Home   >   Zakelijke zonnepanelen   >   Kan iedereen met een zonnestroominstallatie curtailen? 

Kan iedereen met een zonnestroominstallatie curtailen? 

1 min leestijd
Gepost op 30 mei 2022

Op verschillende manieren proberen we de druk op het elektriciteitsnet te verlagen. Curtailment is er hier een van. Het houdt in dat we de energiemarkt terug in balans brengen door de opwek van zonnestroominstallaties op zonnige dagen iets terugschroeven. Dit doen we niet alleen om efficiënter gebruik te maken van het elektriciteitsnet, maar ook omdat we er inkomsten mee kunnen genereren! Benieuwd of jij voor curtailment in aanmerking komt? In deze blog zetten we voor je op een rijtje aan welke voorwaarden je moet voldoen om te kunnen curtailen. 

Wat heb je nodig?

Hoe groot jouw zonnestroominstallatie is, maakt in principe niet uit. Zowel grote als kleine zonnestroominstallaties kunnen meedoen met curtailment. Ook is zuivere teruglevering geen vereiste. Met een zogenaamd gecombineerd profiel, waarbij je zowel opwekt als zelf verbruikt, kom je ook in aanmerking. Het vraagt wel om investering in middelen. Naast een eenmalige investering van minimaal €1500, kost het je maandelijks geld.

Vijf voorwaarden

Voor je kunt profiteren van de voordelen die curtailment met zich mee brengt, moet je voldoen aan een vijftal voorwaarden.

1. Dynamisch energiecontract

Curtailment werkt optimaal samen met de dynamische energiemarkt. Vaak kan je niet curtailen met een energiecontract gebaseerd op een vaste prijs, maar is dit een stuk makkelijker met een dynamisch energiecontract.

2. Medewerking van je energieleverancier

De inkomsten van curtailement komen terecht bij de partij die het zogeheten onbalansrisico draagt. Vaak is dat de energieleverancier, maar dit kan je ook zelf zijn.

Daarom is het van cruciaal belang dat je energieleverancier bereid is om deze inkomsten met jou te delen of dat je zelf het onbalansrisico draagt. Wil jouw energieleverancier dit niet? Dan profiteer jij niet van de inkomsten die je met curtailment kunt genereren.

3. Afregelbare zonnestroominstallatie

Om gebruik te kunnen maken van curtailment moet jouw zonnestroominstallatie afgeregeld kunnen worden. Hoewel dit bij de meeste zonnestroominstallaties wel goed zit, zijn er ook installaties of omvormers die dit niet kunnen. Laat dit dus controleren.

4. Koppeling op je zonnestroominstallatie

Het is belangrijk dat je zonnestroominstallatie beschikt over een koppeling die de installatie kan afregelen. Wij werken met extra hardware die we op locatie aan jouw zonnestroominstallatie koppelen. Hiervoor is verbinding met het internet nodig.

5. Koppeling met de markt

Tot slot heb je software met een koppeling met de markt nodig. Die software zorgt ervoor dat er op de juiste momenten afgeregeld wordt. Uiteraard hebben wij dit bij ELIX.

Kortom, de kans dat jij inkomsten kunt genereren door te curtailen is groot. Het enige wat jij hoeft te doen, is zorgen dat je voldoet aan de vijf voorwaarden. En gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. Alles wat je hiervoor nodig hebt, hebben wij bij ELIX voorhanden. Wij helpen je graag het maximale uit je zonnestroominstallatie te halen. Benieuwd hoe? In ons gratis e-book over geld verdienen met zakelijke zonnepanelen zetten we het voor je op een rijtje. 

Wil je weten wat jij zou betalen bij dynamische tarieven?

Vul je gegevens in en krijg direct een indicatie