je kunt simpelweg niet van curtailment en de SDE++ tegelijk maximaal profiteren. Daarom is het verstandig om na te gaan wanneer flexibel afschakelen voordelig is, en wanneer juist niet. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je door af te schakelen meer SDE++ subsidie inlevert dan je met het afschakelen van je zonnestroominstallatie verdient.

Curtailment en de SDE++ bij negatieve prijzen

Krijg je SDE++ subsidie voor je zonnestroominstallatie? Dan moeten we curtailment en de SDE++ op elkaar afstemmen. We schakelen je zonnestroominstallatie in dat geval af vanaf het correctiebedrag dat je krijgt. Dus als het correctiebedrag € 0,07 is, schakelen we pas af bij een negatieve prijs van € 0,07 per kWh. 

Ontvang je geen SDE++ subsidie, of wordt er in een jaar geen SDE++ uitgekeerd? Dan kun je al afschakelen bij € 0,00. 

Wil jij een optimaal rendement behalen met je zonnestroominstallatie? Onze experts hebben veel ervaring op het gebied van curtailment en de SDE++ subsidie. Vraag een gratis advies op maat aan en ontdek hoe jij het maximale uit je investering kunt halen.

Een optimaal rendement behalen met je zonnestroominstallatie?